hits

Herlige lørdagsrundstykker:)

 • 24.04.2014, 21:39

Har en periode nå hvor jeg baker endel rundstykker, og da kommer det nye oppskrifter her:) Rundstykker er veldig praktisk i den forstand at man kan fryse de ned rett etter steking og ta opp igjen ferske fine rundstykker ved behov:) Det passer fint her akkurat nå som det stort sett bare er ungene som spiser brød:)

 

Oppskriften er nok til 24-25 ganske store rundstykker (jeg veier de opp så hvert veier mellom 90 og 100 gram) 

1400 gram hvetemel

1 ts sukker

1 pose tørrgjær

1 ts salt

5 dl kulturmelk

5 dl vann

5 ss rapsolje

2 egg ( ett i deigen og ett til pensling

 

 

1. Bland alt det tørre

2. Mål opp veldig varmt vann i desilitermålet, hell i kulturmelk og rapsolje og hell dette så i melet, sammen med ett egg.

3. Elt deigen i ca 10 minutter og sett til heving på et lunt sted i 45 minutter.

4. Del deigen i to deler og rull lange pølser av den. Skjær i passelige biter (vei om du vil) og rull til rundstykker som du setter på brett kledd med bakepapir, pg pensler med pisket egg.

5. Etterhev på et lunt sted i 30-45 minutter og stek på midterste rille ved 225 grader til de er gyldne, ca 12-13 minutter.

 

 

Disse er jo opplagt ikke kjempesunne, så her holder vi slik bakst til sjeldenhetene, men du verden så godt det er!

 

Har du en favorittoppskrift på rundstykker som du kunne tenke deg å dele? :)

 

 

 

#oppskrift #fremgangsmåte #diy #hjemmelaget #homemade #rundstykker #helgekos #bake #bakst #hjemmebakt

Halvgrove rundstykker med spelt:)

 • 21.04.2014, 14:28

Tomt for brød! Da er det bare en ting å gjøre når butikkene er stengt, og det er å lage ett eller annet selv:) Denne gangen bestemte jeg meg for å lage rundstykker:)


 

Jeg lager de ganske store, og dette blir da nok til 12-14 stykker:

 

Oppskrift på halvgrove rundstykker:

6 dl hvetemel

4 dl sammalt spelt fin

4 dl sammalt hvete grov

2 dl havregryn

1 ts salt

4-5 ss rapsolje

4 dl vann

2.5 dl melk

1 pose tørrgjær (evnt 50 gram fersk)

 

 Bland sammen alt det tørre. Bland vann, melk og rapsolje og varm opp til ca 40 grader. Hell i litt og litt mens du rører og etterhvert elter deigen din. Før hadde jeg krisedårlig resultat med gjærbakst til jeg spurte en bekjent baker om hva jeg gjør feil. Hun sa jeg skulle elte lenge og etter at jeg begynte med det har ting gått bedre:) 10-15  minutter ca på denne deigen. Jo grøvre deig, jo lengre elting. Sa hun... sånn ca... :)

 

Uansett: Elt deigen din til den kjennes bra ut og så littegrann til. Deretter setter du den til heving i 45-60 minutter. Del deigen i 4 deler som du ruller til pølser. Del hver pølse igjen i passe stykker som du former til rundstykker og setter tett sammen i langpanne (ca 1 cm imellom dem). Om du gjør det slik så hever stykkene oppover og får en fin høyde og form. Blir saftigere enn om du setter dem langt fra hverandre. Da hever de utover på den brede men flate type måten;) La dem etterheve i ca 45 minutter og stek dem på 225 grader i 10-12 minutter. 

Om du liker hard skorpe lar du de kjøle seg ned på en rist slik de er. Vil du ha den myk kan du legge over et kjøkkenhåndkle mens de ennå er varme. Da blir de myke og gode.

 

Har du en favorittoppskrift på rundstykker du kunne tenke deg å dele? Tar gjerne imot gjestebloggere :)

 

#rundstykker #groverundstykker #hjemmelaget #nybakt #fersk #ferskt #oppskrift #fremgangsmåte #diy

Brytebrød i langpanne:)

 • 15.04.2014, 07:52

I går kveld fant vi ut at vi er tomme for både ditten og datten, deriblandt brød. Det passer jo ikke så bra når vi har 2 barn + 2 til på campingbesøk, så da ble det litt sen bakst av rundstykker:) Er en stund siden jeg brukte denne oppskriften sist, men den fungerte like godt i går som den har gjort før:) Bonusen er at man får både grove og fine på en gang :D Oppskrifta finner du HER :)Tips: Sett en skål med vann inn i komfyren under steking, så hever gjærbaksten enda mer :)

 

 

Ønsker dere en knasfin dag:)

 

 

#rundstykker #brytebrød #oppskrift #diy #hjemmebakt #fersk #ferskt

Hjemmelaget nugatti uten tilsatt sukker :)

 • 23.02.2014, 21:48

 

Det du trenger er:

200 gram hasselnøtter

110 gram lønnesirup

10-15 gram kakao (bakekakao går fint)

30 gram meierismør

1 ts salt

1 ts cocosa (kan droppes om du ikke har)

 

Slik gjør du:

 

Sett nøttene i ovnen i 15 minutter på 160 grader.

 

Mens de enda er varme pakker du nøttene i et rent oppvaskhåndkle og gnukker for å få av skallet. Skallet har en bitter smak som ikke er godt i sjokoladepålegg, så det er fint å få av så mye som mulig:)

 

På noen nøtter sitter det bedre enn på andre. Jeg plukker ut de som er skrellet og samler nøttene som er igjen i en liten ball i håndkleet som jeg så gnurkler videre mot hverandre. Til slutt sitter man igjen med en håndfull nøtter som bare ikke vil. De kan du putte i microen i et minutt, tilbake i håndklet, gnukke litt til og sorter ut de uten skall. Resten kan du spise...
 

      


Del vaniljestangen i 2 og skrap ut frøene med en kniv.

   

 

Lønnesirup er langt sunnere enn sukker og inneholder mye antioksidanter og flere mineraler:)

   Optimalt sett bør du ta nøttene i en nøtte/mandelkvern. Det skal helst bli et finpudret mel. Jeg brukte tilbehøret til stavmikseren i dag, bare for å se hvordan det ble og det fungerer greit nok:)

   

 

Når du har kjørt nøttene lenge og de er så finmalte som du får dem, så har du i kakao og salt og blander dette godt inn. Saltet fungerer som en smaksforsterker i søt mat på samme måte som i salt mat, så ikke vær skeptisk ;) 

Ha i det smeltede smøret, lønnesirupen og kokosaen og bland dette godt sammen:)

   

Ha pålegget i et syltetøyglass og oppbevar det i kjøleskapet:) Holdbarheten blir som ingrediensen med kortest holdbarhet (eller noe lenger, men for sikkerhets skyld) og i dette tilfellet er det smøret :) Ganske lang holdbarhet:)Fungerer både som pålegg og kakeglasur :D

Lønnesirup har en lavere GI enn vanlig sukker, men jeg skal prøve å lage denne her med agavesirup også:) Agavesirup har så å si ingen påvirkning på blodsukkeret og er søtere enn vanlig sukker:)

 

 

Ser det godt ut syns du?

 

 

 

#sukkerfritt #naturlig #sunt #sjokoladepålegg #sjokonøtt #oppskrift #howto

Havregrøt med eple og kanel:)

 • 21.02.2014, 09:56

I dag ville jeg ha noe ekstra godt til frokost, men samtidig måtte det gå fort:) Valget falt på havregrøt. Det kan lages i mikroen og kan blandes med nesten hva man vil:) Nå er jo jeg ute etter at den skal være litt sunn, så i dag blandet jeg med eple og kanel:)

 

Du trenger:

2 dl havregryn

1/2 eple

1/2 ts kanel

Evnt en ts sukrin om du er veldig glad i søtt (jeg er da det, hehe)

Vann

 

 

Ha havregrynene i en bolle. Fyll på med vann til du er 1/2-1 cm over havregrynene (blir grøten for tykk er det enkelt å spe med litt vann etterpå). Skrell eplet og kutt det i små terninger. Bland det godt inn i grøten og sett bollen i mikroen på full effekt i 1- 1.1/2 minutt. Hold øye med den så det ikke koker over:) Styrken på en mikrobølgeovn varierer jo, men om du ser at den begynner å koke før det er gått 1.5 minutt er den ferdig. Ta den ut og rør godt. Strø over kanel og en teskje sukrin og så er det bare å spise:)

 

 

Tiedemann (minsten) og jeg koste oss veldig, men han fikk sukker istedenfor sukrin siden små barn ikke skal ha kunstig søtning;)

 

 

Er du glad i havregrøt?

 

 

 

#havregrøt #frokost #oppskrift #eple #kanel #sunt #godt #mat #havre #havregryn

Brytebrød i langpanne:)

 • 04.11.2013, 20:43

Denne gangen lagde jeg to forskjellige typer brød:) Ett grovt og ett fint.

 

Først lager du denne deigen:

 

8 dl hvetemel

4 dl sammalt hvete grov

2 dl havregryn

5 ss rapsolje

3.5 dl vann

2.5 dl melk

1/2 ts salt (jeg skippet den fordi det var til ungene)

1 pose tørrgjær (evnt 50 gram fersk)

1 ss idun saftig gjærbakst

 

Bland sammen alt det tørre (inkludert gjæren). Bland sammen vann, melk og olje og varm dette til ca 40 grader. Elt alt godt sammen og juster deigen om det trengs med litt mer vann eller litt mer mel. Elt godt og lenge. Jeg har funnet ut at det gir luftigere grovbakst:) Rimelig glad i kjøkkenmaskina mi med eltekrok for å si det sånn. Jeg bare "glemmer" den på i 10-15 minutter mens jeg rydder vekk det jeg ikke trenger til neste deig:) Sett deigen tildekket til heving på et lunt sted i 45-60 minutter:)

 

 

Så lager du denne deigen:

 

12 dl hvetemel

5 ss rapsolje

3 dl vann

2.5 dl melk

1 pose tørrgjær (evnt 50 gram fersk)

1/2 ts salt (jeg skippet den fordi det var til ungene)

1 ss idun saftig gjærbakst

1 egg til pensling

 

Bland mel, tørrgjær og Idun saftig gjærbakst i bollen:

 

Bland vann, melk og olje og varm dette til ca 40 grader:)Elt godt sammen, gjerne i maskin om du har:)

 

Dekk til og sett til heving på ett lunt sted i ca. 1 time:)


 

Jeg er ikke noe glad i å skrive antall rundstykker man skal dele en deig i enkelt og greit fordi noen foretrekker de store, mens andre igjen liker de små. Jeg skriver derfor heller: Kna deigen litt. Del den i 2 biter som du ruller til en pølse og deler i passe stykker (jeg lagde disse ganske små siden de er til ungene mine, men det er totalt nok til å fylle ei langpanne:) ).

 

Jeg lagde som nevnt en grov og en fin type. Den fine typen rullet jeg til rundstykker som jeg så dyppet i pisket egg og solsikkekjerner :)


 

 

Tok de ganske enkelt i hånda og dyppet:) Enkelt og greit:)


Du ser at jeg har satt de veldig tett:) Da setter de seg fint sammen, men ha gjerne bittelitt mer avstand enn jeg hadde her om du har litt større langpanne så det er plass til det:) Etterhev i ca 45 minutter og stek på 225 grader i 10-12 minutter:)


 

Jeg måtte ta en kvalitetskontroll etter at de var ferdige og det var jo ingen fæl usmak på disse;)

 

Er du glad i å bake brød selv?

 

#Oppskrift #bakst #bake #brytebrød #rundstykker #hjemmelaget

Hjemmelaget eplemos for den late;)

 • 08.10.2013, 19:20

Som for tiden er meg :D

Av og til er det digg å få noe gjort uten at det skal være så veldig til styr. For ett par uker siden plukket vi alle eplene av treet i hagen og nå var det på høy tid å forvandle dem til noe, så da gikk Storebror og jeg til verks:) 

 

Slik lager du eplemos på den late måten: 

Først vasker du eplene. Deretter skjærer du dem i biter (sørg for å skjære av å kaste alt som ser stygt ut og kast kjernen...eller.... jeg gjorde nå det da ihvertfall ;). Jeg kastet alt i en liten kjele slik at min lille assistent skulle ha noe å gjøre, nemlig helle alt vi ikke skulle bruke over i papirposen:)

 

Ha de oppskårne eplene i en stor kjele og hell i ett stort glass vann (kjelen vår ble helt full, så ett stort glass vann, ca 0.5 liter var fint :)

Kok opp og la det koke til eplebitene er skikkelig møre. Dra kjelen av plata å ta frem stavmikseren :D Siden skallet er på og det ikke blir nevneverdig mørt må man mose det skikkelig fint. 

Deretter heller du det i en sil:)

 

 

Bruk en skje å dytt eplemosen igjennom silen med:) Da går det fortere.  

Sett kjelen med det nå filtrerte syltetøyet tilbake på platen. Bland en pose certo med en slump sukker og bland dette i syltetøyet. Sørg for å koke til alt er løst opp og smak til med ekstra sukker om du syns det trengs. Prøvesmaking er lurt ;) Mens det koker kan du sette inn syltetøyglass i ovnen på 120 grader og koke opp vann til lokkene. 

 

Når du er fornøyd med smaken på syltetøyet heller du det i de glovarme glassene og vær forsiktig så du ikke brenner deg!

 

jeg setter glassene opp ned siden Bestemor sa man skulle det, men jeg er usikker på hvorfor det er sånn :) Kanskje en av dere vet og kan informere meg:)

 

Resultat: Masse deilig eplemos i skapet:)

 

 

Best med hjemmelaget eller butikkjøpt syns du? 

 

 

#oppskrift #eplemos #howto

Hveteloff :)

 • 26.06.2013, 21:50

Bakes i former. Nok til 2 stk.

 
900 gram mel (+ litt til knaingen)

7 dl melk 

50 gram smør

1 toppet ss sukker

1 ts salt

1 ss Idun luftigere bakst

1 pose tørrgjær

 

Smelt smøret i en kjele, eller som jeg gjorde, i microen:) Varm opp melka til ca 40 grader og bland sammen med smøret. Ha melet i en bolle sammen med sukkeret, saltet, Idun luftigere bakst og gjær og bland godt:) Bland det bløte med det tørre. Om du har en kjøkkenmaskin som elter så la den gå i ca 5 minutter. Sett deigen til heving i ca 1 time. Kna lett og putt i godt smurte brødformer. Etterhev i 30-45 minutter. Stek nederst i ovnen på 200 grader eller som jeg gjorde på det mest sinnsykt fancye loffstekingsprogrammet i den nye stekeovnen jeg vant i hele norge baker konkurransen :P

 

Loff er ikke kjempesunt, men du verden så godt det er en sjelden gang;)

Har du en fin kveld?

 

 

Lei brød? Her får du ett tips:)

 • 02.04.2013, 22:56

Her har jeg en vaffeloppskrift til dere som er litt brødleie eller eventuelt har unger som er det:) Disse vaflene bli ganske grove og det høres jo faktisk ikke så delikat ut sakt i samme setningen som "vaffel". Greia er at jeg lagde disse for å prøve å få i ungen min ett slags kornprodukt grovere enn loff (han er brødlei). De falt veldig i smak ikke bare hos han men ogsåp hos meg og sambo. Må jo innrømme at vi var noe skeptiske siden vi ikke hadde satt våre føtter i grove vafler før, men man merker igrunn ingen forskjell på disse og vanlige vafler. Bare prøv:) Du kommer til å bli overrasket:)

 
 

 

Oppskrift på litt sunnere vafler:

 

2 dl hvetemel

2dl sammalt hvete fin (eller grov om du føler for å ta i;)

1 dl havregryn

5 dl melk (evnt 2.5 dl melk og 2.5 dl vann)

2 egg

2 ss matolje (jeg bruker raps)

Som dere ser skipper jeg salt, men det er fordi det er til sønnen min og. Ha i 1/2 ts om du har lyst til å ha i litt salt:)

 

 

Plugg i vaffeljernet, stek i veg og kos deg:) Man kan ha hva som helst på disse vaflene. Det føles litt snodig de første gangene å ha f.eks gulost og paprika på en vaffel, men man venner seg fort til det for smaken er det ingenting i veien med:)

 

Min utgave med majones og krydderlaks. Høres snodig ut antar jeg, men det var veldig godt:)

 

Sønnen min sine med kaviar og gulost, og litt mer valinge med syltetøy. Gulosten er det som går først, hehe;)

 

 

Kunne du tenke deg å prøve disse?

 

NAMMMM:)

 • 30.03.2013, 21:53

I dag har jeg og Mamma bakt kringle. Hun var her på besøk og fikk så ustyrtelig lyst på kringle så da kastet jeg meg rundt og satte igang bakingen:) Det er nemlig en teknikk jeg har hatt lyst til å prøve en stund og nå ga hun meg en unnskyldning til å teste det ut:D 

 

Selve oppskriften er enkel. Jeg brukte min egen siden jeg syns den er god:

 

800 gram hvetemel

1/2 ts kardemomme

1/2 ts salt

2 dl sukker

4 dl melk

1 egg

100 gram rosiner

1 pose tørrgjær

 

Bland alt det tørre i en bolle. Smelt smøret og bland i melken. Varm opp til ca 40 grader og pisk inn egget. Hell melken litt etter litt i det tørre mens du elter sammen deigen. Elt lenge og vel.... Av en eller annen grunn ble deigen min veldig klissete i dag så jeg hadde i mer mel. Fuktprosent i mel er noe de færreste tenker over, men om deigen din er mer klissete enn normalt så kan det være der problemet ligger. 

Når deigen din slipper bollen er den klar til heving. Sett den på ett lunt sted i 45-60 minutter. 

 

Stek den på nest nederste rille i 35-40 minutter på 170 grader.

 

Tutorial med egen oppskrift ligger på denne nettsiden: http://totallyloveit.com/braided-cinnamon-rolls/  Bildet nedenfor er lånt derifra. Om dere gidder å regne om mengdene til norske mål er det sikkert bedre å bruke den oppskriften som ligger sammen med tutorialen. Den ser så clean og delikat ut:) Den er uten rosiner, så det er antagelig der det ligger:)

 

 

Her ser dere min kringle før og etter steking. 

  

Jeg tror jeg har vridd den feil veg. i bakingens iver tenkte jeg ikke over at det er noen forskjell, men når jeg ser på bildet av den superflotte kringla i tutorialen så ser jeg at jeg nok har laget min feil veg. Får prøve igjen en gang:) Må bare finne en rutine for å få gitt bort det jeg baker, for jeg kan ærlig talt ikke spise alt selv. Smake, ja, men om jeg spiser alt blir jeg rund som en elefant!

 

Kringle med eller uten rosin? Hva liker du best?

 

Grove rundstykker

 • 26.03.2013, 22:41

Niesen min har vært her noen dager og når hun er det så prøver vi stort sett å finne frem til nye gode oppskrifter på ting. Denne gangen ble det rundstykker. Vi begynte for 4 dager siden med en grunnoppskrift og så har vi endret den litt og litt over 4 dager til vi kom frem til en i dag som er verdt å dele:)

 
Oppskrift på halvgrove rundstykker:

8 dl hvetemel

4 dl sammalt hvete grov

2 dl fibra

2 dl havregryn

4-5 ss rapsolje

4 dl vann

2.5 dl melk

1 pose tørrgjær (evnt 50 gram fersk)

1 ss idunn saftig gjærbakst

 

 

Bland sammen alt det tørre. Bland vann, melk og rapsolje og varm opp til ca 40 grader. Hell i litt og litt mens du rører og etterhvert elter deigen din. Før hadde jeg krisedårlig resultat med gjærbakst til jeg spurte en bekjent baker om hva jeg gjør feil. Hun sa jeg skulle elte lenge og etter at jeg begynte med det har ting gått bedre:) 10 minutter ca på denne deigen. Jo grøvre deig, jo lengre elting. Sa hun... sånn ca... :)

Uansett: Elt deigen din til den kjennes bra ut og så littegrann til. Deretter setter du den til heving i 45-60 minutter. Del deigen i 4 deler som du ruller til pølser. Del hver pølse igjen i passe stykker som du former til rundstykker og setter tett sammen i langpanne (ca 1 cm imellom dem). Om du gjør det slik så hever stykkene oppover og får en fin høyde og form. Blir saftigere enn om du setter dem langt fra hverandre. Da hever de utover på den brede men flate type måten;) La dem etterheve i ca 45 minutter og stek dem på 225 grader i 10-12 minutter. 

Om du liker hard skorpe lar du de kjøle seg ned på en rist slik de er. Vil du ha den myk kan du pensle på litt rapsolje etter stekingen (mens de ennå er varme). Da blir de myke og gode.

 

Enjoy:) Og legg meg gjerne til som venn:)

 

 

 

Oppskrift på økologisk eplemos

 • 25.03.2013, 23:33

I går lagde niesen min og jeg en god slump med eplemos. Jeg har kjørt rundt på diverse butikker og kjøpt opp økologiske epler for å ha nok til å lage eplemos til ungene og i går fant jeg ut at jeg syntes vi hadde nok. Det var faktisk litt flaks at jeg ikke fikk tak i fler, for jeg mente bestemt at jeg hadde langt flere syltetøyglass enn det som var tilfellet, hehe:)Oppskrift på økologisk eplemos:)

 

Ca 2.5 kilo uskrelte epler

200 gram sukker

2 dl vann

 

Sett tomme, rene syltetøyglass i ovnen på 120 grader. Lokkene venter du med helt til slutt. De skal ikke taes i ovnen men i kokende vann i 10 min. 

Skrell eplene og del dem i biter. Jeg bruker denne her fra Claes Ohlson: 

 

Den koster 199.- Vil kanskje anbefale dere å legge litt mer penger i en om dere skal kjøpe, for min er ganske ny, men noen av pakningene har løsnet og de er vanskelige å få på plass og sitter ikke etter liming. Kan selvfølgelig være tilfeldig. 

 

 

Det er veldig lettvint. Den lager slike spiraler av eplene og de bare kutter jeg slik jeg ville kuttet ett normalt eple i båter:)


 

 

 

Ha bitene i en kasserolle sammen med vann og sukker og kok til bitene er møre (dette sjekker du enkelt med en kniv). Om du vil ha syltetøyet søtere har du bare i mer sukker. Jeg syntes nesten det ble for søtt med 200 gram for de økologiske eplene er veldig gode og søte i seg selv:)

 

Ta kasserollen av plata og mos eplebitene enten med en gammeldags moser eller en stavmikser. Mos til det har den konsistensen du ønsker:)

 

 

Når du er ferdig med å mose setter du kjelen tilbake på plata og varmer opp igjen slik at det er skikkelig varmt. Bruk ett desilitermål eller hva som helst du føler du har god kontroll på når du heller mosen i glassene. Det er varmt og du har definitivt ikke lyst til å søle med det (eller som jeg gjør HVER GANG: ta på glassene uten gryteklot...skikkelig smart...). Fyll ett og ett glass og skru på lokk før du går videre til neste. Sett opp ned for nedkjøling så du er sikker på å få vakum:)

 

Dette er en supergod og litt frisk eplemos. Kjempegod på brødskiven, i havregrøt, som kakefyll, eller som dessert med krem til f.eks. Ungene elsker den:) 

 

Lager du syltetøy selv?

 

Oppskrift på fantastisk gode rosinboller.

 • 24.03.2013, 15:01

Lille storebror og jeg bakte altså boller her om dagen og jeg tenkte jeg ville dele oppskriften med dere, for bollene ble veldig gode:)

 

 

Ingredienser til ca 20 boller:

6 dl melk

1 kg siktet hvetemel

1 pose tørrgjær

200 g sukker

1 ts kardemomme

halv ts kanel

1 klype salt

200 g meierismør

3 egg

50-100 gram rosiner (kan sløyfes om du ikke er glad i det)

 

Slik gjør du:

Bland alt det tørre og smuldre det sammen med smøret. Ha i eggene og bland godt. Varm opp melken til ca 40 grader (litt varmere enn vanlig siden det er tørrgjær i deigen) og spe den i deigen underveis mens du knar. 

La heve i ca 45-60 minutter.

Del deigen i 4 deler som du ruller til pølser. Del disse i biter som du ruller til boller.

Etterhev i en halvtime og stek i midten av ovnen på 220 grader. Stek i 10-12 minutter eller til bollene er gyldne og fine:)

 

  

Så må jeg legge til at jeg så ett innlegg på en britisk blogg hvor damen lagde en rar snurrevriflettekringle. Jeg måtte bare prøve meg på den, så jeg tok en fjerdedel av deigen og lagde en miniutgave.  

Ser denne fancy ut eller hva?? Det finnes en tutorial på hvordan man gjør denne, men jeg må finne den igjen om dere vil ha den. Da selvfølgelig med kildehenvisning og slikt noe:) Kan og oversette den til norsk hvis det er interressant:) 

 

Hva tycks?

Hjemmebakt brød med havregryn og solsikkekjerner

 • 14.01.2013, 14:48

Oppskriften gir 3 brød

 


 

1.3 kg hvetemel (spe i mer på slutten om deigen er klissete)

300 gram sammalt hvete fin

100 gram sammalt hvete grov

100 gram sammalt rugmel fint

100 gram fibramel

1 dl havregryn

1 dl solsikkekjerner

1 vørterøl (o.33l) og 1 liter vann (ha i litt mer om deigen blir tørr)

1pk tørrgjær

 

Bland sammen alt det tørre inkludert gjæren. Hell i vørterølen. Jeg liker å bruke ganske varmt vann når jeg bruker tørrgjær for å kickstarte den, men ikke varmere enn at jeg klarer å håndtere deigen. Ha i nesten alt vannet og elt deigen lenge og vel. Ha i mer vann om den blir for tørr, mer hvetemel om den blir for bløt.

 

Sett til heving på en lun plass i 45 min.

 

Kna deigen littegrann før du deler den i 3 deler som du putter i hver sin 2 liters brødform. Skjær gjerne noen snitt i toppen av brødet så du unngår sprekker. Etterhev i 1 time og stek deretter på 200 grader i 1 time.

 

NAMMMM!

Kringle med rosiner og makronfyll...

 • 29.12.2011, 21:56

Jeg er skikkelig dårlig til å lage hvetebakst! Der! Jeg sa det (eller skrev det) rett ut! En gang hvert tredje år eller så gjør jeg ett forsøk alikevel og i dag er samboer og jeg bedt på middag, så da tenkte jeg (om ikke alt går rake veien til h......) å ta med ei kringle:O Deler oppskriften med dere:

 

 

Det du trenger er:
4 dl melk
50 g smør
2 dl sukker
½ ts salt
½ ts kardemomme
1 egg
800 g hvetemel
1 pakke tørrgjær
1 pakke makronfyll
egg til pensling
Topping:
melis
hakkede mandler
Smelt smøret...

Ha i melken og varm blandingen til 37-40 grader.

Bland alt det tørre...Kan hende du må ha i litt mer mel om deigen er veldig klissete. Når du setter den til heving skal den se ca slik ut:


Mens deigen hever på ett lunt sted lager du makronfyllet. Det er ganske avansert, så følg nøye med nå!
Først klipper du hull i posen og heller pulveret i en bolle!

Deretter heller du i 3 ss vann...

Og så rører du! Vært borti noe så umulig før?? Det er nesten like vrient som å koke en potet:O (ok, skal gi meg nå, jeg vet at mange ikke tar ironi, så for ordens skyld: Jeg tulla når jeg skrev at det var vanskelig...O_o.)

Rør til det ser slik ut:
Når deigen er ferdig hevet drar du den ut til en lang pølse som du klapper flat. Smør på makronfyllet som en lang bred stripe midt på.


Strø på rosiner om du liker det:)Legg kringlen på ett brett og etterhev i 30 min.

Stek den på nest nederste rille i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter eller til den har en gylden farge.
Når den er ferdig smører du på melis og strør over hakkede mandler og vips så har du en sånn:

 

Jeg er sjokkert over resultatet. Fatter ikke hvordan det gikk til, men den ble faktisk både luftig og god:) Var ikke mye igjen etter middagen;)

 

Kakedamen

Det var baking denne bloggen skulle handle om da jeg startet den, men som med så mange ting blir det ikke så mye tid til det at jeg får blogget så mye jeg vil om jeg kun skal blogge om det;) Jeg er også opptatt av familien min, dyrevelferd, økologi, gjenbruk og miljø. Det som startet som en bakeblogg er altså blitt en familie-hverdags-aktuelt-økologi-livsstils-bakeblogg....eller noe sånt.... Litt av hvert med andre ord:) Legg meg gjerne til som venn:)

Norske blogger Matbloggtoppen Follow on Bloglovin
Gratis blogg

Søk i bloggen

KategorierArkiv
Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no