Hobbybakere vs. bakerier. Noe du bør tenke på før bestilling...

  • 20.01.2015, 12:37

Dette innlegget henvender seg til dere som bestiller kaker uansett hvor/hvem dere bestiller fra.

Jeg vil si innledningsvis at jeg fullt støtter hobbybakere og at jeg anser det som veldig trygt å bestille kaker hos de som selger. Det er alikevel en sak det er veldig viktig å være klar over når man bestiller fra en hobbybaker og det vil jeg sette litt fokus på her nå:)

Det har poppet opp hobbybakere de siste årene. Mange av disse tar på seg baking til andre og det fungerer kjempefint både for kunde og baker. Du kan få utrolige kakedesign, helt suverene smaksopplevelser og som regel i forhold til produktet du egentlig mottar (arbeidstimer, spesialdesign og ingredienser) gunstige priser, så hva har egentlig et konditori å stille opp med som en hobbybaker ikke har?




Det er etter sigende et krav fra mattilsynet at dersom du baker med tanke for salg så skal dette foregå på et kjøkken godkjent til dette formålet. Dette er du i teorien garantert dersom du bestiller fra et konditori. Selvsagt kan det finnes slasker i det yrket og, men i utgangspunktet skal det altså være rent og ordentlig etter mattilsynets krav.

De fleste hobbybakere baker hjemme på eget kjøkken som sjelden vil inneholde alt du trenger for å få det godkjent av mattilsynet (steamer og egen rensone bl.a). Jeg har ikke tenkt å henge meg så mye opp i akkurat dette, for det finnes uttallige innlegg om kjøkkenhygiene og jeg har ikke tenkt å hive meg ut idet utover å si at jeg har stor tro på at den gjengse husmor klarer å holde kjøkkenet sitt rent, ryddig og basseluskfritt. Om jeg ikke bakte alle våre kaker selv ville jeg ikke hatt problemer med å bestille kake fra en hobbybaker som baker på sitt eget kjøkken. Jeg har sett flere av disse hobbybakernes kjøkken, og når jeg sier plettfritt, så mener jeg det.

Andre ting et konditori kan stille med som ikke hobbybakere kan?? Tjah... Fast åpningstid kanskje? Jeg vet virkelig ikke hvor vesentlig det er, for de fleste hobbybakere tar kun på seg et oppdrag om de er 100% sikre på at de kan levere til rett tid. Om uforutsette saker oppstår i siste liten vil en hobbybaker heller slite hele natten igjennom enn å si til mottager at "desverre.....fikk ikke gjort det gitt", så arbeidsmoralen er det ingenting å si på.

Hva så med saker man kan rammes av som gjør at man ikke KAN bake? Oppkastsjau f.eks? Her kommer det et vesentlig skille i hva du kan forvente av et konditori og hva du kan forvente av en hobbybaker:

Det du kan forvente hos et konditori som en hobbybaker aldri vil kunne garantere deg er levering. Et bakeri har mange mange ansatte. Jeg skal ikke banne på at det aldri skjærer seg for et bakeri, men oddsen for at noen er der for å ta over dersom en av konditorene blir syke er vel ganske stor.



En hobbybaker derimot baker alene. Du kan sannsynligvis få et flottere design og en mer spennende eller preferansetilpasset smak på kaka hos en hobbybaker, men du kan aldri få en leveringsgaranti, for dersom en hobbybaker blir smittsomt syk og er en relativt ansvarlig person, så kan vedkommende ikke bake kaka di. Stilig å ha flott 3 etg. dåpskake, men om 60 gjester starter å spy samme kvelden er det ikke så kjekt kanskje?!

Det finnes egne grupper på facebook hvor hobbybakere samles og der kan man legge ut nødrop om det skulle oppstå kriser, men det skal også litt til at noen skal kunne ta på seg et bakeoppdrag på veldig kort varsel. Flere har fått krisehjelp der i siste liten. Jeg vet at en hobbybaker som blir syk i siste liten vil jobbe r*va av seg for å skaffe kunden en løsning og i mange tilfeller vil det ordne seg og vil føle seg helt forferdelig dersom det ikke løser seg.... men en GARANTI for levering......... Det kan du kun få hos et konditori/bakeri.

 

Jeg mener ikke å tråkke noen på tærne, eller å skremme noen med dette innlegget, men det er greit å ta det med i betraktningen om du ønsker å bestille hos en hobbybaker.

 

Er du hobbybaker eller kakekjøper og har synspunkter/erfaringer i forhold til dette?

 

Del gjerne i kommentarfeltet :)

 

#hobbybaker #hobbybakere #konditori #bakeri #konditorivs.hobbybaker #avlyse #smittsom

Kakedamen

Det var baking denne bloggen skulle handle om da jeg startet den, men som med så mange ting blir det ikke så mye tid til det at jeg får blogget så mye jeg vil om jeg kun skal blogge om det;) Jeg er også opptatt av familien min, dyrevelferd, økologi, gjenbruk og miljø. Det som startet som en bakeblogg er altså blitt en familie-hverdags-aktuelt-økologi-livsstils-bakeblogg....eller noe sånt.... Litt av hvert med andre ord:) Legg meg gjerne til som venn:) Jeg kan kontaktes på nibinuriel@msn.com

Norske blogger Matbloggtoppen Follow on Bloglovin
Gratis blogg

Søk i bloggen

Kategorier



Arkiv




Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no