Litt forsinket oppskrift kan man si :P

  • 14.12.2014, 16:48

Satte innlegget til autoposting (trodde jeg).... Det skulle vært postet i går morges. Lussekattene er gode i dag også de, så det er jo ikke for sent å lage om man har lyst:) 

 

Eldsteknotten og jeg bakte lusekatter i dag og de ble så gode at jeg vil dele oppskriften med dere:)

 




 

160 gram meierismør

5 dl melk

1 pose gjær

170 gram sukker

850 gram mel (det blir stort sett litt igjen)

1 gram safran eller 1 strøken ts gurkemeie (gurkemeie smaker ingenting, men koster veldig mye mindre enn safran og er enklere å få tak i)

2 ts kardemomme

 

Smelt smøret la det kjøle seg litt mens du varmer opp melken til ca 40 grader (jeg bruker alltid tørrgjær og den tåler litt høyere varme, pluss at melka alltid kjølner litt før man rekker å blande:). Bland de to sammen og rør inn sukker og tørrgjær.

Ta ca halvparten av melet og bland det godt med krydderet. Hell i væsken og spe med mer mel til du syns konsistensen er fin. Om du har kjøkkenmaskin som kan elte for deg, så er det supert. Om ikke så får du jobbe med muskelkraft så lenge du gidder, helst 5-10 minutter.

Jeg hadde alltid veldig flat gjærbakst før, men etter tips fra ei som driver konditori begynte jeg å elte deigen lenger. Jo grøvre deig, jo lenger elting. Da begynte gjærbaksten å se sivilisert ut, hehe: )

Uansett: tilbake til prosjekt lussekatter:) Når deigen er ferdig eltet, så dekker du den med et rent kjøkkenhåndkle og setter den på et lunt sted for heving i ca 30 minutter. Ta deretter deigen ut av bollen og rull den ut til en pølse som du så deler i 25-30 ca. like store biter.

Hver bit ruller du ut til en litt lang tynn pølse som du snurrer inn i hver ende, slik som dette f.eks:






Plasser alle de ferdigsnurrede lussekattene på to bakebrett dekket med bakepapir før du pensler med pisket egg og pynter med rosiner.

 




Sett lussekattene til etterheving i 20-30 minutter på et lunt sted og sett ovnen på 250 grader så den får tid til å bli varm. Optimalt sett steker du de midt i ovnen i 6-7 minutter eller til de er blitt pent gyldne (stekeovner har forskjellige personligheter og du kjenner din bedre enn jeg gjør;), men du kan også gjøre slik som jeg gjorde i dag, nemlig glemme å sette på timer og så huske på dem når du lukter at de er ferdige for et par minutter siden. Gode ble de uansett, men de skal helst være litt lysere i fargen enn dette ;)

Pleier du å bake lussekatter?

 

 

#lussekatter #lucia #santalusia #oppskrift #gjærbakst #julebakst

 

 

Snapponaderisboller:)

  • 12.12.2014, 15:03

Eldsteknotten kviknet til litt på formiddagen i dag, så da benyttet vi sjansen til å bake et av de syv slagene. Vi lagde det han så fint kaller snapponaderisboller, som på voksensk bare heter risboller.

Nå hadde det passet fint å legge ut en oppskrift, men denne lager jeg på slump og dermed er det vanskelig å si nøyaktig hvor mye som er av hva. Vi lager risboller på en egen måte i forhold til oppskriftene jeg har sett rundt om, men de blir fabelaktig gode.

Det vi gjør er å lage familiens egen glasuroppskrift som vi lærer å lage fra barnsben av. Ingrediensene er smør, nesquick, melis, romdråper og et egg. Man smelter smøret, har i nesquick og melis til den smaker riktig. Deretter rører man i et egg og smaker til med romdråper. Man har da en finfin sjokoladeglasur som passer til både det ene og det andre:) I dette tilfellet heller man i puffet ris og rører godt. Vi bruker to spiseskjeer og leger sjokoladerisen i muffinsformer for deretter å la den kjøle seg til herding på benken.

Dette vil fungere utmerket med din favorittsjokoladeglasur og jeg anbefaler deg virkelig å prøve ??

#risboller #sjokolade #7slag #julegodt #julebakst

Sykt barn med fantastiske gullkorn.

  • 10.12.2014, 17:27

Eldsteknotten på 3 år har 40 i feber for n´te dag på rad. I et forsøk på å få i han noe som helst gir jeg han sjokolade. Etter noen minutter kommer han tuslende mens han holder seg for ørene og sier "Mamma! Øra mine tørr ikke at jeg spiser snapponade (som altså er sjokolade)". "Hva sier du? Tør du ikke å spise sjokolade??" "Neeeeei, Mamma! ØRA mine tør ikke at jeg spiser snapponade!! De syns det er sterkt!!". Jeg snorke-ler kaffe både hit og dit hvorpå han mener jeg ikke skal le av han. Jeg fisker febrilsk frem en unnskyldning fra bakhodet mitt og hikker frem at jeg hadde satt kaffe mellom tennene (??!!) og at det er derfor jeg lo. Da begynte han å le og sa jeg var rar...... Og slik går no dagan... ;)

 






#gullkorn

Nå er det jul igjen :D

  • 06.12.2014, 23:53

Hei :)

Lenge, lenge siden sist. Det er jul, det er jul og jammen kom snøen og de etterlengtede minusgradene :D

I takt med at formen ble dårligere og dårligere mistet jeg blogglysten (og igrunn interressen for alle ytre faktorer jeg ikke absolutt MÅ bruke energi på). Sliter stadig veldig med stoffskiftesykdommen min og er for øyeblikket nede i ett søkk.

Alt er ikke bare dritt alikevel altså. Jeg ser ikke så mørkt på sakene for der mennesker i fattige land faktisk kan dø av denne sykdommen kan konvensjonell skolemedisin som er tilnærmet gratis og nærmest selvfølgelig for oss her til lands holde liv i meg. I norge finnes spesialister som kan hjelpe meg videre når jeg atter har klart å spare opp penger, og det er noe å strekke seg etter. Vi er heldige tross alt.

Denne uken i desember pleier julepynten å være fremme allerede og kransekakebakingen pleier å være i full sving, men i år har jeg ikke fått til det. Har skøvet det foran meg. Vi har derfor blitt enige om en samlet innsats her i morgen for å få på plass litt greier og Mamma er med meg og baker i år. Både det at hun hjelper meg og det at vi baker på et godt utstyrt kjøkken utenfor hjemmet hjelper veldig på, så ingen fortvilelse venner! Det blir kransekaker til jul i år og :)

Ungene er på bedringens vei etter en skikkelig sykdomskule og er to fantastiske solstråler, vi har tak over hodet og mat på bordet. Vi har alt vi trenger og derfor er jeg takknemlig og glad på tross av hvor lite jeg klarer og orker. Helsa kommer seg sikkert. Babysteps...  WHAT EVER!! Hehe :)

 

HVordan er det med dere? I gang med planlegging og julegaver?

 

#jul #energi #heldig #glad #stoffskiftet #stoffskifte

 

 

 

Kakedamen

Det var baking denne bloggen skulle handle om da jeg startet den, men som med så mange ting blir det ikke så mye tid til det at jeg får blogget så mye jeg vil om jeg kun skal blogge om det;) Jeg er også opptatt av familien min, dyrevelferd, økologi, gjenbruk og miljø. Det som startet som en bakeblogg er altså blitt en familie-hverdags-aktuelt-økologi-livsstils-bakeblogg....eller noe sånt.... Litt av hvert med andre ord:) Legg meg gjerne til som venn:) Jeg kan kontaktes på nibinuriel@msn.com

Norske blogger Matbloggtoppen Follow on Bloglovin
Gratis blogg

Søk i bloggen

Kategorier



Arkiv




Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no