hits

Nora til dyrlegen

 • 31.01.2014, 15:55

I dag skulle Nora til kontrolltime for å sjekke både ditten og datten. Veterinæren hadde satt opp til narkose siden hun måtte barberes på magen og ta en ultralydundersøkelse. Jeg ville ikke det, og siden Nora er relativt veloppdratt sa jeg at jeg trodde det ville gå greit uten.

Veterinæren var langt fra overbevist, men gikk med på å prøve. Jeg fikk Nora til å hoppe opp på bordet å legge seg ned. Var bare å snu henne på ryggen, og der ble hun liggende:)

Ble grundig barbert og var litt kilen, men både barberingen og ultralydundersøkelsen gikk helt supert. Nora lå på ryggen med halvåpne øyne og bare slappet av. Brydde seg minimalt om alt styret:) Flinke Nora:)

Tok forresten bilde av 2 infoplakater som hang hos dyrlegen:) Det viser hvor mye ekstra kalorier snopet du gir dyret ditt faktisk utgjør i tillegg til det normale kostholdet:)

Ble litt overrasket over hvor lite som skal! Nora ( lille fleskepølsa) hadde forøvrig gått ned enda en kilo, så vi er på rett spor:) Stakkar frøkna har fungert som støvsuger siden vi fikk barn, så det er jo ikke rart hun har blitt litt...øh....rund.... ;)

 

Gir du dyrene mye godbiter?

 

#kjæledyr #hund #dyrlege #veterinær #overvekt

Katten min er for dum...

 • 26.01.2014, 21:34

Hunkatten vår, Lilja, er som en hund når det kommer til mat. HUn snoker over alt og finnes det noe spiselig så eter hun det. Hun er med andre ord blitt relativt rundt etterhvert... Vi har en gammel hannkatt på 13 år som får mat tilpasset alderen sin. Den maten er LIlja helt tullete etter, så nå er det blitt slik at jeg må se på at han spiser så hun ikke tar all maten hans.

 

Her om dagen snublet jeg over en kul dings på dyrebutikken som skal aktivisere kattene mens de spiser og også gjøre så spisingen går saktere... Jeg måtte jo bare kjøpe den og en sekk med slankefór til henne. 

 

 

Hannkatten vår, Troll, løp rett bort og begynte å pelle ut slankematen hennes.... Hun derimot satt ved siden av og så lettere deprimert ut... Jeg har nå prøvd det meste. Har lagt inn godbiter for å se om det er smaken det var noe galt med. Har vist henne det flere ganger. Holdt labben hennes og viftet ned mat for å få henne til å skjønne det. Jeg puttet til og med inn seniormaten til Troll.... Resultatet?? Lilja satt og rautet som en ku ved siden av fórlabyrinten mens hun stanget på den med hodet sitt..... Konklusjonen må være at Lilja er for dum til å forstå denne...

 

Noen som har en god idé til noe jeg kan prøve for å få henne til å skjønne denne?

 

#katt #kjæledyr #kattemat

Utseendet på 200 kalorier! Whaaaat:O (Video)

 • 20.01.2014, 21:04

Haha! Denne var litt kul faktisk:)

 

 

. . .

.

.

.

Har du vært obs på at det skal så lite til av enkelte ting?

 

 

 

#kalorier #helse #usunt

Lowcarb frokostomelett:)

 • 20.01.2014, 11:03

Jeg er lat med stor L når det kommer til #matlaging. Hadde jeg hatt bokser med tunfisk i skapet ville jeg spist innholdet med en teskje rømme og that's it... Det har jeg desverre ikke i dag, så da ble det "fancy" #frokost (dvs fancy til meg å være).

 

Lat frokostomelett:

 

3 egg

6 champignon

1/2 løk

4 skiver salami

litt skivet ost

 

Stek oppkuttet sopp og løk. Pisk eggene og hell de i panna (ha gjerne i en ss vann pr. egg når du skal piske om du gidder;)

 

Stek det. Ha på salami og osteskiver. Brett omeletten i 2. 

 

Skyfle det over på en tallerken og hugg innpå ;)

 

Yes! Så lettvindt kan det gjøres! Åh, jo!! Jeg hadde på salt og pepper :D

I dag er den store rydde og vaskedagen her i huset. Har ligget på latsiden de siste dagene, men nå har jeg ikke bil, så lillemann og jeg er stuck her uansett:) Da kan vi like gjerne gjøre noe nyttig:)

 

Spesielle planer for dagen dere da?

 

#omelett #lavkarbo

Lavkarbo Chili Con Carne:) Oppskrift og fremgansmåte (og litt humor...)

 • 19.01.2014, 22:26

 

Vi bestemte oss for å lage noe godt til kveldsmat, så da ble det chili con carne siden vi hadde alt som trengs:)Sambo ble sånn litt overraska da jeg kom med ønsket om å få være med..... :P "Du???! Lage mat????????!"....

 

 

Have some faith, sa jeg da....


Haha..... Joda.... Å steke kjøttdeig er jo ikke vanskelig da..... (jeg sved den bare litt :P )... Se:D Ivrig?!


 

Fra spøk til ramsalte alvor! Det du trenger er:

 

400 gram kjøttdeig

1 hakket løk

2 oppskårne paprika

2 hakkede fedd hvitløk

1 hakket chili

1 boks knuste tomater/eller 4 vanlige som du hakker og blander med 1ss tomatpuré og litt vann.

1 boks kidneybønner

1 ss rapsolje

1 ts spisskummen

salt og pepper

 

 

Brun kjøttdeigen og fres løken i rapsoljen. Ha i paprika, hvitløk, chili, spisskummen, salt, pepper og knuste tomater. La dette surre i 20 minutter før du trekker panna av platen og tilsetter kidneybønnene (disse blir rett og slett ikke gode om du tilsetter de samtidig som det andre, så vent helt til slutt ).Er du glad i å lage mat?

 

 

#oppskrift #mat #middag #chiliconcarne #lavkarbo

Dagens nordnorske feskarhoroskop for vatnkarn!

 • 19.01.2014, 09:47

Ja... Jeg aner en tradisjon in the making! Takk til Gina som postet denne siden på facebook. Vet ikke hvordan jeg styrte livet mitt før jeg snublet over den posten altså. Alt er enklere nå!

 

Altså: Dagens nordnorske feskarhoroskop :D

Han tykje! Feskerioppsynet har dæ under oppsekt og du føl dæ svemmel og utslete. Sveiv inn juksa og håp på det bæste. Bli ikkje førrundra om det baill på sæ utover i uka. Lægg govilja tell! Dagens motto: Ein dræg ikkje kokning i badstampen.

 

Au da..... Fiskerioppsynet.... T-t-t.... dette kan bli tøffe greier altså :( Jaja. Får legge godvilja til som det står, å huske å ikke koke i badestampen, så går det nok bra dette her!

 

Sambo sitt:

Du slit om dagan. Raumixtur'n e gjønnablaut og du e fri førr pulverkaffe. Lægg om kurs'n før det e førr seint. Sjansan e stor førr at rammevilkåran generelt i feskeinsdustrien vil tellstrammes kraftig som følge av eksportnedgangen tell EU. Ha auan me dæ. Dagens motto: Bit han så bit han.

 

Godt han har slutta å røyke, for det å skulle rulle seg en sigarett av blaut rødmix er sikkert like greit å unngå....

 

HVordan ble ditt i dag?  :D Du finner siden HER.

 

 

#horoskop

Lær deg å lage fantastiske spiselige roser:) Full tutorial!

 • 18.01.2014, 13:09

Jeg lovte å vise hvordan jeg lærte meg å lage spiselige roser:)

 

De beste videoene er de jeg lærte det fra, og ingenting jeg kan filme vil vise det så godt, så da deler jeg dem:)

 

Etter litt prøving og feiling har jeg funnet ut at sukkerpastaen som heter Pettinice er den jeg syns er best å bruke til å lage roser. Jeg eksperimenterer hele tiden for å prøve å få til noe hjemmelaget som egner seg like godt, men foreløpig er det altså den jeg bruker.

Før jeg starter farger jeg sukkerpastaen og knar inn litt cmc. Cmc gjør at deigen herder kjappere og blir noe enklere å ha med å gjøre. Det fåes kjøpt HER. Jeg bruker maizennamel når jeg ruller deigen supertynn ( mellom 1 og 1.5 mm). Med pettinicen trenger man ikke å bruke mye maizennamel, det er snakk om bare såvidt litt pudder om den er sticky, men som regel er den ikke det. Jeg liker å begynne innerst i midten med en mørkere tone, som jeg blander inn litt og litt mer ufarget sukkerpasta etterhvert som jeg legger på nye lag med roseblader, men det er en smaksak:) Det er såvidt synlig på rosetopperen over her. Jeg syns det gir mer liv til blomsten rett og slett:) Videoene jeg deler her er laget av en knallflink dame som heter Edna De La Cruz. Jeg anbefaler alle som er litt over medium interessert i kakepynting å følge henne på youtube, for hun har masse tutorials. Finner henne HER. Det eneste er at videoene gjerne dukker opp litt her og der når man går inn, så da har jeg satt rosevideoene i riktig rekkefølge under her så det skal være enklere for dere å følge med :)

.

Del 1 :)

Del 2:)

Del 3:)

Del 4:)

Del 5:)

Del 6:)

 

 

 Hva syns du?

 

#howto #lære #spiseligeroser #roser #kakepynt #pynt #ednadelacruz

Dagens nordnorske feskarhoroskop for vatnkarn!

 • 18.01.2014, 09:30

Sitter her nå med noka shaken min og er lemster i kroppen. Det er veldig fint for meg å ha sånne lettvinte måltider nå om dagen når jeg er ekstra sliten. Man tar 2.5 dl melk og 3 måleskjeer med pulver i shakeren og rister grundig (noe jeg slet med i dag forøvrig, så shaken er klumpete i dag fordi armene mine plutselig er laget av bly :P ). Jeg har forøvrig funnet ut at jeg liker shaken best med 1/2 dl vann itillegg til melken. Da blir den littegrann tynnere og det er bedre.

Kjennes ut som om jeg var og trente tung styrke i går. Tyngdekraften har økt med ca 300% bare rundt meg i dag... Jeg har altså gradvis slitt meg ut forrige uke og nå er det bare helt tomt. Jeg fikk ryddet masse da:) Var 2 ganger til Bailinebehandling, syklet på ergosykkel en liten runde og var med eldstesønnen min og baset litt i snøen. Det har tappet meg helt fullstendig, men jeg kan jo ikke la det være alikevel. Han er liten NÅ og jeg må få det med meg NÅ.

Han på sin side hjalp meg å legge på plass masse klesvask i går. Han insisterte på å bære de rene klærne til riktig kommode og var med å legge de på plass, etter det kappet han opp alle grønnsakene til middagen (nei jeg lot ikke 2åringen leke med kniv...vi har nicer dicer plus;)).Lillefyren ordna seg bra også. Han hadde DET prosjektet på gang her. Sanket inn flasken til storebror, sin egen OG en til som jeg ikke aner hvor han fant. Gikk igjennom huset med en flaske i hver hånd og en dinglene i munnen og strevet som bare det for å komme seg opp i sofaen med alle tre. Han var nok redd Nora skulle ta den ene, for han ville ikke legge fra seg noen for å komme seg opp i sofaen. Ble så jeg til slutt hjalp han så han skulle slippe å bekymre seg, hehe :P

 

Ellers må jeg jo kline til med dagens feskarhoroskop igjen da. Jeg syns de er hysterisk morsomme:D Legg gjerne til ditt i kommentarfeltet. Jeg er altså vannkvinne (eller vatnkarn som det står inne på siden) og dette er mitt horoskop for dagen :P

Du slit om dagan. Buinnpluggen e borte og det gjær dæ førrbainna. Lægg om kurs'n og håp på det bæste. Du bli næppe overraska over at gammelpræsten vil sei deg et salig ord eller to. Lægg govilja tell! Dagens motto: Ein dræg ikkje kokning i badstampen.

 

Dere finner siden HER

 

Hva ble ditt horoskop?

 

 

#lørdag #noka #hypotyreose #stoffskifte #helse

Pærecupcakes med kanel og kremtopping:)

 • 17.01.2014, 18:00

Jeg syns eplekake er så mye bedre med pære og fruktcupcakes er bedre med pisket fløtekrem enn med smørkremtopping, så derfor har jeg gjort om oppskriften min littegrann:)

 

Her kommer oppskriften på en veldig veldig god pærecupcake! NAMMMMM! :D

 

 

 

Oppskrift:

250 gram sukker

100 gram smør

2 store egg

1/2 dl melk

1 ts natron

1 ts bakepulver

250 gram hvetemel

300 gram hermetiserte pærer

 

Sett stekeovnen på 170grader.

Rør sukker og smør hvitt. Visp inn egg og melk. Deretter har du i pærene. Jeg hadde dem i hele for de er så myke at miksmasteren helt fint klarte å dele dem opp:) 

Så blander du sammen alt det tørre FØR du visper det inn i røra.  NÅr du skal ha røra over i formene kan du bare bruke ei spiseskje, men jeg har funnet ut at det er bedre å bruke en sprøytepose som du bruker en stor rund sprøytetip i. For å prøve noe nytt i  dag helte jeg røra i en vanlig brødpose som jeg klippet ett hull i. Det fungerte, men ble hakket mer grisete enn med sprøytetip i ordentlig sprøytepose.

 

 Til slutt strør du over kanel og så tar du f.eks en grillpinne og rører rundt for å blande inn kanelen litt før du putter cupcakene midt i ovnen til steking. Jeg tok faktisk ikke tiden, men de kan ha stått i ovnen i ca 15 min. Sjekk med en grillpinne for å se om de er ferdige. Stikk inn mot midten på cupcaken og trekk pinnen ut igjen. Pinnen skal ikke ha rester av røre/deig når du trekker den ut igjen.
 

 

Jeg liker å putte en form utenpå den papirformen cupcaken faktisk er stekt i. Ofte blir det fett og litt "gjennomsiktig" etter steking og det gjelder uansett om det er mønster eller ikke på papiret. Jeg syns det er bortkastede penger å kjøpe flott cupcakeformer og så ødelegge dem med steking i ovnen. Da er det bedre å bruke de billigste formene fra vanlige matbutikker innerst (ca 10kr for 100 former) og så sette en dekorativ papirform utenpå.

 

Du kan bruke en av to toppinger.

Jeg har funnet ut at jeg syns vanlig fløtekrem er det beste på toppen av disse:) Ha fløte og din foretrukne mengde sukker i en bolle og visp det til krem:) Dryss deretter over kanel:)

 

Alternativt (om du f.eks trenger lenger holdbarhet) kan du bruke denne:

Smørkrem m/mandelsmak:

125 gram smør

500 gram melis

1/2 dl melk

6-8 dråper mandelessens

2 strøkne ts vaniljesukker (kan skippes)

 

Rør sammen smør, melis og vaniljesukker. Ha mandeldråpene i melken før du blander melken sammen med smøret og melisen.  

 

 

Jeg brukte wilton tip 1m. Det er så enkelt å få ett fint resultat med den:) 

Du kan lage en helt enkel spiral hvor du begynner ytterst og jobber deg innover mot midten, eller som jeg gjorde under her, snu når du har gjort en hel sirkel og lage toppen i motsatt retning. Er mange fler teknikker enn det, men det var de jeg brukte i dag:)

 

Til garnityr brukte jeg hakkede mandler og tynne pæreskiver som jeg skar i trekantbiter. Ikke noe superfancy, men kjapt og greit:) Ta deg gjerne tid til å kikke på de andre kakene og cupcakene jeg har lagt ut så langt:) 

Hvilken cupcakesmak liker du aller best?

 

 

#cupcake #muffins #pære #oppskrift #bake #lage

Good morning!! Med dagens horoskop!

 • 17.01.2014, 07:56

Jah.... God morn! Relativt trøtt i trynet i dag! Ikke vant til at 2 åringen står opp midt på natta (altså 07.45)...

Måtte ha kaffe ja...

 

Ei venninde la ut en hysterisk link på facebook i går. Nordnorsk feskarhoroskop!

 

MItt horoskop for dagen ser slik ut:

Dæven han steike. Bruke dett e ikkje mye gangn i længer og du e skjeivsleten i ryggen. Lægg kurs'n innaskjærs og gjyv laus me auskare. Sjansan e stor førr at kræfta innen Småfeskarlaget vil ækskluder dæ. Ikkje la dæ affiser av folksnakk. Dagens motto: Han bit ikkje på ka som helst.

 

Dere finner siden HER

 

Hva ble ditt horoskop?? :D

 

#godmorgen #selfie #horoskop

Slik lager du regnbuekake :)

 • 16.01.2014, 23:39

Lag sukkerbrødrøre etter din favoritt oppskrift, eller så har jeg en god oppskrift HER. Del opp røra i så mange deler som du vil ha farger og rør inn 1 farge i hver del.

 

Deretter heller du fargene i bakeforma i den rekkefølgen du vil at de skal syns når du skjærer i kaka. Prøv å treff ca midt i forma og dunk kakeformen lett noen ganger i bordet etter hver farge så de liksom "legger seg på plass". De nederste fargene vil da bli presset ut slik at du ser de i toppen i riktig rekkefølge. 

Stek kaka som normalt og pynt etter egen fantasi:)


Slik ser den ut på toppen:


I bunnen:

 

Og inni:)Enjoy:)

Pai med kjøttdeig og sopp.

 • 16.01.2014, 20:13

I dag snakket jeg med ei venninne av meg. Lena som driver Opstad gjestegård. Vi kom i snakk om pai ( hun lager tilfeldigvis sånn ca verdens beste pai) og det gjorde sitt til at jeg måtte lage pai til middag i dag;)

Paideig: 125 gram meierismør, 3 dl mel og 3 ss vann. Kna dette sammen og kjevle det ut til en passe stor bit, ca 3 mm tykk. Legg deigen i smurt paiform og bruk en gaffel til å lage små hull i bunnen. Forstek i 10 minutter på 200 grader. Om du har tørre erter eller stekekuler legger du det oppi forma (oppå bakepapir om det er erter) for å hindre bobledannelse. Min form er 22 cm stor og da ble det litt igjen:)

Paifyll: 400 gram kjøttdeig, 1/2 løk, 5-6 aromasopp. Ha 1 ss rapsolje i panna og stek løk og sopp før du har i kjøttdeigen. Ha så i 2 ss ketshup, 1 god ss sennep, 1 knivsodd med chilipulver og litt salt (smak til). Hadde jeg hatt omløp ville jeg hatt i hvitløk også, for det hadde sikkert vært godt i:)

Hell kjøttet over i paiforma og visp sammen 3 egg med 3 dl melk som du så heller over kjøttdeigen. Sett forma i stekeovnen ( nest nederste rille) i 25 minutter på 200 grader. Strø så over 3 dl ost før du steker videre i ytterligere 10 minutter:) La paien hvile i 10 minutter og så er det bare å spise:)

Serverte sammen med en salat av ruccola, tatsoi, paksoi, machemiks, tomat, paprika og fetaost med noen dråper balsamico:) Husets 2 åring spurte om å få mer hele 2 ganger. Det var godt for selvtilliten hennar mor, for å si den sånn ;) Er jo ikke den som er kjent for å like å lage mat, hehe :P

 

Har du en paioppskrift du har lyst til å dele? Jeg inviterer nå til gjesteblogging:) Om du har lyst er det bare å sende en beskjed her inne eller en mail på nibinuriel@msn.com :)

 

 

#oppskrift #pai #middag #mat

 

 

 

Kyllingsuppe:)

 • 16.01.2014, 16:08

Dagens lunsj bestod av Noka Kyllingsuppe med en frisk salat til.

Jeg tror at Noka vil fungere for meg, rett og slett fordi det er så lettvint. Jeg hater (som kjent) å lage mat, men nokamåltidene er så enkle å preppe at det går av seg selv nesten:) Dagens Kyllingsuppe var det bare å helle i en bolle, blande inn 2 dl kokende vann og røre godt. Vips ferdig:)

Jeg må passe på at jeg får i meg nok mat i løpet av en dag, for ekstrem lavkalori gjør meg veldig slapp. Langt mer enn det gjorde før jeg fikk hypotyreose, så det jeg da gjør er å spe på med litt lavkarbo (og lavfett) mat for å holde hjulene i gang.

Jeg startet må mandag og har offisiell veiedag igjen på mandag som kommer:) Blir spennende. Cm-målingene tar Bailinedamen seg av, så det gidder ikke jeg å drive med nå:)

Jeg snakket forresten med henne i går om at jeg driver å blogger om Bailine og da sa hun at dersom noen av mine lesere velger å prøve det så er det lønnsomt å si ifra at dere hørte om det fra meg:)

Nå skal jeg se om jeg har noe å lage middag av til gutta boys kommer hjem:)

Hva er middagsplanen deres for i dag? :)

Slik lager du regnbuetopping på cupcakes:)

 • 14.01.2014, 21:46

Ta frem ett stort kjøkkenglass (halvliter eller mer) og træ sprøyteposen med tip M1  ned i glasset:

 

Lag smørkrem i alle de fargene du har lyst til å ha i "regnbuetoppingen" og ha fargene i hver sin sprøytepose (kan generelt si at særlig mer enn 3-4 farger kan bli litt rotete). Oppskrift på topping og cupcakes finner du HER.


 

Deretter sprøyter du en og en farge i ønsket rekkefølge ned i posen du har satt i glasset. Træ posen med fare nr så langt nedi som du klarer før du begynner å tyte ut krem. Husk at det skal passe flere farger i posen så dra gradvis ut posen med farge nr 1 mens du sprøyter.

 

Slik ser det ut med to farger i: 

Det blir gjerne litt grisete helt på slutten med den siste fargen både når du skal får posen på plass inni sprøyteposen som nå inneholder krem i 3 farger og også etterhvert når du trekker posen med farge 4 mer og mer ut, men det må man bare leve med;) 

Her er alle fargene på plass, men den røde og den oransje er så like at det syns nesten ikke.

 

 

Finn frem cupcakene dine og sprøyt på toppingen med ønsket teknikk. Jeg valgte tradisjonell spiral. Jeg kommer til å legge ut en video etterhvert av åssen man gjør det, men den beste beskrivelsen jeg kan gi skriftlig er at man sprøyter på toppingen i en spiral som begynner ytterst på cupcaken. Begynner du innerst lager du isteden rosemønster;)Og voila:

Enjoy!

 

#cupcakes #muffins #topping #oppskrift

Konsekvenser av et forbud mot barnearbeid...

 • 13.01.2014, 21:25

OPPGIIIITT!! Ja! Jeg blir faktisk det!! Alle har sine ting som engasjerer, men en av de minst gjennomtenkte uttalelsene jeg hører er "Nå må vi få en slutt på alt barnearbeid!". Joda! Sett fra et drømmeperspektiv hvor alle land i verden hadde samme sikkerhetsnett for barn som vi har i norge så ville jo det være en god idé. Problemet er bare at de som bastant sier nei til barnearbeid stort sett ikke tenker lenger enn nesa rekker og skal være fryktelig politisk korrekte.

Jeg er ikke FOR barnearbeid, bare for å ha det sakt. Det er ikke mulig å være for noe som utsetter barn for strabaser som til og med ville bli for mye for en voksen, og de små er lette å utnytte for kyniske arbeidsgivere. Når det nå er sakt, så må jeg legge til at jeg realistisk sett forstår at barn også må ha mat. Barn må også ha noe å leve av. I en verden av jævlige alternativer er det ikke lett å vite hvor man skal snu seg. Barnearbeid er et sårt og vanskelig tema. Hvem vil vel ikke at barn skal få løpe rundt, leke og være lykkelige og fri? Det store spørsmålet er om de blir det dersom det kommer forbud mot barnearbeid.

Svaret er: Både og...

Forskning i India (hvor det altså er kommet et forbud mot barnearbeid) viser at for ungene som har familier med litt penger (og da snakker vi bittelitt), de rikeste av de fattige om det går an å si noe sånt, de får det bedre ved et forbud. Det blir i de fleste tilfeller langt mer aktuelt og sende de på skole, helsen er litt bedre o.s.v...Familieøkonomien svekkes, men det viktigste er jo at barna har det bedre.

For de foreldreløse derimot... For de minste, svakeste og for de fra de fattigste familiene.... For dem blir det drastisk mye verre. Når arbeidsgiveren smeller døra i ansiktet på dem, så har de ikke noe annet sted å dra. De har plutselig ikke tak over hodet, ikke mat på bordet (eller sannsynligvis gulvet)... de går fra å ha fortvilende lite og en svært hard hverdag til å få det enda verre! Forskningen viser at mange av de som var  ender opp som prostituerte. BARN ender i desperasjon opp som prostituerte. Det er så mye feil med den setningen at jeg grøsser! Småtasser som fortjener varme mammaklemmer, en rund og mett liten mage, lek, latter og trygghet blir nødt til å utsette seg for grusomheter jeg ikke vil tenke på engang, og de blir utsatt for dette på grunn av et vestlig fullstendig unyansert press om å få en slutt på barnearbeid koste hva det koste vil. Vi klasker hverandre på skulderen, nikker fornøyd til hverandre og sier "godt jobba", men det er jo egentlig ikke det... situasjonen for mange av ungene går fra ille til verre...

I de landene som har barnearbeid finnes det ikke barnevern som går inn og "redder" ungene om de ikke har noe å spise eller klær på kroppen.  Familiene har ikke barnetrygd til å støtte seg på slik at ungene ikke skal måtte jobbe og det er ikke et sosialkontor de kan gå til å søke nødhjelp når sulten river i magen der de bor i grøftekanten eller i et lite skur.

 

Livet er altså ikke så enkelt som det er her. Det er altså flere steder hvor barnearbeid er blitt forbudt og det finnes faktisk mennesker som jubler over det. De jubler (antageligvis i mangel på kunnskap om konsekvenser) over at disse små som faktisk fikk mat og hadde et sted å sove, nå er uten bopel og må stjele eller prostituere seg for å overleve.

Informasjonen om følgene av loven mot barnearbeid er bare et googlesøk unna. Jeg søkte og her er det øverste treffet blandt mange tusen: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/canada/1482368/Its-official-child-labour-is-a-good-thing.html

Vi KAN ikke sammenligne fattige land med standarden for velferd i Norge. Disse ungene blir ofte solgt av familiene sine fordi de ikke har råd til å ha dem boende hjemme lenger. Hvordan tror du et forbud mot barnearbeid skal hjelpe disse barna?! Om man bare kutter barnearbeidet og ser seg fornøyd med godt utført arbeid, så har man (for å si det på godt norsk) driti på draget.

Om de som jobber med forbudene klarer å lage et system som kan ta imot barna som blir arbeidsledige idet forbudet trer i kraft så er jo det det aller beste. Et system som gir dem en oppvekst små barn fortjener. Sos barnebyer for eksempel redder barn fra umulige situasjoner. Problemet blir finansieringen av et slikt system. Det er vel neppe noen som frivillig vil dekke regningen. Mange gode sjeler bidrar med penger til gode organsisasjoner hver mnd, og det er helt suverent, men det er et enormt bunnløst sluk og så ufattelig mange små som trenger hjelp. Kampanjer som går ut på å innføre kortere arbeidstid, skikkelig mat, litt høyere lønn og ett par skoledager i uken gjennom arbeidsplassen kunne kanskje være noe? Det finnes organisasjoner, som litt mer realistisk har valgt den vinkelen også. Poenget er at man kan ikke la disse ungene stå helt tomhendte igjen og det er faktisk det som skjer når arbeidsgivere blir truet med bøter/fengsel om de ikke omgående stanser all bruk av barnearbeidere.

 

Neste gang du hører noen bastant si nei til barnearbeid, så se for deg en 9 år gammel liten jente hånd i hånd med en gammel gris på veg inn i et trangt smug...... Tenk at mennesker mot barnearbeid satte henne i den situasjonen ved å forby sjefen hennes å ha henne ansatt..... Neste gang du vil si nei til barnearbeid, så prøv å tenk at verden ikke er svart eller hvit.... Kanskje en brå slutt ikke er det beste, men at vi må jobbe for gode alternativer i en overgansfase i arbeidet mot barnearbeid. Det viktigste i verden er faktisk barna. Det er de som skal overta "bruket" når de blir store, men da må vi ta best mulig vare på dem!

 

Barnearbeid er noe forferdelig dritt, men av og til handler det om å velge det minst dårlige av flere forferdelige alternativer og så prøve å gjøre det til en så grei ting som mulig. Jeg har på ingen måte svaret på hvordan dette skal løses, men etter å ha lest hva som skjer med de som er dårligst stilt der hvor forbudet trer i kraft, så vet jeg ihvertfall at jeg ikke syns det er veien å gå.

 

HVa tror du er den beste løsningen på denne vonde og vanskelige problemstillingen?

Kakedamen

Det var baking denne bloggen skulle handle om da jeg startet den, men som med så mange ting blir det ikke så mye tid til det at jeg får blogget så mye jeg vil om jeg kun skal blogge om det;) Jeg er også opptatt av familien min, dyrevelferd, økologi, gjenbruk og miljø. Det som startet som en bakeblogg er altså blitt en familie-hverdags-aktuelt-økologi-livsstils-bakeblogg....eller noe sånt.... Litt av hvert med andre ord:) Legg meg gjerne til som venn:)

Norske blogger Matbloggtoppen Follow on Bloglovin
Gratis blogg

Søk i bloggen

KategorierArkiv
Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no