Oppskrift på syltede rødbeter.

  • 05.10.2015, 13:08

Det er høst og masse snadder man kan forvelle, sylte eller fryse. Her er vi i full gang og en av tingene jeg lager hvert år er syltede rødbeter. Jeg kjøper da økologiske rødbeter på Stiftelsen Grobunn. Kortreist økologisk mat er bra :)

 

Oppskrift:

1 kg rødbeter
1 ss karve
5 dl 7% eddik
250 g sukker (smak gjerne til så du får den balansen du ønsker, men husk at den må være ganske sterk siden du skal ha i rødbeter og rødbetsaften da blander seg med laken.)
Den enkleste måten å skrelle rødbeter på er faktisk om du koker de først. Skrubb rødbetene skikkelig rene, men behold litt av bladfestet og stilken. Jeg foretrekker å dampkoke grønnsaker.  Tar de små rødbetene i en kjele og de litt større i en annen for at de skal være ferdige ca. samtidig. Det tar 30-40 min avhengig av str. og koketiden er omtrent den samme dersom du vil koke på vanlig måte.

 

Test om de er klare ved å stikke de med en spiss kniv. Rødbeten skal gli lett av igjen. La rødbetene kjøle seg til de er lette å håndtere og så er det bare å lage et lite snitt i skallet å gnu skallet av.

 

Skjær rødbetene i skiver før de legges over på rene sylteglass. 

 

Kok opp laken og rør slik at sukkeret løser seg ordentlig opp. Dryss i karven og rør godt.

 

Hell den kokende laken over rødbetene, skru på tette lokk og la glassene stå kjølig.

 

Nammmmm!

Er du glad i å lage ting hjemme selv?
#hjemmelaget #homemade #sylte #økologisk #rødbeter #høst #innhøsting #diy #oppskrift #godt #nam

Nybakte scones på 1-2-3

  • 27.07.2015, 18:25

Du har sikkert glemt et og annet enkelte ganger når du har vært på butikken. Vi er intet unntak der, men vi bor 1,7 mil unna butikken og dermed er det litt styrete å kjøre i retur bare for å plukke opp en liten ting vi glemte å kjøpe med. Når man så glemmer å kjøpe brød, er sulten og ikke vil vente den tiden det tar å bake et tradisjonelt brød, så er scones et knasegodt alternativ syns jeg (og JA jeg er så utålmodig :P ).

 

Deler derfor med dere her en oppskrift jeg bruker de gangene jeg er så vimsete at jeg glemmer å kjøpe brød :)

 

Scones for 4-6 personer:

 

Du trenger:

200 gram hvetemel

150 gram sammalt hvete grov

50 gram sammalt spelt fin

6 ts bakepulver

0.5-1 ts salt

1 beger rømme

1 dl vann

 

Slik gjør du:

1. Bland sammen alt det tørre i en bolle.

2. Ha i rømme og vann.

3. Bland det godt sammen (gjerne med mikser eller kjøkkenmaskin).

4. Du kan dele deigen i 8 deler som du legger utover på bakepapir og klemmer litt flate, eller du kan dele deigen i 2 deler som du klemmer litt flat og skjærer kryss i, slik at det blir enkelt å bryte i krysset. Jeg gjorde det siste, fordi det er lettvindt. Dryss over bittelitt sammalt speltmel (jeg gjør det kun fordi jeg syns det ser dekorativt ut, så du kan skippe det).

5. Stek på midterste rille i ovnen på 250 grader i 10 min.

 

 

 

Konsistensen blir litt løsere enn vanlig brød og de er aller best når de er helt ferske, men da er de jammen gode og :D

 

Har du prøvd å lage scones?

 

 

#oppskrift #scones #hjemmebakt #hjemmelaget #diy

Oppskrift på lavkarbovafler :)

  • 25.03.2015, 17:30

25. Mars er vaffeldagen, så jeg og minstemann laget lavkarbovafler i dag morges :) Minsten hadde allerede spist frokost, men dette bli min og han måtte selvsagt få smake :) Lillegutt spiste sin med vanlig jordbærsyltetøy og rømme, og jeg spiste min med sukkerfritt jordbærsyltetøy fra spisdegslank.no (det er så utrolig godt, nammmm).

 

Her kommer oppskrift og fremgangsmåte på ganske vaflete lavkarbovafler. Smelte de sammen av saker jeg hadde og det ble merkelig nok bra :)

 

 

 

 

Du trenger:

150 gram philadelphiaost naturell.

3 egg.

1.5 ss fiberhusk

2-3 ss fløte

1/2 ts vaniljefrø

1 knivsodd med kardemomme

1 ts bakepulver

1-2 ss sukrinmelis

 

Putt ost og egg i en bolle og pisk det sammen til det er en jevn blanding. Ha i alt det andre unntatt fløten og pisk godt til røren er glatt. La røra svelle i 10-15 minutter (dette er fordi fiberhusk bruker en god stund på å tykne, så det er viktig å ha tålmodighet til å vente). Rør inn 2- 4 ss med fløte. Denne røra skal være tykkere enn vanslig vaffelrøre så ikke fall for fristelsen til å tynne masse med fløte. Du kan jo prøvesteke en vaffel å se hvordan røra fungerer. Jeg endte med å ha i 3 ss og bittelitt til..

 

Lite produkttips men jeg er i gang:) Økologisk vaniljepulver og bakepulver fra helios. Helt supre begge to :) Jeg liker  å bruke økologiske varer og normalt sett ville jeg brukt stevia over sukrinmelis, men den steviaen jeg har nå er så konsentrert at det er fort gjort å ødelegge smaken med den. Blir alikevel mindre kjemikalier i maten om man bytter ut det man kan med økologiske råvarer:)

 

Slik så røra ut før jeg hadde i fløte:

 

 

Har dere spist vafler i dag på vaffeldagen? :)

 

#vaffel #vaffeldagen #lavkarbo #lowcarb #oppskrift #mat

 

Grove frokostscones med solsikkekjerner:)

  • 25.04.2014, 13:12

 

I dag til frokost ble det scones igjen på lillemann og meg:) Det er så kjapt å lage, og det skal mye til for at noe går skeis:)




 

Til 8 scones trenger du:

 

200 gram sammalt speltmel fin

150 gram sammalt hvete grov

50 gram hvetemel

4 ss solsikkekjerner (2 i deigen og 2 oppå etter utbaking)

6 ts bakepulver

0.5-1 ts salt

4 dl kulturmelk

 

Så enkelt er det:

1. Bland sammen alt det tørre

2. Bland inn kulturmelka

3. Del deigen i to og lag runde litt flate brød som du skjærer et kryss i (dette blir brytekanten når de er ferdig stekte).

4. Dryss over solsikkekjerner

5. Stek på 225 grader i 15 minutter.

 

La de kjøle seg ned litt før du bryter de fra hverandre. Del på midten og ha på et godt pålegg:) Yummy!!

 

Har du forsøkt å lage scones noen gang?

 

 

#frokost #oppskrift #fremgangsmåte #diy #hjemmelaget #homemade #scones #spelt #hjemmebakt

Grove scones og søtpotetsuppe med chili :)

  • 24.04.2014, 00:09

I dag til middag innså jeg at jeg manglet en plan, så da kikket jeg over det vi hadde i huset og bestemte meg for å lage hjemmelaget søtpotetsuppe med scones til:) Scones er så utrolig kjapt å lage, det blir luftig og godt og det holder fint til dagen etter om ikke alt blir spist opp:) Oppskriftene her er nok til 4-6 personer:)

 

Dette trenger du:

1 stk stor søtpotet

4 stk medium gulerøtter

4-5 stk vårløk

2 stk hvitløksfedd

2 stk selleristang

1.5-2 ts salt

1 ts pepper

!/4 - 1/2 ts chillipulver

Litt rømme

 Slik gjør du:

1. Kutt grønnsakene i passelig små biter og finhakk hvitløken.

2. Ha grønnsakene minus vårløken i en kjele og ha i vann til du er ca halvannen cm over grønnsakene. La dem koke til de er møre.

3. Bruk en stavmikser til å mose de nå møre grønnsakene slik at de blander seg med suppevannet.

4. Når det gjelder krydderet så anbefaler jeg deg å smake til litt forsiktig istedenfor å bare hive alt oppi. Det er mange forskjellige typer salt, chilipulver o.s.v... Noen smaker mer enn andre o.s.v... Jeg endte med å ha i litt mye chilli og dermed ble det 2 store spiseskjeer med rømme ;)

5. Ha i mesteparten av vårløken, men hold igjen littegrann til garnityr:)

6. Juster tykkelsen på suppa om du syns det trengs:) Den blir ganske så tykk og da er det bare å ha i litt mer vann, melk eller fløte (det du har i hus.... )

 

 

Scones for 4-6 personer:

 

Du trenger:

200 gram hvetemel

150 gram sammalt hvete grov

50 gram sammalt spelt fin

6 ts bakepulver

0.5-1 ts salt

1 beger rømme

1 dl vann

 

Slik gjør du:

1. Bland sammen alt det tørre i en bolle.

2. Ha i rømme og vann.

3. Bland det godt sammen (gjerne med mikser eller kjøkkenmaskin).

4. Du kan dele deigen i 8 deler som du legger utover på bakepapir og klemmer litt flate, eller du kan dele deigen i 2 deler som du klemmer litt flat og skjærer kryss i, slik at det blir enkelt å bryte i krysset. Jeg gjorde det siste, fordi det er lettvindt. Dryss over bittelitt sammalt speltmel (jeg gjør det kun fordi jeg syns det ser dekorativt ut, så du kan skippe det).

5. Stek på midterste rille i ovnen på 250 grader i 10 min.

 

 

Søtpotetsuppe med vårløk og chilli:)

 

Server oppskåret scones med godt smør, ha en liten skje med rømme i suppa, strø over litt vårløk og vips så har du en kjempegod og mettende middag:)


Bon apetit :)

 

 

 

#middag #mat #oppskrift #fremgangsmåte #scones #suppe #chilli #søtpotet #diy #frabunnen #middagsplan

 

Oppskrift på supergode belgiske vafler:)

  • 20.04.2014, 10:29

Fikk så ustyrtelig lyst på det i går, og da er det en gylden mulighet for meg til å ta bilder så jeg kan legge ut oppskrift til dere:)

 

Dette er  nok til mellom 15 og 20 belgiske vafler i mitt Wilfajern, så dere kan nok halvere om dere ikke har mange å gi bort vafler til:)

 

170 gram smør

3 eggehviter

3 eggeplommer

1 pose tørrgjær

7.5 dl melk

1 dl sukker

1 ss vaniljesukker

10 dl mel

 

1. Smelt smøret og sett til avkjøling

2. Varm opp melka til ca 40 grader og ha i tørrgjæren. Rør litt innimellom.

3. Bland sammen melka, smøret og eggeplommene

4. Bland sammen sukker og vaniljesukker og bland dette i melkemiksen.

5. Ha i melet.

6. Pisk eggehvitene stive og vend disse forsiktig inn i røra.

7. Dekk med plast og la heve i ca en time.

8. Dekk hele stekeflaten i vaffeljernet med røre (flyter ikke så godt utover av seg selv som vanlig vaffelrøre gjør).Stek til de er gyldne med litt mørkere topper:)

 











Nammm! Liker du belgiske vafler?

 

 

 

#belgiskevafler #vafler #vaffel #oppskrift #diy #fremgangsmåte #snacks #dessert #noegodt #koseseg

Gresk pai med kalkunfilet og spinat.

  • 19.04.2014, 19:25

Paideig:

  • 100 gram meierismør
  • 3 dl mel
  • 3 ss vann

 

Kna sammen ingrediensene. La stå kjølig i 10 min før du kjevler ut, stapper deigen i paiform/ildfast form, prikker bunnen med en gaffel og steker i noen minutter på 225 grader til deigen ser lett gylden ut.

Fyll:

  • 2 kalkunfileter
  • 5 puter hakket spinat
  • 1/2 glass apetina fetaost
  • 15-20 sorte oliven
  • 15-20 grønne oliven
  • 1/2 rødløk i skiver
  • 4 egg
  • 1-1.1/2 dl melk

 

Begynn med å kutt kalkunfiletene i små terninger og brun i panna. Ha dem i den forma med paideigen.

 

 

Ha i fetaost, olivener og løkskiver.





 

Pisk eggene og melken sammen og bland i spinaten før du heller blandingen over i paiforma. Sørg for å fordel det gjevnt utover.

 

Riv over litt ost og stek i ovnen i 20-25 minutter på 225 grader.

NAMMM!!!

 

Anbefalses på det sterkeste. Lag en frisk salat til og om du vil kan du ha noe brød til. Jeg lagde en dressing av en del olje fra glasset med fetaost, en del balsamico eddik, litt sitronsaft, salt og pepper. Den ble supergod!

 

Er du glad i pai?

 

 

#pai #hjemmelaget #frabunnenav #oppskrift #diy #fremgangsmåte #pai #gresk #greskmat #greskpai

Oppskrift på kalkun Pad Thai ;)

  • 18.04.2014, 21:28

Under sambos kyndige veiledning har jeg nå prøvd å lage Pad Thai med kalkun. Yesssss. Her er resultatet:

 

 

Kylling Pad Thai:

1 kjøkkenglass med jasminris

2 kyllingfileter

2 gulerøtter

2 sjampinjong

1 liten løk

1/2 fersk brokkoli

1 frisk chilli

Pad thai saus

hvitløkspulver

chilipulver

(og jeg gjengir min samboers instruksjoner;):

 

Kok opp to kjøkkenglass med vann, skru varmen ned til ett minimum, hell i risen og la den trekke i 20 min.

 

Finn frem grønnsakene du skal bruke..



 

Og kalkunfiletene...



 

Del opp grønnsakene og kjøttet i strimler eller skiver etter hva du føler for ...








 

Når du vokker skal panna være så varm som mulig (uten at man brenner ned huset selvfølgelig), så test med en liten bit før du setter igang. Vok kyllingkjøttet sammen med chillien. Beveg på kjøttet hele tiden å det kun er en liten mengde i oljen av gangen.


 

Når det ikke er roa "flekker" igjen på kjøttet putter du det over i en annen panne på lav varme for å holde det varmt men du gjentar proedyren, denne gangen med grønnakene.



 

Ha i litt mer olje, en strøken tekje med chillipulver og 1 teskje hvitløkspulver i panna.

 


 

Ha i grønnsakene og gjenta prossessen som er beskrevet over:)



 

Grønnsakene skal være gjennomstekte men sprø, så ca 5 min holder (prøvesmak gjerne for å dobbelsjekke). Når de er ferdige har du i kyllingen og pad thai sausen og blander det hele sammen.



 

Putt risen i en bolle som du hvelver på tallerkenen. Spa på mat og sørg for å få med av den gode sausen i bunnen. Ha litt soyasaus ved siden av om du liker det og høgg innpå:)

 





Glad i Thaimat?

 

#oppskrift #fremgangsmåte #middag #mat #thaimat #diy #lagemat #sterk #sterkmat #chilli

 

 

Mettemors hjemmelagde fiskekaker

  • 10.04.2014, 16:00

Jeg syns stort sett at dønn vanlige fiskekaker er rimelig kjedelig, så når jeg skal lage det kjører jeg en egen vri slik at de passer oss bedre. Disse har fått mye skryt, så da deler jeg de selvsagt her:)
Du trenger:

2 steinbitfileter
2 laksefileter
2 egg
1 finhakket løk
1 hakket chili uten frø
1 neve hakket spinat
2 hakkede hvitløksfedd
1-2 ts salt
1-2 ts nykvernet pepper
1.5 dl fløte
1 dl vann
2-3 ts potetmel
1. Hakk løken og surr denne i panna. Hakk opp chili og hvitløk og stek dette  sammen med løken.
2. Ta av skinnet på fiskefiletene og del fisken i terninger som du putter i en foodprosessor sammen med spinat, salt, pepper og potetmel. Kjør til du har en finmoset farse.
3. Ha eggene i farsen og kjør til de er godt blandet inn.
4. Bland fløten med vannet og spe i farsen til du syns du har en fin konsistens å steke kaker av. Trenger du litt mindre eller mer er det bare å justere:)
5. Rør inn løk, chili og hvitløk med en skje.
6. Lag passelig store fiskekaker (det enkleste er å forme dem med hendene syns jeg) som du steker i litt smør til de er fint gyldne på begge sider. 
7. Jeg liker å ha en testkake som jeg kan sjekke for å se når de begynner å nærme seg ferdige. Når de nesten er klare har jeg de over i en ildfast form som jeg setter i stekeovnen på 140 grader i 4-5 minutter.
Serveres med grønnsaker og en rømmebasert saus (og eventuelt poteter for de av dere som liker det).

Ka du trur?

Oppskrift på hjemmelaget kabaret uten aspik:)

  • 03.04.2014, 18:36

Denne er laget etter "man tager hva man haver"prinsippet.

 

Jeg hadde egg, amerikansk blanding, fiskepudding (foretrekker fløtepudding, men, men) og reker. Jeg manglet aspik, men hadde gelatinpulver...

 

Jeg kokte 3 egg og litt over halve posen med amerikansk blanding. Varmet opp 3 dl vann og hadde i 2 ts lys buljong (1.5 hadde vært bedre)... Jeg hadde 3 dl kaldt vann i en bolle som jeg blandet med 5 ts gelatinpulver og dette blandet jeg i det varme vannet etter noen minutter (vet ikke om det har noe å si for jeg er vant til å bruke gelatinplater)...

Jeg kuttet opp fiskepuddingen i terninger og blandet den med reker og grønnsaker. Skivet opp eggene og la de i bunnen av forma. Helte i ingrediensene og gelatinen og satte forma i kjøleskapet.

 



 

Var spent på smaken på gelatinen, men kabareten ble kjempegod:) Ikke helt på Mamma og svigermor sitt nivå, men god nok:)

 

 

Er du gla i kabaret? Hva pleier du å ha i den?

 

 

#kabaret #hjemmelaget #frabunnenav #oppskrift #fremgangsmåte #diy

Serafins Skogsbærdrøm (syltetøyoppskrift) :)

  • 09.03.2014, 22:43

Vi skulle lage en krem med skogsbærsmak, og endte opp med å lage et glass med skogsbærsyltetøy da vi førstes var i gang. Vår eldste sønn gjorde i grunn all jobben (utenom å ha det varme syltetøyet over på enda varmere glass og å lage etikett). 

 

Du trenger:

 

1 pose skogsbærblanding fra frysedisken på butikken.

1-3 dl sukker (smak og behag hvor søtt man liker det;)

Ca 2 ss certo syltepulver

 

 

 

Ha  bærene i en kjele og kok opp. Bærene slipper saft etterhvert som de blir varme:) Rør innimellom og når bærene når kokepunktet lar du de koke i 1-2 minutter før du rekker de av plata og blander inn sukker og certpulver. 

 

 

Du kan justere både mengden certo og sukker underveis:) Måtte ha i sukker 2 ganger her før Serafin var fornøyd. Jeg syntes fortsatt den trengte bittelitt til med lillesjefen syntes det var søtt nok, så da stoppet vi der ;)  Vi endte på ca 2 dl sukker:)

 

Når du er fornøyd med smaken så hell syltetøyet på et varmt, sterilisert glass og skru igjen lokket. 120 grader i stekeovnen i 15 minutter er det jeg gjør med syltetøyglassene for å sterilisere. Det har fungert bra så langt ihvertfall:) Aldri hatt problemer med mugg:)

 

Vi måtte selvsagt lage en egen etikett til syltetøyet :)  

 

Det ble kjempegodt:) Vi brukte litt av det til toppingen på sjokoladecupcakes og det ble helt suverent. Den oppskriften finner du HER :)

 

Pleier du å lage eget syltetøy? :)

 

#syltetøy #hjemmelaget #diy #skogsbær 

Hjemmelaget gresk Moussaka:)

  • 28.02.2014, 17:24

Har du vært i Hellas noen gang? Smakte du ekte gresk Moussaka da?
 Vi var i Hellas for 2 år siden, og da bodde vi på et lite hotell som ble drevet av en fantastisk gresk familie:) Mamma Katerina lagde helt fantastisk god mat, og veldig ofte ble det til at hun gav oss av middagen til familien. Der fikk vi smake skikkelig moussaka og tro meg, det er noe helt annet enn Toro sin. 
 
Jeg har brukt en god del tid på å perfeksjonere oppskriften for å få den så lik den vi smakte der som mulig:) Enten du har smakt det eller ikke, tenkte jeg å dele oppskriften min på denne fantastisk gode middagen:)
 

 
 
Det du trenger er:
2 store auberginer
2 store poteter
400 gram kjøttdeig
2 løk
3 fedd med hvitløk
1 rød chilli
1 boks knuste tomater
2 ss tomatpuré
1 strøken ts kanel
1/2 ts allehonde
1 1/2 ts tørket persille
1 ts oregano
1/2 ts muskatnøtt
1 ts salt
1 ts pepper
1 laurbærblad
1 dl rødvin
1 pisked egg
Knust kavring eller et par knuste skikkelig tørre brødskiver (ta dem i brødrister, eller i stekeovnen litt, så blir de så tørre atte;)
 
 
Til ostesausen trenger du:
 
 
150 gram smør
120 gram mel
7,5 dl melk
2,5 dl revet parmesan
1.5 ts salt
0.75 ts muskatnøtt
2 eggeplommer
 
 
Slik gjør du:

Vask auberginene godt og bruk en skarp grønnsaksskreller til å ta av skallet.

 

Jeg liker å la det stå igjen en liten stripe på hver side, men det er kun av dekorative årsaker ;)

 

Skjær auberginene i 5 mm tykke skiver og legg dem på kjøkkenpapir for å trekke ut litt fukt.

     

 

 

Stek dem på hver side til de er bittelitt brune:) Jeg bruker en non-stickpanne, så jeg slipper å bruke fett, men du kan bruke litt olivenoje om du ønsker.

 

Mens du steker auberginskivene setter du en kjele med lett saltet vann til koking. Vask potetene godt og skjær de i 5 mm tykke skiver.

   

 

Kok skivene i 5 minutter og sil av vannet.

 

Stek kjøttdeigen. Finhakk løken og chillien, press hvitløken og ha det i panna sammen med kjøttdeigen når den nesten er ferdig.

   

 

Stek videre i 4-5 minutter før du har i knuste tomater og tomatpuré.

 

Bland alt krydderet og strø det over kjøttdeigen før du rører det godt inn.

 

Rør inn rødvinen og laurbærbladet og la retten stå å putre i 25 minutter på litt under medium varme.

 

Mens kjøttsausen putrer lager du ostesaus på følgende måte:

 

Smelt smøret og rør inn melet.

 

Spe melken i litt etter litt og rør godt for å unngå klumper. La sausen koke opp så den tykner skikkelig, deretter har du i parmesan, muskatnøtt og salt. Rør til osten er skikkelig blandet inn. Trekk sausen av plata å la den kjøle seg ned i 10 minutter før du under kraftig visping blander inn de 2 eggeplommene.

   

 

Trekk kjøttsausen av plata og la den kjøle seg ned endel før du rører inn det piskede egget:)

 

Nå begynner den virkelig morsomme delen :D

 

 

Strø tørre brødsmuler i bunnen av en stor ildfast form (min er 25x25 cm og 7 cm høy), eventuelt 2 litt mindre.

 

 Legg på et lag av overlappende potetbiter og følg etter med et lag av auberginskiver. 
 Oppå aberginskivene fordeler du kjøttsausen i et jevnt lag etterfulgt av enda et lag auberginskiver, før du til slutt fordeler ostesausen jevnt på toppen:)

   

  







 

Stek i ovnen på Moussakaprogram: ........ *kremt* Jeg tuller selvfølgelig! Jeg ante ikke at jeg faktisk hadde et Moussakaprogram på komfyren min, men når jeg nå hadde det, så måtte jeg selvsakt ha det med... Ble sittende å le foran komfyren faktisk...

 

 

Stek Moussakaen på 175 grader i 50-60 minutter på nest nederste rille i ovnen:) Etter steking lar du den hvile i 10 minutter:)

 

Server sammen med en god salat. Ha gjerne fetaost og olivener i salaten. Om du vil kan du jo lage en gresk salat og:)




Enjoy :)  For utskriftsvennlig utgave, trykk HER :)

 

 

#Moussaka #middag #hjemmelaget #frabunnen #oppskrift #diy #gresk #hellas

 

 

Hjemmelaget fiskegrateng med chili:)

  • 22.02.2014, 17:02

Du trenger:)

300 gram steinbit (eventuelt torsk)

3 medium str gulerøtter

1/3 purreløk

2 dl fullkornsmakaroni

 

 

3 ss mel

4 dl melk

1 fersk rød chili

1/2 ts revet eller malt muskat

1 ts salt

1.5 ts pepper

2.5 dl revet ost

1 dl knust kavring (Ett lite tips om du ikke har kavring i hus og ikke vil kjøpe det for én middag. Smuldre brødskiver og stek de i mikroen i 30 sekunder av gangen på full guffe. Rør i smulene mellom hver gang og kjenn på de så du får det med deg når de er tørre som kavring. Her tok det vel ca 3 minutter, men det er viktig å ta de bare 30 sekunder av gangen siden dette her kan ta fyr om du ikke passer på.)

 

 

Kok opp vann og la fisk og gulerotskiver trekke i 15 minutter. Kok fullkornsmakaroni. I dag hadde jeg bare gigastore pastaskruer, så jeg brakk dem ganske enkelt i mindre biter:) 

 


 

 

Til ostesausen:

Del chilien på langs, skrap ut frøene og hakk den i småbiter. Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og ha i melken litt etter litt mens du rører. Ha i chilien og resten av krydderet. La sausen småkoke til den har tyknet skikkelig (lurt å røre hele tiden;).




       

 

Trekk deretter kjelen av plata og pisk inn 3 egg før du rører inn 2 dl ost (den siste halve sparer du til å strø på toppen).

 

Sil av vannet på fisken og gulrotskivene, hell dem i ostesausen og mos fisken:) Det er veldig lett, bare å røre egentlig;)


Til slutt har du blandingen i en smurt ildfast form. Strø først over resten av osten og deretter kavringen. Stek gratengen midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter:)


 





Jeg gjorde det enkelt og serverte med kokte grønnsaker:) Husket for en gangs skyld å kjøpe lime. Det er så godt med friskpresset lime i vannet:)

 

Liker du fiskegrateng?

 

 

 

Legg meg gjerne til som bloggvenn:) Neste oppskrift som kommer: Sukkerfritt sjokoladepålegg :)

 

#fiskegrateng #steinbit #chili #middag #oppskrift

Middagspai og GOD 10 minutterskake :)

  • 14.02.2014, 22:25

I dag til middag lagde jeg pai IGJEN, rett og slett fordi det er lettvint og kjempegodt.Her kommer oppskrift og fremgangsmåte:)

 

 

Paideig: 125 gram meierismør, 3 dl mel og 3 ss vann. Kna dette sammen og kjevle det ut til en passe stor bit, ca 3 mm tykk. Legg deigen i smurt paiform og bruk en gaffel til å lage små hull i bunnen. Forstek i 10 minutter på 200 grader. Min form er 22 cm stor og da ble det litt igjen:)

 

Paifyll: 400 gram kjøttdeig, 1/2 løk, 5-6 aromasopp. Ha 1 ss rapsolje i panna og stek løk og sopp før du har i kjøttdeigen. Ha så i 2 ss ketshup, 1 god ss sennep, 1 knivsodd med chilipulver og litt salt (smak til). Hadde jeg hatt omløp ville jeg hatt i hvitløk også, for det hadde sikkert vært godt i:)

Hell kjøttet over i paiforma og visp sammen 3 egg med 3 dl melk som du så heller over kjøttdeigen. Sett forma i stekeovnen ( nest nederste rille) i 25 minutter på 200 grader. Strø så over 3 dl ost før du steker videre i ytterligere 10 minutter:) La paien hvile i 10 minutter og så er det bare å spise:)

 

 

Etter middagen bestemte vi oss for å lage en 10 minutters sjokoladekake. Det er jo Valentinesdagen i dag og selv om jeg er på diett vil jeg ikke være helt hysterisk:)

Den normale overskriften på slike oppskrifter er humtitumtikake på 5 minutter. Det går ikke an å lage en god sånn en på 5 minutter, men jeg er ganske sikker på at det ikke tok så mye som 10 minutter :)

 

Her er oppskriften:

  • 3 ss mel
  • 1 klype bakepulver
  • 4 litt romslige ss sukker
  • 2.5  ss kakao
  • 1 ts beverrumpeekstrakt:P (eller ekte vaniljesukker) Les mer om vanilje"sukker" HER
  • 1 egg
  • 2 romslige ss smeltet smør
  • 3 ss melk

 

Putt smøret til smelting i microen.

 

Bland alt det tørre:



 

Ha i egget og melken og pisk dette inn med en gaffel før du blander inn smøret.



Putt bollen i microen på full guffe i 3 minutter :)

 

Mens kaken står i microen lager du favorittglasuren din. Jeg lagde familiens og den går på slump, men jeg kan da dele den likevel.

En del smør (for en normal mengde ca 100 gram tror jeg) smeltes i kjele, ha i kakao/nesquick etter smak og ha deretter i melis. Rør dette godt sammen før du trekker kjelen av plata og kakker i ett egg. Rør som om du får betaling for det slik at ikke egget klumper seg. Ikke godt med eggesnerk i glasuren. Har forøvrig aldri skjedd meg, så det skal vel noe til tror jeg :P Til denne lille kaka så holder det med 1/4 av vanlog oppskrift. Det betyr at egget må piskes før du heller det i kjelen siden 1 helt egg blir altfor mye:) Hell ca 1/4 over i en kopp og hell dette over i kjelen, ellers blir glasuren veldig flytende;)

Slik ser kaka ut da den er ferdig:) Den skal slippe kanten lett :)

 

Med glasur:

 

Saftig og god sjokoladekake! Nammmmmm! :)



Anbefaler denne hurtigoppskriften til alle som liker en mørk og fyldig sjokoladekake:) Tok noen forsøk for å finne en måte å lage god hurtigkake på, men det gikk da:)

 

 

Har du prøvd noen slike og hva syns du?

 

 

#sjokoladekake #kake #oppskrift #middag #pai #kveldskos

 

 

Tacopai med røde bønner:)

  • 05.02.2014, 17:47

Jeg skulle altså lage spaghetti til middag i går, men landet på at jeg ikke hadde lyst på det i det hele tatt. Bestemte meg for å se om vi hadde noe som kunne brukes til tacopai. For meg må matlaging være så lettvint som mulig, så oppskriften passer for dere som mer enn gjerne tar en snarveg mens dere lager mat ;)

 

 

 

Begynn med paideigen:

125 gram meierismør (eller margarin om du liker det bedre)

3 dl mel

3 ss vann

 

Kna dette sammen og kjevle det ut til en passe stor bit, ca 3 mm tykk. Legg deigen i smurt paiform og bruk en gaffel til å lage små hull i bunnen. Forstek i 10 minutter på 200 grader. Om du har tørre erter eller stekekuler legger du det oppi forma (oppå bakepapir om det er erter) for å hindre bobledannelse. Min form er 22 cm stor og da ble det litt igjen:)

 

Deretter går du videre til fyllet:)

 

400 gram kjøttdeig

1 taco dinner kit...

1 boks økologiske røde bønner

1 paprika kuttet i små strimler

1 finhakket løk

3 egg

3 dl melk

1 ss paprikapulver

2 dl revet ost

 

Til serveringen er det godt med salat, mais, rømme og gjerne et ekstra glass med tacosaus siden hele posen med saus faktisk går med i selve paien:)

 

Stek kjøttdeig og finhakket løk:)

 

Bland inn både kryddermixen, posen med tacosaus og en skvett med vann:)

 

Mens det står og steker visper du sammen melk, egg og paprikapulver.

 

Trekk kjøttdeigen av plata og bland inn strimlet paprika og bønner. Hold igjen bittelitt til salaten:) Bland inn eggeblandingen og hell alt sammen over i paibunnen. Sett paien i ovnen og stek i 25 minutter på 200 grader.



Mens paien steker, åpner du pakka med tacoskjell. Brekk noen tacoskjell i passe store "natcho"biter og legg i en ildfast form (jeg hadde ikke en som egnet seg, så hos men ble det prosjonsformer). Strø over litt grillkrydder og litt ost og riv osten som skal være på toppen av paien. Lag gjerne salaten nå også, så slipper du å stresse med det etter at paien er ferdig;)  Etter de 25 minuttene med steking strør du ost på paien, setter inn formen med "natchos" og setter klokka til å ringe om 10 minutter:)

 

La paien hvile i 4-5 minutter før dere spiser:)

 

Lag en salat til som du syns passer til taco og server med mais, rømme og tacosaus.

 









 

Sambo ble mektig imponert over denne, hehe:) Det samme ble ungene. Jeg syns kanskje den kunne vært sterkere, men jeg liker å sprute ild etter hvert måltid...

 

Liker du taco? Smakt tacopai? :)

 

 

#middag #taco #pai #oppskrift

Kakedamen

Det var baking denne bloggen skulle handle om da jeg startet den, men som med så mange ting blir det ikke så mye tid til det at jeg får blogget så mye jeg vil om jeg kun skal blogge om det;) Jeg er også opptatt av familien min, dyrevelferd, økologi, gjenbruk og miljø. Det som startet som en bakeblogg er altså blitt en familie-hverdags-aktuelt-økologi-livsstils-bakeblogg....eller noe sånt.... Litt av hvert med andre ord:) Legg meg gjerne til som venn:) Jeg kan kontaktes på nibinuriel@msn.com

Norske blogger Matbloggtoppen Follow on Bloglovin
Gratis blogg

Søk i bloggen

Kategorier



Arkiv




Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no