hits

Dåpskake på gang :)

  • 28.02.2014, 23:30

Kvelden min i dag har jeg brukt på en navnefestkake:)

 





 

 

Dere hatt en fin kveld? :)

 

 

 

Hjemmelaget gresk Moussaka:)

  • 28.02.2014, 17:24

Har du vært i Hellas noen gang? Smakte du ekte gresk Moussaka da?
 Vi var i Hellas for 2 år siden, og da bodde vi på et lite hotell som ble drevet av en fantastisk gresk familie:) Mamma Katerina lagde helt fantastisk god mat, og veldig ofte ble det til at hun gav oss av middagen til familien. Der fikk vi smake skikkelig moussaka og tro meg, det er noe helt annet enn Toro sin. 
 
Jeg har brukt en god del tid på å perfeksjonere oppskriften for å få den så lik den vi smakte der som mulig:) Enten du har smakt det eller ikke, tenkte jeg å dele oppskriften min på denne fantastisk gode middagen:)
 

 
 
Det du trenger er:
2 store auberginer
2 store poteter
400 gram kjøttdeig
2 løk
3 fedd med hvitløk
1 rød chilli
1 boks knuste tomater
2 ss tomatpuré
1 strøken ts kanel
1/2 ts allehonde
1 1/2 ts tørket persille
1 ts oregano
1/2 ts muskatnøtt
1 ts salt
1 ts pepper
1 laurbærblad
1 dl rødvin
1 pisked egg
Knust kavring eller et par knuste skikkelig tørre brødskiver (ta dem i brødrister, eller i stekeovnen litt, så blir de så tørre atte;)
 
 
Til ostesausen trenger du:
 
 
150 gram smør
120 gram mel
7,5 dl melk
2,5 dl revet parmesan
1.5 ts salt
0.75 ts muskatnøtt
2 eggeplommer
 
 
Slik gjør du:

Vask auberginene godt og bruk en skarp grønnsaksskreller til å ta av skallet.

 

Jeg liker å la det stå igjen en liten stripe på hver side, men det er kun av dekorative årsaker ;)

 

Skjær auberginene i 5 mm tykke skiver og legg dem på kjøkkenpapir for å trekke ut litt fukt.

     

 

 

Stek dem på hver side til de er bittelitt brune:) Jeg bruker en non-stickpanne, så jeg slipper å bruke fett, men du kan bruke litt olivenoje om du ønsker.

 

Mens du steker auberginskivene setter du en kjele med lett saltet vann til koking. Vask potetene godt og skjær de i 5 mm tykke skiver.

   

 

Kok skivene i 5 minutter og sil av vannet.

 

Stek kjøttdeigen. Finhakk løken og chillien, press hvitløken og ha det i panna sammen med kjøttdeigen når den nesten er ferdig.

   

 

Stek videre i 4-5 minutter før du har i knuste tomater og tomatpuré.

 

Bland alt krydderet og strø det over kjøttdeigen før du rører det godt inn.

 

Rør inn rødvinen og laurbærbladet og la retten stå å putre i 25 minutter på litt under medium varme.

 

Mens kjøttsausen putrer lager du ostesaus på følgende måte:

 

Smelt smøret og rør inn melet.

 

Spe melken i litt etter litt og rør godt for å unngå klumper. La sausen koke opp så den tykner skikkelig, deretter har du i parmesan, muskatnøtt og salt. Rør til osten er skikkelig blandet inn. Trekk sausen av plata å la den kjøle seg ned i 10 minutter før du under kraftig visping blander inn de 2 eggeplommene.

   

 

Trekk kjøttsausen av plata og la den kjøle seg ned endel før du rører inn det piskede egget:)

 

Nå begynner den virkelig morsomme delen :D

 

 

Strø tørre brødsmuler i bunnen av en stor ildfast form (min er 25x25 cm og 7 cm høy), eventuelt 2 litt mindre.

 

 Legg på et lag av overlappende potetbiter og følg etter med et lag av auberginskiver. 
 Oppå aberginskivene fordeler du kjøttsausen i et jevnt lag etterfulgt av enda et lag auberginskiver, før du til slutt fordeler ostesausen jevnt på toppen:)

   

  







 

Stek i ovnen på Moussakaprogram: ........ *kremt* Jeg tuller selvfølgelig! Jeg ante ikke at jeg faktisk hadde et Moussakaprogram på komfyren min, men når jeg nå hadde det, så måtte jeg selvsakt ha det med... Ble sittende å le foran komfyren faktisk...

 

 

Stek Moussakaen på 175 grader i 50-60 minutter på nest nederste rille i ovnen:) Etter steking lar du den hvile i 10 minutter:)

 

Server sammen med en god salat. Ha gjerne fetaost og olivener i salaten. Om du vil kan du jo lage en gresk salat og:)




Enjoy :)  For utskriftsvennlig utgave, trykk HER :)

 

 

#Moussaka #middag #hjemmelaget #frabunnen #oppskrift #diy #gresk #hellas

 

 

Dobbel chocolate chip cookies uten tilsatt sukker:)

  • 27.02.2014, 18:00

Disse blir sprøe utenpå, myke og deilige inni, akkurat passe søte, og mektige nok til at man ikke orker å trykke innpå alle med en gang. Perfekt for en litt sunnere livsstil med andre ord ;)

 

 

Du trenger:

100 gram sammalt speltmel

100 gram mandelmel

40 gram tagatesse

80 gram sukrin

2 ss kakao

2 ts bakepulver

1 egg

100 gram smør

2 ss lønnesirup

20 gram hasselnøtter

100 gram sjokolade uten tilsatt sukker.

30 gram rosiner

 

 

Slik gjør du:

Mål opp og bland det tørre godt sammen.




Kna smøret sammen med det tørre.

 

Bland inn pisket egg, vann og lønnesirup.


Kna til deigen din ser slik ut:

 

Finn frem din favorittsjokolade (uten tilsatt sukker). Jeg pleier å kjøpe melkesjokoladen fra cloetta, men forrige gang jeg impulskjøpte hadde de bare den mørke på butikken, så da ble det den;)

 

Grovhakk sjokoladen:)

 

Mål opp rosiner (disse kan sløyfes om du ikke liker, eller syns det blir for mange karber).

 

Ta hasselnøttene 1.5 minutt i microen (eller 15 minutter på 165 grader i stekeovn) og gnu dem godt i ett rent kjøkkenhåndkle for å få av skallet. Finhakk de:)

 

Bland sjokolade, nøtter og rosiner godt inn i deigen

 

Lag kuler som du trykker flate. Maks en cm da disse hever litt i høyden. Stek de på 180 grader i 15 minutter på midterste rille i ovnen.

 

Og voila:

TRykk HER for utskriftsvennlig utgave:)

 

Hva tror du om disse? :)

 

I morgen kommer det oppskrift på gresk moussaka fra bunnen av. Stay tuned ;)

 

 

 

 

#cookies #småkaker #sukkerfri #sukkerfritt #lavkarbo #sunt #sunnere

 

 

Deilig sukkerfri sjokoladekake på 5 minutter:D

  • 25.02.2014, 17:00

Dere aner ikke hvor mange ganger jeg har laget denne fotoserien, bare for å slette bildene etterpå. Jeg har ikke klart å lage en god oppskrift før i dag. Forskjellen før og nå?! Nå har jeg tagatesse og ikke bare sukrin, dessuten har jeg gått til innkjøp av mandelmel:) Det gjorde hele forskjellen:) En bonus: Dette er den enkleste kakeoppskriften jeg noen gang har snekret sammen:)

 

 

Dette trenger du:

 

1 dl mandelmel

2 ss kakao

2.5 ss tagatesse

0.5 ss sukrin

0.5 ts bakepulver

2 egg

60 gram smør (eller olje om du vil)

2 ss vann

1 ts vaniljeessens

 

 

Mål opp og bland det tørre godt sammen. Bland inn piskede egg, vann, vaniljeessens og smeltet smør. Kjør kaken i 3 minutter på full styrke i microen:) Enkelt??! Oh yes!

 














 

Til glasur kan du f.esk bruke sjokoladeglasur laget av 25 gram smør, 100 gram sukrinmelis og en ss kakao. Jeg er ikke særlig glad i isingen fra sukrin så jeg brukte hjemmelaget sjokonøttpålegg uten tilsatt sukker:) Oppskriften på det finner du HER :) Jeg hadde ca 2 romslige ss med sjokonøtt i en kopp og varmet i mikroen. Deretter blandet jeg inn en ts smør og en teskje med lønnesirup bare for å få den litt mer flytende.





Det kommer til å dukke opp flere sukkerfrie oppskrifter og deilige middagsoppskrifter her fremover. Mye mer enn det som har vært. Følg gjerne med på lasset og del snadderet om du vil:)

 

 

Vil du prøve denne? :)

 

 

#Sukkerfri #tagatesse #sukrin #oppskrift #sjokolade #sjokoladekake #kakao #glasur

Ostepai med tomat og bønner:)

  • 24.02.2014, 20:34

I dag bestemte jeg meg for å lage vegetarmat til middag:) Meatless monday;) Når jeg improviserer på kjøkkenet så går det enten rett i d*ss eller veldig veldig bra:) Siden jeg faktisk deler oppskriften på denne, så kan du gjette hvilken veg det gikk i dag:)

 

Det du trenger til paibunn er:

125 gram meierismør

3 dl mel

3 ss vann

 

Kna sammen mel og smør før du har i vann og la deigen optimalt sett får en time i kjøleskapet før du kjevler den ut eller trykker den i formen:)

 

 

Bruk en gaffel og stikk endel hull i bunnen av paideigen slik at den ikke bobler seg opp under steking. Forstek på nest nederste rille i 10-12 minutter på 200 grader:)

 

 

Til paifyllet trenger du:

2 medium poteter

1 liten rødløk

1 fersk chilli

1 boks kidneybønner

1 boks hvite bønner

1 boks bruksklare røde linser

1/2 glass soltørkede tomater

2 egg

2 dl melk

1 boks knuste tomater

Gulost (og gjerne litt parmesan om du har)

2 ts Helios urtesalt (eventuelt 1 ts vanlig salt)

1/2 ts chillipulver

2 ss paprikapulver

1 toppet ts oregano

1 ts pepper

 

 

Kok opp lettsaltet vann, skjær potetene i båter og kok de til paibunnen er ferdig forstekt (ca 8-10 minutter). Sil av vannet og sett potetende til side.


 

Åpne boksene med bønner og linser og skyll disse godt i kaldt vann.

 

Ha halvparten (eller litt mer) av de soltørkede tomatene i en sil og la mesteparten av oljen renne av. Skjær løken i skiver og hakk chillien.


 

Visp sammen egg og melk og bland inn de knuste tomatene (de vanlige du får kjøpt på matbutikken funker helt fint for de smaker så og si det samme:) 

 

 

Bland inn krydderet i eggemiksen og sett den til side:) Bland bønnene og linsene godt og hell de i paibunnen. Legg på potetbåter og løkskiver og hell eggemiksen over:) Sett paien i ovnen på 200 grader i 20-25 minutter før du legger på skiver med ost og eventuelt strør over litt revet parmesan (det var snaddergodt) og steker videre i 10 minutter til.

 

La paien hvile i ca 5 minutter før du serverer sammen med din foretrukne salat:)











Anbefaler virkelig denne (og det gjør jammen sambo og, hehe) :)

 

Har dere en kjøttfri dag eller flere i uken (eller er det noe dere vurderer) ? :)

 

 

 

 

#vegetar #pai #linser #bønner #kjøttfri #kjøttfridag #middag #oppskrift

Hjemmelaget nugatti uten tilsatt sukker :)

  • 23.02.2014, 21:48

 

Det du trenger er:

200 gram hasselnøtter

110 gram lønnesirup

10-15 gram kakao (bakekakao går fint)

30 gram meierismør

1 ts salt

1 ts cocosa (kan droppes om du ikke har)

 

Slik gjør du:

 

Sett nøttene i ovnen i 15 minutter på 160 grader.

 

Mens de enda er varme pakker du nøttene i et rent oppvaskhåndkle og gnukker for å få av skallet. Skallet har en bitter smak som ikke er godt i sjokoladepålegg, så det er fint å få av så mye som mulig:)

 

På noen nøtter sitter det bedre enn på andre. Jeg plukker ut de som er skrellet og samler nøttene som er igjen i en liten ball i håndkleet som jeg så gnurkler videre mot hverandre. Til slutt sitter man igjen med en håndfull nøtter som bare ikke vil. De kan du putte i microen i et minutt, tilbake i håndklet, gnukke litt til og sorter ut de uten skall. Resten kan du spise...
 

      


Del vaniljestangen i 2 og skrap ut frøene med en kniv.

   

 

Lønnesirup er langt sunnere enn sukker og inneholder mye antioksidanter og flere mineraler:)





   



Optimalt sett bør du ta nøttene i en nøtte/mandelkvern. Det skal helst bli et finpudret mel. Jeg brukte tilbehøret til stavmikseren i dag, bare for å se hvordan det ble og det fungerer greit nok:)

   

 

Når du har kjørt nøttene lenge og de er så finmalte som du får dem, så har du i kakao og salt og blander dette godt inn. Saltet fungerer som en smaksforsterker i søt mat på samme måte som i salt mat, så ikke vær skeptisk ;)



 

Ha i det smeltede smøret, lønnesirupen og kokosaen og bland dette godt sammen:)

   

Ha pålegget i et syltetøyglass og oppbevar det i kjøleskapet:) Holdbarheten blir som ingrediensen med kortest holdbarhet (eller noe lenger, men for sikkerhets skyld) og i dette tilfellet er det smøret :) Ganske lang holdbarhet:)



Fungerer både som pålegg og kakeglasur :D

Lønnesirup har en lavere GI enn vanlig sukker, men jeg skal prøve å lage denne her med agavesirup også:) Agavesirup har så å si ingen påvirkning på blodsukkeret og er søtere enn vanlig sukker:)

 

 

Ser det godt ut syns du?

 

 

 

#sukkerfritt #naturlig #sunt #sjokoladepålegg #sjokonøtt #oppskrift #howto

Hjemmelaget fiskegrateng med chili:)

  • 22.02.2014, 17:02

Du trenger:)

300 gram steinbit (eventuelt torsk)

3 medium str gulerøtter

1/3 purreløk

2 dl fullkornsmakaroni

 

 

3 ss mel

4 dl melk

1 fersk rød chili

1/2 ts revet eller malt muskat

1 ts salt

1.5 ts pepper

2.5 dl revet ost

1 dl knust kavring (Ett lite tips om du ikke har kavring i hus og ikke vil kjøpe det for én middag. Smuldre brødskiver og stek de i mikroen i 30 sekunder av gangen på full guffe. Rør i smulene mellom hver gang og kjenn på de så du får det med deg når de er tørre som kavring. Her tok det vel ca 3 minutter, men det er viktig å ta de bare 30 sekunder av gangen siden dette her kan ta fyr om du ikke passer på.)

 

 

Kok opp vann og la fisk og gulerotskiver trekke i 15 minutter. Kok fullkornsmakaroni. I dag hadde jeg bare gigastore pastaskruer, så jeg brakk dem ganske enkelt i mindre biter:) 

 


 

 

Til ostesausen:

Del chilien på langs, skrap ut frøene og hakk den i småbiter. Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og ha i melken litt etter litt mens du rører. Ha i chilien og resten av krydderet. La sausen småkoke til den har tyknet skikkelig (lurt å røre hele tiden;).




       

 

Trekk deretter kjelen av plata og pisk inn 3 egg før du rører inn 2 dl ost (den siste halve sparer du til å strø på toppen).

 

Sil av vannet på fisken og gulrotskivene, hell dem i ostesausen og mos fisken:) Det er veldig lett, bare å røre egentlig;)


Til slutt har du blandingen i en smurt ildfast form. Strø først over resten av osten og deretter kavringen. Stek gratengen midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter:)


 





Jeg gjorde det enkelt og serverte med kokte grønnsaker:) Husket for en gangs skyld å kjøpe lime. Det er så godt med friskpresset lime i vannet:)

 

Liker du fiskegrateng?

 

 

 

Legg meg gjerne til som bloggvenn:) Neste oppskrift som kommer: Sukkerfritt sjokoladepålegg :)

 

#fiskegrateng #steinbit #chili #middag #oppskrift

Havregrøt med eple og kanel:)

  • 21.02.2014, 09:56

I dag ville jeg ha noe ekstra godt til frokost, men samtidig måtte det gå fort:) Valget falt på havregrøt. Det kan lages i mikroen og kan blandes med nesten hva man vil:) Nå er jo jeg ute etter at den skal være litt sunn, så i dag blandet jeg med eple og kanel:)

 

Du trenger:

2 dl havregryn

1/2 eple

1/2 ts kanel

Evnt en ts sukrin om du er veldig glad i søtt (jeg er da det, hehe)

Vann

 

 

Ha havregrynene i en bolle. Fyll på med vann til du er 1/2-1 cm over havregrynene (blir grøten for tykk er det enkelt å spe med litt vann etterpå). Skrell eplet og kutt det i små terninger. Bland det godt inn i grøten og sett bollen i mikroen på full effekt i 1- 1.1/2 minutt. Hold øye med den så det ikke koker over:) Styrken på en mikrobølgeovn varierer jo, men om du ser at den begynner å koke før det er gått 1.5 minutt er den ferdig. Ta den ut og rør godt. Strø over kanel og en teskje sukrin og så er det bare å spise:)

 

 

Tiedemann (minsten) og jeg koste oss veldig, men han fikk sukker istedenfor sukrin siden små barn ikke skal ha kunstig søtning;)

 

 

Er du glad i havregrøt?

 

 

 

#havregrøt #frokost #oppskrift #eple #kanel #sunt #godt #mat #havre #havregryn

En bedre måte å fylle kake på før pynting:)

  • 20.02.2014, 18:07

Når man skal lage en kake, så er det jo strengt tatt mer for smak enn for utseende. Man kan ikke kjøre på slik i Norge som Cakeboss gjør i USA. Tørr kompakt kake, smørkrem, rice krispies og fondant. Haha! JAAA! KJEMPEGODT! Eeeeeeller ikke :P

Det å skulle bruke amerikanske dekorasjonsmetoder og få det samme resultatet utseendemessig samtidig som smaken skal være på plass kan være skikkelig utfordrende syns jeg. Det er kompromisser hele veien. Om man skal få en fin finish på lokket f.eks er man avhengig av at ikke fyllet tyter ut mellom lagene på kaka. For å unngå dette lager man en dik av smørkrem. Det vil si at man lager en ring v smørkrem på det nederste laget. Inni denne ringen fyller man så opp med det fyllet man vil ha inni det laget, og så legger man på den neste og gjør det samme.

Problemet med dette er at smørkrem ikke passer til alt og heller ikke for alle. Det er ikke alle som liker det og jeg syns det går dårlig til f.eks en vanlig marsipankake med fløtekrem og annet snadder i.

Jeg har nå landet på en (for meg) bedre måte å fylle kakene på:) Deler den med dere, for det kan jo være at flere er lei av den evindelige smørkremdiken:)

 

Beklager elendig bildekvalitet. Jeg glemmer av og til at lysrørene på kjøkkenet ødelegger bildene.

 

Først og fremst: Metoden jeg bruker krever litt ekstra kakebunn, så om du er ute etter ekstra høyde på kakene må du ta med i beregningen at høyden må bygges med bunn og ikke med fyll.

Først deler du kakebunnen i så mange lag du vil ha. Deretter tar du av den øverste centimeteren i hvert lag :)

 

 

Skjær ut kakebunnen i midten så du sitter igjen med en 1-1.5 cm bred kakebunnsirkel.

 

Smør et tynt lag med kakefyll på den nederste delen:

 

Legg kakesirkelen på plass igjen:

 

Ha i resten av fyllet, men sørg for at du ikke fyller over kakesirkelen. Fortsett videre oppover til du har fylt alle lagene og er forøyd med høyden på kaka:)

 

Jeg må presisere at jeg aldri har opplevd dette som nødvendig om fyllet er litt fast, som mousse eller fromasjfyll. Fløtekrem, syltetøy, kompotter og vaniljekrem derimot er det veldig nyttig til:) Et litt tykt lokk på kaka hjelper også mot problematikken med ujevn side på kaka, men med diker eller kakebunnring (eller hva i huleste jeg skal kalle det) så unngår du hele problematikken:) Om du trenger tips til hvordan du får et jevnt fint lokk på kaka, så har jeg en video om det HER
 :)

 

Har du prøvd dette før?

 

 

#kakefyll #kaka #bake #marsipanlokk

Lavkarbobakst:)

  • 20.02.2014, 10:15

Jeg tenkte jeg skulle begynne å eksperimentere litt med lavkarbokaker. Felles for de fleste oppskrifter er at de er basert på sukrin. Sukrin gir en kjølende følelse i munnen som jeg ikke er så glad i, så jeg må se om det er mulig å få til god lavkarbobakst med f.eks tagatesse eller en blanding av de to:)

Jeg har ryddet i kokebøkene mine og fant masse snadder (og endel jeg tydeligvis har kjøpt flere ganger *blush* Blir vel giveaways av det da;) ), deriblant denne her:

Ikke så mange kakeoppskrifter der, men noen desserter og noe annet småtteri:) Tenkte å begynne med den:)

Ellers var jeg på besøk hos Lenamor på Opstad gjestegård i går:) Fikk smake nydelig Opstadmat og Opstadbakst:) Jeg må bare si det: De folka der kan sine ting! Om dere på noe tidspunkt skal ha et arrangement av noe slag, så er Opstad virkelig plassen å ha det:)

Nå er jeg på veg til Gjøvik. Visdomstennene mine sitter visst tricky til, så nå skal de sjekke hva som må til for å ta de ut! Wish me luck! :/

Noen av dere som har operert ut visdomstennene? Hvordan var det? ( Gruer meg litt ) :/

#lavkarbo #sukkerfritt #opstadgjestegård #tannlege #hverdag

 

Dine rettigheter etter kjøp i nettbutikk!

  • 19.02.2014, 18:09

For en tid tilbake handlet jeg i en nettbutikk. Jeg kjøpte noen varer som var veilpriset og noen som var på tilbud. Etter å ha fått pakken var det 2 varer som ikke svarte til forventningene og jeg kontaktet dermed nettbutikken for å varsle retur i henhold til angrerettloven. Jeg fikk da beskjed om at angreretten ikke gjelder ved kjøp av tilbudsvarer.

Dette er feil så lenge man har handlet fra nettbutikk. Jeg forsøkte å informere om det uten særlig hell. Enden på visa ble at jeg fikk sende inn returen, men jeg satt igjen og var litt overrasket etterpå. Det er VIKTIG når du driver nettbutikk å vite hva norsk lov faktisk sier om dette. Loven er klinkende klar, men bare for å få en endelig bekreftelse på dette sendte jeg en mail til forbrukerrådet angående denne hendelsen. Jeg utelot selvsagt navnet på nettbutikken som er en av mine favoritter å handle fra (og slik vil det også være i fremtiden), men la frem saken og spurte hvordan reglene faktisk er (for de kunne jo ha blitt forandret fra da jeg drev butikk). 

 

Svaret fra Forbrukerrådet er som følger (og jeg har uthevet to vesentlige punkter i avtalen om dere scroller litt ned) :

 

Innledningsvis gjør vi deg oppmerksom på at du nå får generelle råd og veiledning basert på din fremstilling av saken. Svaret må derfor ikke anses som en konklusjon. Alle henvendelser blir besvart med enkle råd, og/eller tips til andre steder hvor du vil kunne få hjelp. Innenfor våre lovområder, som forbrukerkjøp, håndverkertjenester og angrerett, vil vi forsøke å gi deg noe mer utfyllende svar.
 
Jeg forstår det slik som at du har spørsmål som gjelder angrerett.
 
Angrerett vil si at du kan gå fra et kjøp uten at det er noe galt med varen eller tjenesten.
Angrerettloven gir deg som forbruker angrerett når du kjøper en vare eller tjeneste av en næringsdrivende og kjøpet er foretatt utenfor fast utsalgssted eller ved fjernsalg. Du har altså ikke angrerett når du kjøper varer i butikken.
 
For å kunne benytte deg av angreretten, må vilkårene i loven for bruk av angrerett være oppfylt, og du må gi selger tydelig beskjed om at du angrer kjøpet innen angrefristens utløp.

 

Vilkårene for å ha angrerett:

a. Gjelder kun ved forbrukerkjøp der du som forbruker kjøper varer eller tjenester av en næringsdrivende. Du har altså ikke angrerett når du kjøper varer eller tjenester av en privatperson. Det er heller ikke angrerett ved kjøp mellom næringsdrivende.
 

b. Avtalen må inngås ved fjernsalg eller utenfor fast utsalgssted. Med fjernsalg menes kjøp som foretas ved bruk av fjernkommunikasjon, for eksempel telefon, internett, tv-shop, postordre osv.

Merk at dette gjelder der hvor selger bruker dette som sin vanlige salgskanal, eller oppfordrer til å inngå avtalen på denne måten. Med salg utenfor fast utsalgssted menes kjøp som inngås i fysisk nærvær av selgeren, men på et annet sted enn selgerens faste utsalgssted, for eksempel messe, homeparty og dørsalg. Du har angrerett ved kjøp utenfor fast utsalgssted bare dersom den samlede kjøpesummen er på 300 kroner eller mer.
 
c. For at du skal kunne bruke angreretten, må varen leveres tilbake til selger i tilsvarende samme stand og mengde som da du fikk den. Det betyr at du ikke må ha gjort noe med varen som går ut over begrenset og forsiktig testing og undersøkelse. Varen må ikke bære preg av fysisk bruk i form av synlig slitasje eller skade.

Dersom disse vilkårene er oppfylt, og ingen av lovens unntaksregler gjelder, er det angrerett uansett type vare eller tjeneste, og uansett om varen eller tjenesten ble kjøpt til full eller rabattert pris.

Hvor lang angrefrist har jeg?

Ved kjøp av varer:
Angrefristen er 14 dager fra du har mottatt varen og riktig utfylt angrerettsskjema.
 
I noen tilfeller forlenges angrefristen. Har du kjøpt varen via internett, telefon, postordre eller lignende (såkalt fjernsalg), og du ikke har mottatt et riktig utfylt angrerettsskjema fra selgeren, er fristen tre måneder fra du mottok varen. Har du overhodet ikke fått noen informasjon fra selger om retten til å angre, er fristen ett år fra du mottok varen.
 
Har du kjøpt en vare på messe, ved dørsalg, homeparties eller av en gateselger (såkalt salg utenfor fast utsalgssted), og du ikke har fått noen form for informasjon om angreretten ved et slikt kjøp, er det ingen lengstefrist. Sagt på en annen måte; Fristen begynner først å løpe fra du mottar de foreskrevne opplysninger om angreretten. Har du ikke mottatt slike opplysninger, er angreretten i behold. Men varen må likevel kunne leveres tilbake i tilnærmet samme stand og mengde, og dette vilkåret vil bli vanskeligere å oppfylle jo lenger tiden går.
 
Spesiallagde varer
Når varen lages spesielt for forbrukeren, såkalt tilvirkingskjøp, er det vanlig 14 dagers angrerett,  

Det kan avtales at produksjonen begynner før utløpet av angrefristen. Dette må avtales før kjøpet og etter at alle andre vesentlige opplysninger er gitt av selgeren, herunder også opplysninger om angreretten.

Benytter du angreretten i slike tilfeller, skal kjøperen dekke kostnader til faktisk utført arbeid og medgåtte materialer. Slik påbegynnelse kan ikke avtales ved telefonsalg.

 

Hvordan skal jeg gi selgeren beskjed om at jeg angrer?

Selgeren må få beskjed om at du angrer kjøpet senest den dagen angrefristen går ut. Det kreves ikke at angreskjema benyttes, det er nok om selger får beskjed over telefon. Av bevismessige grunner kan det likevel være lurt å sende skriftlig beskjed, gjerne sporbart via for eksempel e-post. Er varen kostbar, bør angrerettsskjema fylles ut og sendes rekommandert.
 
OBS OBS: Det å ikke hente varen på postkontoret regnes ikke som tilstrekkelig melding til selgeren om at du angrer. Du må aktivt gi selgeren beskjed innenfor fristen.

 

Hvordan skal angreretten gjennomføres

Ved bruk av angreretten, faller partenes plikter til å oppfylle avtalen bort.
Benytter deg av angreretten, skal du ha tilbake alt du har betalt i forbindelse med kjøpet (det vil si også fraktutgifter til deg, ekspedisjonsgebyr og postoppkravsgebyr). Har du kjøpt en vare, eller mottatt en vare som en del av en tjenesteavtale, skal selgeren ha varen tilbake. Er avtalen inngått ved telefonsalg eller utenfor fast utsalgssted, er det selgeren som skal dekke returkostnadene. Er avtalen inngått ved annet fjernsalg (for eksempel kjøp over internett), er det du som skal dekke disse kostnadene.

 

Hva gjør jeg dersom selgeren ikke gir meg angrerett?

Du bør først ta dette skriftlig opp med selgeren. Fører ikke dette frem, kan du klage saken inn for Forbrukerrådet.
 
Oversikt over rettighetene dine, veiledning til hvordan du skal klage og eksempler på standard klagebrev finner du på forbrukerrådet.no ? http://www.forbrukerrådet.no/klage
 
Mer utfyllende informasjon om angrerett ved kjøp av varer finner du her:
http://www.forbrukerrådet.no/dine-rettigheter/angre-+og+bytterett
 
Vi håper dette vil være til hjelp.

Med vennlig hilsen
Daniel Bergamelli
www.forbrukerrådet.no

 

Konklusjonen er altså at dersom du ikke fornøyd med varen, uansett årsak og samme om den var på tilbud eller ikke, så har du returrett så lenge varen er kjøpt over nettet. I tillegg står det faktisk at selger skal dekke returfrakten (det var jeg ikke klar over).

Du skal med andre ord aldri finne deg i å måtte beholde en vare du ikke er fornøyd med dersom du har kjøpt gjennom nettbutikk. Om dere ser at en nettbutikk skriver angående tilbudsvarer at det ikke er returrett på disse, så kan dere sende en kopi av teksten over her til innehaver, eller melde butikken for lovbrudd (det siste er så lite trivelig, at jeg personlig ville gitt beskjed direkte til nettbutikken isteden).

 

Norsk kjøpslov verner kunder av netthandel i norske nettbutikker nesten til det sinnsyke, men lov er lov. Grunnen for denne regelen er jo at man ikke fullt ut vet hva man har kjøpt før man faktisk har det hjemme hos seg og kan kikke på det. Dette forandrer seg jo ikke for det om en vare er på tilbud. Jeg gjør forøvrig oppmerksom på at denne regelen KUN gjelder ved såkalt fjernkjøp og ikke om du handler i en fysisk butikk hvor du kan studere varen før kjøp.

 

 

Var du klar over denne regelen?

Ut på tur:)

  • 18.02.2014, 12:25

Hei:) Håper alle har en fin dag:)

Vi skal driste oss ut å gå tur vi. Det er jo så fint vær! Krysse fingrene for at energien ikke går rett til bunns til i morgen da!

Kle på knerten som er ivrig opptatt med Timmi tid:)

Ut på tur, sjeldent sur ;)

Slik lager du en spiselig krone:)

  • 17.02.2014, 10:25

Dette er da en måte å gjøre det på ihvertfall :) Jeg vil fortelle hva jeg bruker og linke til nettbutikken jeg kjøpte det fra, men rutemønster går det helt fint an å lage med en vanlig kniv, man må ikke ha masse stæsj for å lage en slik krone:) Cmc bør man ha, men det er heller ikke noe must om man har riktig så god tid:)

 

Først tegner du en mal. Lag en rull av et A4 ark og merk av der hvor papiret møtes når du syns størrelsen på omkretsen er fin. Deretter bretter du arket i 2 slik at de to merkene møtes. Der merkene møtes blir bak på krona og midten av arket blir midt foran:) Tegn en halv krone og klipp ut mens arket er brettet dobbelt:)

 

Farg sukkerpasta og ha i litt cmc (fåes kjøpt HER ). Pakk sukkerpastaen i plast og vent i 15 minutter. Når sukkerpastaen er klar kjevler du den ut. Den skal være 3 mm tykk ca. Jeg bryker en mønstermatte for å lage et lett rutemønster først (HER) og så bruker jeg et verktøy for å forsterke rutemønsteret etterpå (HER).



Legg kronemønsteret oppå sukkerpastaen og juster slik at rutemønsteret treffer rimelig parallelt fra midten og ut p begge sidene:)

 

Hold mønsteret godt på plass og skjær rundt kanten:) Ha 1 knivsodd med cmc i 15 ml med veldig varmt vann. Da løser cmcen seg opp kjapt og du har hjemmelaget spiselig lim ;) Lim på perler i hvert kryss:)

 

Så er det å smøre seg med litt tålmodighet. Cmcen gjør at krona herder raskere, men det lønner seg å vente med å sette den opp til du kjenner at sukkerpastaen har litt mer hold enn da du begynte. Det tar ikke mange minutter, men kanskje 10 (om du ikke har hatt i cmc må du vente mye lenger. Du kjenner når den er stiv nok. Den skal være stiv, men ikke så stiv at den sprekker når du bøyer på den) ?! Jeg tok ikke tiden, men det er ikke sånn kjempelenge. Siden deigen er så tykk står den og holder formen bedre enn om den hadde vært veldig tynn:) Lag en sirkler av krona og lim den fast i skjøten med spiselig lim:) Om du liker ei rett krone best, så lar du spissene stå rett opp, liker du å ha litt bøy på dem, så bøyer du de nå :)

 

La krona stå til herding i minimum ett døgn før du gjør noe mer med den. Når døgnet med herding er over har du i cmc i en liten bit med sukkerpasta (jeg liker altså å ha denne biten hvit, men det er en smaksak) triller du en tynn pølse med sukkerpasta og skjærer av 5 like store deler som du triller til kuler. Disse kulene limer du på hver av de 5 kronespissene. La disse herde i minimum 6 timer og så kan du bruke en pensel å ha på perlestøv om du vil:) Da matcher de perlene som du har limt på krona:)

 



 

Her er det ferdige resultatet:



 

 

Tycks? :)

 

 

#Howto #tutorial #DIY #spiseligpynt #krone #kakepynt #sukkerpasta #fondant

Dåpskake med krone, baby og blomster :)

  • 16.02.2014, 18:23

Her er altså den nyeste dåpskaka:) Nå har mottager selv postet bilde på fb og da er det greit at jeg viser den frem :) Dette er 1 og 1/2 sukkerbrød fylt med bringebærkrem og vaniljekrem. Rundt er det smurt med vanlig fløtekrem og trukket med marsipan:) Babyen og all den andre pynten er laget av sukkerpasta:)

 

 

 

 

 









 

De kakene som blir for høye for kakeeskene pakker jeg i cellofan:) Det både ser fint ut og beskytter kaka mot kondens:)


Jeg har tatt bilder og kommer til å lage en tutorial på hvordan dere kan lage slik krone:)

 

Hva syns du?

 

 

#dåpskake #marsipankake #kake #kakedekor #kakepynt

Fryser på fødestua!

  • 15.02.2014, 22:27

Jeg satt og lagde babyer til dåpskaker og det slo meg hvor kaldt det så ut for de små sukkerpastababyene på glassfatet. Nesten så jeg syns litt synd på dem, hehe :) Uansett så tenkte jeg å vise dere skritt for skritt forskjellen mellom en som nettopp er kommet ut av støpeforma og en som er ferdig malt med spiselig pulverfarge:)

 

 

Den bakerst har ingen annen farge enn hudfargen jeg blandet før jeg stappet sukkerpasta i formen:) Den neste har fått den lyseste skyggeleggingen for å forsterke trekk. Den tredje på rekka har fått den mørkeste skyggen og den siste på rekka har fått litt rosa på leppene og i kinnene:) Unektelig litt forskjell i livaktigheten på disse med og uten farge:)

 




Jeg ville bare vise dere at det ikke er så mye som skal til:) Det er hverken vanskelig eller spesielt tidkrevende å få til disse her. Du må ha babystøpeformen (fåes kjøpt hos Linneeas.no HER ), sukkerpasta, pulverfarger og pensler. Det tar ca 1 time å farge 3-4 stk :)

 

Kakedekorering er ikke så vanskelig som mange tror ;)

 

#kakepynt #sukkerpasta #pulverfarger

Kakedamen

Det var baking denne bloggen skulle handle om da jeg startet den, men som med så mange ting blir det ikke så mye tid til det at jeg får blogget så mye jeg vil om jeg kun skal blogge om det;) Jeg er også opptatt av familien min, dyrevelferd, økologi, gjenbruk og miljø. Det som startet som en bakeblogg er altså blitt en familie-hverdags-aktuelt-økologi-livsstils-bakeblogg....eller noe sånt.... Litt av hvert med andre ord:) Legg meg gjerne til som venn:)

Norske blogger Matbloggtoppen Follow on Bloglovin
Gratis blogg

Søk i bloggen

Kategorier



Arkiv




Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no