hits

Oppskrift på lussekatter :)

 • 14.12.2014, 16:48

Satte innlegget til autoposting (trodde jeg).... Det skulle vært postet i går morges. Lussekattene er gode i dag også de, så det er jo ikke for sent å lage om man har lyst:) 

 

Eldsteknotten og jeg bakte lusekatter i dag og de ble så gode at jeg vil dele oppskriften med dere:)

  

 

160 gram meierismør

5 dl melk

1 pose gjær

170 gram sukker

850 gram mel (det blir stort sett litt igjen)

1 gram safran eller 1 strøken ts gurkemeie (gurkemeie smaker ingenting, men koster veldig mye mindre enn safran og er enklere å få tak i)

2 ts kardemomme

 

Smelt smøret la det kjøle seg litt mens du varmer opp melken til ca 40 grader (jeg bruker alltid tørrgjær og den tåler litt høyere varme, pluss at melka alltid kjølner litt før man rekker å blande:). Bland de to sammen og rør inn sukker og tørrgjær.

Ta ca halvparten av melet og bland det godt med krydderet. Hell i væsken og spe med mer mel til du syns konsistensen er fin. Om du har kjøkkenmaskin som kan elte for deg, så er det supert. Om ikke så får du jobbe med muskelkraft så lenge du gidder, helst 5-10 minutter.

Jeg hadde alltid veldig flat gjærbakst før, men etter tips fra ei som driver konditori begynte jeg å elte deigen lenger. Jo grøvre deig, jo lenger elting. Da begynte gjærbaksten å se sivilisert ut, hehe: )

Uansett: tilbake til prosjekt lussekatter:) Når deigen er ferdig eltet, så dekker du den med et rent kjøkkenhåndkle og setter den på et lunt sted for heving i ca 30 minutter. Ta deretter deigen ut av bollen og rull den ut til en pølse som du så deler i 25-30 ca. like store biter.

Hver bit ruller du ut til en litt lang tynn pølse som du snurrer inn i hver ende, slik som dette f.eks:

 

Plasser alle de ferdigsnurrede lussekattene på to bakebrett dekket med bakepapir før du pensler med pisket egg og pynter med rosiner.

  

Sett lussekattene til etterheving i 20-30 minutter på et lunt sted og sett ovnen på 250 grader så den får tid til å bli varm. Optimalt sett steker du de midt i ovnen i 6-7 minutter eller til de er blitt pent gyldne (stekeovner har forskjellige personligheter og du kjenner din bedre enn jeg gjør;), men du kan også gjøre slik som jeg gjorde i dag, nemlig glemme å sette på timer og så huske på dem når du lukter at de er ferdige for et par minutter siden. Gode ble de uansett, men de skal helst være litt lysere i fargen enn dette ;)

Pleier du å bake lussekatter?

 

 

#lussekatter #lucia #santalusia #oppskrift #gjærbakst #julebakst

 

 

Ble det jul i år? (det siste juleinnlegget for denne gang, jeg lover)

 • 04.01.2014, 22:29

Ei venninde av meg som har bloggen nomana.blogg.no skrev et innlegg om en liten julekylling som hun har hatt siden hun var 4 år og hvordan det var da hun i år ikke fant den kyllingen. Kan lese innlegget hennes HER (fant un kyllingen, eller ikke??!). Da jeg leste innlegget hennes og spørsmålet under, så måtte jeg tenke meg om litt... Det første platte svaret mitt var "Jula kommer uansett", men så tenkte jeg litt mer over saken og det er jo tingene vi gjør som bestemmer om det føles som jul eller ikke. Ihvertfall er det slik for meg :)
 

For meg er det endel ting som må være på stell:) En relativt grei liste faktisk:

Jeg MÅ se tre nøtter til Askepott, hverfall deler av den. Og jeg må få med meg disneykavalkaden.

Må ha dompapper og istapper på juletreet og må ha julegardiner i kjøkkenvinduet.

Før jul (for at det i det hele tatt skal bli jul (jeg er hellig overbevist om at dagen ikke kommer om jeg ikke gjør disse tingene :P)) så må jeg bake serinakaker og aller helst lage et pepperkakehus (pepperkakehuset er ikke et must, men blir rastløs om det ikke er i boks).

 

 

En konfektmakeseanse med Lena fra Opstad gård var heller ikke dumt for julestemningen. Vil anbefale alle som skal ha arrangementer om å ta en titt på Opstad, for vertskapet kan virkelig kunsten å skape stemning til enhver anledning :) Dere kan se mer HER :) Bildet under er av noen av konfektbitene vi lagde og det er Lena som har tatt bildet:) Julete stemning!!
Hver søndag i advent vil jeg ha adventsstund med ungene og sangen vi synger er "Tenn lys". Dette har jeg tvunget sambo til å lide seg igjennom år etter år og nå har vi altså to barn som også får være med på moroa, hehe :P Vi dekker da på med god frokost og tenner da lyset før vi setter igang med spisingen:)

 

Det var første året i år at jeg gikk inn for å gjøre julete ting med eldstemann. Kan hende dere er uenige med meg, men i fjor var han 1 år gammel og jeg så liksom ikke helt hva han skulle forstå av det uansett. Vi bakte jo litt kaker og pyntet tre og sånn da også, men i år så gikk vi mer aktivt inn for å gjøre julete greier :)

 

Han fikk være med å pakke ut all pynten og å henge opp gardiner, juletrepynt, sette på plass nisser der han ville, lage julekaker etter alle kunstens regler.


 

Vi sang sanger og gikk rundt juletreet og i år fikk han også med seg disneykavalkaden:)

 

Det så ut til at han storkoste seg (det gjorde for all del lillebror også, men han skjønte nok ikke så mye av det).

En ting som vi tenker å snike inn som tradisjon er at ikke alle pakkene åpnes på en gang. Vi så i fjor hvordan det var for eldstemann med den haugen med pakker som er for de små. Vi har faktisk bevisst latt være å kjøpe gaver til ungene så langt fordi de får så sinnsvake mengder helt uten at vi kjøper noe og det blir i overkans som det er. I år lot vi dem åpne noen på lille juleaften, noen på morningen på juleaften, noen på kvelden og resten morgenen etter :) Det fungerte kjempebra og det så ut til at de langt bedre fikk med seg hva de fikk og hvem pakka kom fra. Langt bedre tid til å nyte hver pakke istedenfor at det bare blir stress og mas :)

 

Siste gaveåpningen delte jeg aldri her, men de fikk masse fint da også:)

 

Av Onkel Marius og samboer Veronika fikk lillesnuppen en selvlysende Ole Brum som nå bor fast i senga og som er veldig god å tygge på :)

 

På deling til guttene hadde Mormor kjøpt en svær kiste full av av duplolego :) DA ble det julekvelden da, haha :P

 

Av Onkel (og fadder) Marius og samboer Veronika fikk eldstesupp en kjempetøff skihopper og ei nissebok som Mamma allerede har les flere ganger. Typisk meg å falle pladdask for en barnebok :P

 

Se så fn den er :) Anbefales på det varmeste. Kjempefine illustrasjoner og en søt historie med litt vemodig klang. Veldig opp for julestemning :) 

For 2 dager siden ryddet jeg og 2åringen sammen all julepynten igjen. Det var nesten trist, men han går opp i alt med slik iver at man ikke får tid til å syns ting er særlig tris uansett. Rydding og vasking er en fest for han og da blir det jo det for meg som får være med også:)

 

Ble et litt todelt innlegg dette, men jeg zoomer litt tilbake til start igjen:)

 

Hva må til for deg for at det skal bli jul?

Har du noen spesielle ting du bare er nødt til å gjøre, se eller være med på for at det skal bli jul og fikk du gjort det i år?

 

 

 

#jul #tradisjon #nyttår

 

 

Krumkaker i siste liten:)

 • 29.12.2013, 21:01

Det skjedde så mye før jul i år at jeg ble både helt utslitt og tom for tid. På selveste juleaften fant jeg ut at jeg skulle prøve å lage krumkaker for første gang i mitt liv og heldigvis hadde jeg alt som trengtes:) Aller først fant jeg en oppskrift på nettet og lagde røra etter den anvisningen. Krumkakene ble myke og ca 5mm tykke, så den holdt bare ikke mål. Ikke smakte den helt som den skulle heller syntes jeg, så da ble det, atter en gang, til at jeg heller lagde min egen;)

 

Det du trenger til ca 15 krumkaker er:

2 romtempererte egg

1 ts vaniljesukker

1 klype kardemomme

1/2 dl vann (kanksje bittelitt mer)

Legg eggene med skall og det hele på en vekt så du finner ut hvor mye du trenger av resten. Mine to egg veide 130 gram ganske nøyaktig, så trengte jeg

130 gram smør

130 gram sukker

130 gram hvetemel

 

 

Ha eggene og sukkeret i en bolle og pisk med mixmaster til det er luftig.

 

Bland vaniljesukker og kardemomme i melet. Smelt smøret og ha i dette og melet vekselvis. Til slutt har du i vannet og så lar du røra stå å svelle i 45 minutter.

 

 

Ha en god spiseskje i midten av jernet, eller bruk en liten øse. Mengden finner du ut av ganske kjapt. Stek krumkakene til de begynner å bli gyldne. Det går veldig kjapt. Ikke mange sekundene som skal il så pass på.Når de er ferdig stekt og fortsatt glovarme bruker du en krumkakepinne og ruller de til kremmerhus. Eventuelt kan du bruke en trepinne å rulle de til bare vanlige ruller:)


 

Jeg glemte selvfølgelig å ta bilder fra bildet over og dermed måtte jeg låne ett online. De flotte krumkakene på bildet over her er det damen bak denne bloggen HER som har laget. Flinke damen!

 

Pleier du å lage krumkaker før jul?

 

 

#krumkaker #oppskrift #julebakst #jul

Hjemmelaget eggelikør

 • 25.12.2013, 20:47

Hos oss teller hjemmelaget eggelikør som et av de syv slagene :) Den er så søt og god, men samtidig litt mektig så man orker ikke kjempemasse av den i en smell:)

 
 

Slik lager vi den. Same prosedure every year ;)

 

Dette gir ca 2 liter (vi lager så mye fordi vi liker å gi det i gave, men du må gjerne halvere eller dele i 4 om du ikke trenger så mye):) 

 

Det du trenger er:

3 dl kaffefløte og 6 dl helmelk

450 gram sukker

10 eggeplommer

1.5-2 vaniljestenger (eventuelt 2 ss vaniljesukker)

6 dl 40% polsprit

 

Hell kaffefløte og helmelk i en kjele. Skjær et snitt på langs av vaniljestengene og skrap ut frøene med en teskje, ha frøene og gjerne stangen også oppi melka sammen med sukkeret:) Varm opp til det når kokepunktet og hell det hele igjennom en sil for å få ut restene av grufs som gjerne kommer fra vaniljestangen sammen med den fantastisk gode smaken:)

Pisk sammen eggeplommene lett med en gaffel (frys gjerne ned eggehvitene og bruk dem senere til f.eks kokosboller, pikekyss eller noe annet snadder) og hell dem i en tynn stråle ned i melkeblandingen mens du pisker kraftig. Når du har blandet inn eggeplommene varmer du opp igjen blandingen.

Min komfyr går fra 0-9 og jeg må holde meg rundt 5 for å holde blandingen varm nok til å tykne skikkelig, men kald nok til at den ikke koker for det skal den ikke. Da vil den skille seg. Det kan ta ganske lang tid før den tykner, så vær tålmodig å se til at den ikke koker:) Du bør stå ved kjelen hele tiden å røre nesten kontinuerlig. Når du er fornøyd med hvor tykk den er drar du den av plata og lar den kjølne. Så fort den er kald blander du i spriten og heller eggelikøren i flasker og så har du en flott julegave:) Til neste år, haha :P

I år endte vi opp med å lage eggelikør til gavene på selve juleaften, så forståelig nok har jeg ikke rukket å legge ut noe innlegg om dette:)

 

Lagde du noen av gavene selv i år? :)

 

 #eggelikør #oppskrift #mat #jul

Superkoselig julekveld:)

 • 25.12.2013, 04:16

Nå er vi hjemme igjen og ungene er i seng:) Klokken ble 23.30 før de var i seng i dag, men det har gått over all forventning:) De har bare vært blide og ivrige i hele dag:)

Vi startet dagen hjemme med frokost og nrk :) Ungene fikk åpne hver sin julegave. En fra tante og en fra Monika (nomana.blogg.no).

2åringen og jeg bakte litt ekstra helt på tampen bare for gøy, deretter sov alle gutta til nærmere 14.30. Mens de sov satte jeg krumkakejernet og røra på stuebordet og lagde krumkaker for første gang i mitt liv mens jeg så på reisen til julestjernen B-) Så fort guttene våknet begynte vi å skifte og forberede oss til å dra:) Det tar ALLTID lenger tid enn man tror. Vi har kommet frem til at når vi skal noe helst spesielt som krever mer planlegging enn en butikktur så er det nesten alltid som å reise på ekspedisjon, for du verden så mye man må huske på når man har 2 småtasser. Bleier og klesskift til den minste. Ekstra ekstrabodyer i tilfelle gulping og siklesmekker pga. tenner. Til eldstemann ekstra bukser og stillongser i tilfelle han glemmer at han har sluttet med bleier, for det kan jo skje i lekens iver. Flasker, bilmat i tilfelle ett eller annet, pledd, vannskål og vann til bikkjene, bikkjebånd o.s.v o.s.v.... Det tar stort sett en time om vi stresser litt.

Vi kom oss ut døren litt senere enn beregnet, men var fremme hos svigers kvart på fem:) Der var maten klar og det var bare å sette seg. SÅ god mat! Åh! Det er helt ufattelig at det går an å få noe til å smake så bra :) Svigermor er en magiker på kjøkkenet:) Det var ribbe med alt tenkelig tilbehør og en helt fantastisk fløtesaus som hun laget kun fordi hun vet jeg liker julematen best med saus til:) Det satte jeg veldig pris på:) Både barn og voksne spiste lenge og vel og det sier jo sitt når ungene VET at det er gaveutdeling etter middag ;)

Gaveutdelingen var jo noe for seg selv:) Vi savnet en nisse og det var dumt han ikke kom siden vi på forhånd hadde lovet Serafin at han skulle få hilse på nissen, men når klærne hans lå igjen i gangen hjemme og han ikke har et ekstra sett i etthvert hjem, så blir det bare sånn :P  Vi fikk så mye fint av alle. Det føltes nært på litt flaut siden vi nesten ikke har hatt råd til å kjøpe gaver i det hele tatt i år og har måttet holde det på et absolutt minimum. Vi måtte for eksempel droppe å kjøpe gaver til hverandre og ungene. Når det gjaldt ungene så trøstet vi oss med det at det blir så mye gaver at de ikke merker forskjellen uansett og at vi har en ekstra god mulighet til å vise ungene at julen handler om så mye mer enn det materielle:) Altså, tilbake til gaveutdelingen etter et lite sidespor: Vi fikk så mye fint alle sammen og vi er så takknemlige for alt:)

 

Fikk ikke med alt på bildene for ungene har med seg litt i hver sin seng (faktisk ja...:)

 

Her er eldstesnuppen i full sving med utpakkingen:) Er i mangel på bilder å vise dere rett og slett fordi alle bildene nesten ble tatt med svigers sitt kamera:) Vi glemte vårt hjemme:)

 

Vi fikk årskort på hunderfossen av svigers. Det er jo helst suverent. Sånt som vi digger å ta med ungene på, men som er så dyrt at det rett og slett ikke er noe man kan gjøre særlig ofte. Vi fikk også en kaffemaskin, den og av svigers:) Det andre Cato gjorde da vi kom hjem og ungene var i seng var å sette den opp å lage kaffe:) Det første Cato gjorde....

 

...var å bruke den nye elektriske tannbørsten som han fikk av søstera mi :P Haha! Faktisk. Han hadde aldri prøvd elektrisk tannbørste og var så nysgjerrig at det bare ikke gikk å vente:) Vi fikk ullsokker og ildfaste former av min mor, 500 kroner hver av Pappa, bartegrytekluter og bartesåpedispenser av Vilde (ican2.blogg.no) (den er allerede satt opp på badet, så den er det ikke noe bilde av), bakeblad, måleskjeer i porselen og en kjempekul kakedeler av Monika (nomana.blogg.no) og dyrebeskyttelsen sin kalender for 2014 av bikkja til søster (?!tror jeg?! Takk Bella :D) :) Masse fine greier og ingenting vi ikke har bruk for <3.


 

Eldstemann fikk så mye at det er helt svimlende:) Bok, ullstilongs og playdohdings fra Monika:)  Ski med staver og sko fra bestemor og bestefar Rune. Det passet kjempefint å få skipakke som er passe nå for han syns det er så kult å gå på ski:) Vi var så heldige å få to skipar etter ungene til ei venninde for noen dager siden. Det ene paret passer perfekt til Tiedemann nå og det andre kommer til å passe perfekt til Serafin om et par år og det betyr at vi er dekket på skifronten for en god stund fremover. Vi er noen heldiggriser:) Han fikk stor rød traktor av Onkel Gothard, lite helikopter med floffelyd og badesåpe av kusinene sine, fjernstyrt damplokmotiv (MED dampfunksjon) av Tante, legobil av Gina og Kent, Mikkemusjakke av Ruth og Kjell, og Albertbok av ei barndomsvenninde av meg:) Åh, jo, og så fikk han 500 kroner av Bestefar Ståle, genser av Mormor (og også den kjempesvære gaven i bakgrunnen der som vi sparer til førstedag sammen med litt annet stæsj) :)

 


 

Minsegutten fikk så mye fint:) Her var det stort sett sambo som hjalp lillegutt med å pakke opp, så jeg har ikke 100% oversikt ennå over hvor ting kommer fra, men det jeg kommer på i farten er at han fikk tretog av fadderne sine, Gina og Kent ,tømmerlastebil av Onkel Gothard og bok, strømpebukser og lekebil av Monika. Den fargerike kuben dere ser er en genial sak som jeg kommer til å skrive et eget innlegg om. Han fikk den av tante. Klærne til venstre (de mørkeste) kommer fra Bestemor og Bestefar Rune (svigers) og i tillegg fikk han et sett med body, buks og smekke som ser ut som en smoking! Det er utrolig kult. Kjøpt på cubus. Det eneste som er dumt er at jeg ikke fikk tatt bilde av det for lillegutt sover i antrekket nå. Bar han rett i seng fra bilen og da var jo det med dette settet på:) De 3 bodyene til høyre er fra Mormor. Båtene catcha jeg ikke, men sambo vet helt sikkert. Han fikk maken jakke av Ruth og Kjell som storebror fikk og tusen takk for dem de er kjempefine:) Albert Åbergboken var til begge to:) Tusen takk, Marita:)

 

Han fikk også 500.- av Bestefar Ståle og den store gava i bakgrunnen er til storebror og minsten på deling. Vi har spart noen pakker til i morgen tidlig for det blir så overveldende mye for to så små barn som vi har. Det blir jo helt i overkant for oss voksne, så det må jo gå helt rundt for de små..

 

På veg hjem stakk vi innom min storesøster for å si hei:) Hun ville så gjerne hilse på ungene:) Vel hjemme var det bare å stappe ungene i seng og rydde i gavene å få ting på plass:) Vi har hatt en kjempefin julefeiring. Ungene har vært trygge, blide og har storkost seg. Vi har vært sammen med familie vi er glade i, fått god mat og drikke og i tillegg som en surrealistisk maksbonus har vi fått masse flotte nye greier. Av hele mitt hjerte ønsker jeg at alle kunne ha en like god, trygg og herlig julefeiring som vi fikk i år!

 

Jeg håper fylleforeldre har tatt til vettet etter alle artiklene som har vært om julefylla slik at ungene rundt om har hatt det slik barn fortjener å ha det, nemlig trygt både inni seg og utenpå med rom for ekte glede uten usikkerhet og frykt. Sorry at jeg drar inn dette i et ellers så trivelig blogginnlegg, men det er en av hjertesakene mine og det er et faktum at mange barn slett ikke har det slik barn fortjener... Mitt ønske for 2014 blir vel da at alle i fellesskap skal bidra på alle måter til at de barna som ikke har det så greit skal bli sett, hørt og hjulpet til en bedre hverdag:)

 

Ha en fortsatt trivelig jul:)

 

#jul #familie #feiring #juleaften #barn

Marmorering av pepperkaker (video) :)

 • 20.12.2013, 00:19

Jaddaaaa:) Jeg syns det er veldig gøy å marmorere pepperkaker og for 2 lange, men korte år siden lagde jeg en video som viser hvordan man gjør akkurat det:) Jeg snakker litt sånn nrkstivt for jeg trivdes ikke kjempegodt med det på daværende tidspunkt, men poenget kommer da frem og det er hvordan man marmorerer pepperkaker! Håper dere kan bruke den til noe:)

 
 

 

.

.

.

Hva syns du? :)

 

 

#jul #video #howto #pepperkaker #kakepynt

Warning! Blooper!! Pepperkakehuset Anno 2013 ;)

 • 18.12.2013, 23:38

Vi begynte på fredag. Da tegnet jeg mønsteret til huset og de to eldste guttene lagde pepperkaker (digger det røde forkleet etter Mormor som sambo etter 2åringens anvisninger skulle ha på seg :P... ) Vi kjøpte i latskapens navn inn pepperkakedeig fra Rema 1000...... opptakten til en blooper starter der........ ;)

 

 

Toåringen fikk til helt selv:) Jeg stusset over at pepperkakene var så myke da de var nedkjølte, så jeg stekte husdelene 4 minutter lenger enn det som stod. De var lett brent noen av dem. Måtte jo være sikker på å få et stivt pepperkakehus.......................

 

Hustegninger: 

Jeg skulle øve meg på å lage et lite hus i år.... Det gikk ikke så bra... Om dere kikker på Pizzaskjæreren til høyre der ser dere sizen på ene gavlveggen....jah....bitteliten gavlvegg....


 

Jeg stakk ut hjerter til mosaikkvinduer, men hadde glemt å kjøpe drops...... Jeg valgte å forsterke mønsteret litt rett etter steking :)


 

På lørdag kom nevøen min for å pynte. Det var kjempekoselig:)

 

Sent på lørdag kveld var vi ferdige:) Vi ble svært så fornøyde både nevøen og jeg:) Eneste jeg stusset litt på var at noen av veggene så ut til å ha skiftet litt form.......... Jeg tok ikke på dem... Ville ikke finne ut hvordan ståa var...

Søndagen kom....... gikk...........og dro....... Jeg syntes pepperkakehuset sagget litt, så jeg forsøkte å stive det opp litt inni sånn utpå kveldingen.....

 

 

 

På mandag morgen våknet jeg av et brak............ Pepperkakedeigen fra Rema hadde forvandlet seg fra deig, til pepperkake og neeeesten tilbake til deig igjen..... Delene var så myke da jeg skulle kaste dem at de bøyde seg da jeg plukket dem opp. Vi snakker her om deig som er stektt til den var svidd og som også er snudd for å få stekt den på begge sider... Å kjøpe Rema 1000 pepperkakedeig??! BLOOOOPEEEER!! 

Uansett da så koste vi oss masse mens vi limte og pyntet og styrte, så det er null krise at huset kollapset:)

 

Har du laget pepperkakehus i år og står det fortsatt? :D

 

 

 

 

#pepperkakehus #jul #pepperkakedeig #pynte #blooper #tabbe

Pepperkakestabburet:)

 • 17.12.2013, 00:38

I går delte jeg pepperkakehuset vi lagde i 2008. Det innelgget finner du HER. I dag skulle jeg vel egentlig dele det jeg og nevøen min lagde på lørdag, men nå bestemte jeg meg for heller å dele det fra 2011 i dag og så ta årets i morgen :D KOmmer forøvrig levert sammen med en saftig blooper:)

    

Hva syns du?

Pepperkakehuset :)

 • 15.12.2013, 23:13

Dette er altså pepperkakehuset vi lagde i 2008:) 5 år siden:)

 

Her får dere ett visst inntrykk av størrelsen:) Tantebarna mine var ganske fornøyde mens vi lagde det:D

  

Her ser dere vi knuste drops og helt i vindushullet før steking. På den måten smelter det og ser ut som glass:)

 

Med lys bak "vinduet" i tårnet;)


Med lys i første etasjen:)

Mye vann har runnet i havet siden den gang og i går var jeg så heldig å ha nevøen min på besøk for å lage nytt pepperkakehus.

Bilder av det huset kommer i morgen:)

Oppskrift på serinakaker:)

 • 28.11.2013, 21:05

Dette er min absolutte favoritt hva julens syv slag angår.  Jeg tenkte å spe på noen av julegavene med litt hjemmelaget snask i år også:)

 

 

Deigen holder til 40-50 stk og tidsbruken er i underkant av en time. Stekes på 200 grader i 8-10 min.

 

 • 150 g meierismør eller melange
 • 100 gsukker
 • 275 ghvetemel
 • 2 ts bakepulver
 • 2 ts vaniljesukker
 • 1 egg

 

Strø:

 • 1 pisket egg
 • 1/2 dl perlesukker
 • ca 2 never med mandler som du finhakker (jeg vet! Klønete, men jeg glemte å måle, hehe;)

 

Bland melet med vaniljesukker og bakepulver og smuldre det sammen med smøret. Funker nesten best å gjøre det for hånd... Deretter blander du i sukkeret og til slutt egget. Når du er ferdig med å kna skal deigen se slik ut:

 

 

 

Klem deigen ut til en lang pølse som du så ruller for å få en jevnere form. Deretter skjærer du den i 40-50 like store biter. 

Ha mandler, perlesukker og egg i hver sin lille skål. 

Bruk en gaffel til å plukke opp en og en bit som du så dypper halvveis ned i det vispede egget... 

Deretter i de hakkede mandlene... 

Og til slutt i perlesukkeret. Grunnen til rekkefølgen på mandler og sukker er at om du gjør det andre veien rundt vil det ikke feste seg noe særlig mandler på kaken din siden sukkeret klistrer seg over alt der det er egg.

 

 

Kaken skal se omtrent slik ut:


 

Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 10 min eller til de begynner å få litt gylden farge her og der:)

 

Og voila! Supersmoothe yummy julekaker:

 

Hva er din favoritt?

 

#jul #oppskrift #syvslag #julekaker #serina #serinakaker #småkaker #oppskrift #fremgangsmåte

Vi fikk så mye fint i går:)

 • 25.12.2011, 21:29

Vi fikk så mange fine gaver på juleaften:)

Dagen begynte med den siste kalendergaven. Jeg fikk den fra sønnen min og han signerte selv:)

 

 

Inni pakka var disse:


 

I hans kalender var denne:

 Så var det over til julekvelden:) Begynner med babyen sine gaver.

Fra Mormor fikk han denne:

Fra Monika m/fam fikk han fleecepledd og sengesett med løvemotiv:)

Fra bestekompisen sin fikk han sine aller første småsko:)

Han fikk også fuskepelslue og ullsokker:

Fra Lin, Clive, Thomas, Frøya og hamsteret med det fine navnet fikk han ei gave vi digger rått og hemningsløst, nemlig en norsk-engelsk ordbok:D Wohooo:)

 

Fra min Tante Siv fikk han denne:

 

Fra Gina og Kent fikk han 3 par sokker og en dritkul smokk.

 

Fra Tante, Vilde, Cymrick og Bella fikk han spisegreier fra Tupperware:


 

Og ett legospann:)

 

Av Anne og Kjetil fikk han denne:

Og denne:
Og så til det vi voksne fikk:)

 

Fra Marius:) Gleder meg til å prøve det:)


Fra Gina:) Jepp! En 12 cm stor springform til høyre der. Den er så søt:)


 

Fra Modern:)og denne (denne trengte vi så sårt):

Fra niesen min (luringen;):

Fra Monika (elsker det!) :

og to slike (som jeg allerede har hengt på juletreet;):

 

Hundene fikk disse av Bella, griseører av Alfa og okseører av Balder:


Jeg fikk denne av tantebarna mine og Bella:) 

Cato fikk vel kveldens morsomste gave:

Boratbadedrakt (nei, jeg fikk han ikke til å stille opp på illustrasonsfoto)

Og en modellerbar løsbart (her vist frem på min mor):

Am meg fikk Cato en matte til å legge dingsebomser på i bilen:


Bilstopp redningskit: 

Ett teppe til å feste på frontruta så den ikke skal ise ned og en apple tv (som er det han ønsket seg):
 

Vi er heldige heldige mennesker! Fikk du mye fint da?

Fantastisk juleaften:)

 • 25.12.2011, 16:37
Det ble en kjempekoselig feiring i går og både dyr og folk så ut til å kose seg. På formiddagen var vi bare hjemme og lekte litt med babyen, ryddet etter middagsbesøk lille juleaften og gjorde de siste forberedelsene i ro og mak.

Siden lillegutt begynte å bli trøtt dro vi i god tid så han skulle få sove en stund før vi skulle møte opp hos søs. På den kjøreturen så jeg ei ugle (den historien finner du her). Det var dritkult:) Lillegutt og jeg dro innom for å levere julegave til bestisen vår og lillegutt fikk hilse på en hel haug med smilende julekledte mennesker:) Veien derifra var ikke lang så jeg satte småen i veska mi og så gikk vi ned til søster og rakk middag med 10 minutters margin.

Til middag var det ribbe, pølse og tilbehør. Gutten er glad i alt som smaker mye så han satt og smalt hendene i bordet hver gang han ville ha påfyll av innmatpølse og surkål og det ikke gikk fort nok:) Da alle var forsynte bestemte vi oss for å ha gaveutdeling FØR desserten siden ungene begynte å bli utålmodige og den lille mannen vår begynte å bli litt trøtt.

Det er helt utrolig hvor mange som husker på en liten tass fant vi ut for det lasset med gaver han fikk har vi ikke sett maken til. Han fikk så mye fint! Kan nevne sokker med sjelettrykk, egne små sko og en piratmus med varmeflaske i. Han fikk masse masse stasj og skal legge ut bilder av det, men jeg må fortsette etterpå, for nå skal vi dra å hente nevnte lille mann hos tanta si før det er leggetid. Han sov over der i natt og i dag ringte hun og sa at han sov til 9.30 og at han har fått en tann i løpet av natta. Hvor kult er ikke det??!

 

Fantastiske dager:)

Lille juleaften:)

 • 24.12.2011, 22:30

I går hadde jeg knapt tid til å puste. Dagen begynte med stress. Stå opp og pakke inn gaver.
dra til Hamar å handle de siste for så å pakke inn de. Levere gaver. Dra på lillejuleaftenmiddag hos familie. Preppe juletreet. Lage mat og preppe de siste kakene til gjester som skulle komme. Stress, stress, stress, men så kom gjestene og ting roet seg å ble kjempekoselig isteden:) Vi spiste pinnekjøtt og vossakorv med kålrabistappe og annet veldig husmannskostete tilbehør. Samboeren min er stor fan og heldigvis slo det godt an hos gjestene våre også.

Beklager den veldig varierende bildekvaliteten. Jeg tar bilder med ett videokamera for tiden etter at fotoapparatet mitt vandret heden for noen uker siden og dette kameraet krever mye mye lys for at bildene skal bli bra.

 

 

Lagde Fløtekarameller, serinakaker, pepperkaker, kransekakestenger og sjokoladerisboller.

Takk til  Ingrid for tipset om sjokoladerisbollene:)

Kom først på å ta bilde av fatet ETTER at gjestene dro så her er det ganske så utplukket...


Ble veldig fornøyd med juletreet. Bildet av det derimot...


Pepperkakestabbur del. 2 (endelig ferdig)

 • 18.12.2011, 21:08

Det tok sin tid, men denne helga har niesen min vært her igjen slik at vi fikk pyntet pepperkakestabburet ferdig.

 

    

Hva syns du?

 

Julens berømmelige 7 slag:)

 • 14.12.2011, 22:26

Til jul skal man liksom bake 7 slag. Jeg har inntrykk av at disse er ganske så valgfrie og at man bare plukker de 7 beste juletype kakene man vet om. Jeg tenkte å bake Serinakaker i dag, men har ikke egg og bilen vil ikke starte selv om vi har helt på 1 liter kondensfjerner og deretter prøvd å skifte dieselfilter... Uansett så har jeg tenkt å prøve å skrape sammen 7 slag, men er usikker på hvilke jeg skal velge. Noen forslag anyone?

 

Til nå har jeg bakt kransekake(r):

 

 

Pepperkaker:

 

 

Og fløtekarameller:

 

 

Vet ikke om jeg kan telle med fløtekarameller som en av de syv, men kanskje?

 

Jeg skal bake serinakaker og om karamellene teller har jeg da 4 slag. 

 

Forslag til de 3 andre anyone? (har ikke gorojern, så den er utelukket desverre. skulle gjerne ha prøvd...;)

Kakedamen

Det var baking denne bloggen skulle handle om da jeg startet den, men som med så mange ting blir det ikke så mye tid til det at jeg får blogget så mye jeg vil om jeg kun skal blogge om det;) Jeg er også opptatt av familien min, dyrevelferd, økologi, gjenbruk og miljø. Det som startet som en bakeblogg er altså blitt en familie-hverdags-aktuelt-økologi-livsstils-bakeblogg....eller noe sånt.... Litt av hvert med andre ord:) Legg meg gjerne til som venn:)

Norske blogger Matbloggtoppen Follow on Bloglovin
Gratis blogg

Søk i bloggen

KategorierArkiv
Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no