Utstyret jeg brukte til den siste dåpskaka:)

Jeg har lovet å bli flinkere til å fortelle dere hvilket utstyr jeg bruker når jeg lager saker og ting. Mange tror dette er fryktelig vanskelig, men i realiteten er det en del juks ute og går på de mange av kakene dere ser på nettet....  Klart noe er håndlaget, noe er håndmalt, men det er nesten alltid noe som er juks (jeg kaller det juks når ting er laget med støpeformer... ;) ).Utstyret jeg bruker til det som er "juks" vil jeg dele med dere, så dere vet hvilken deler av kaka dere kan kjøpe former til:) Klart det er noen triks involvert i å bruke formene også, men det viktigste av de triksene er å stappe forma med sukkerpastaen i i fryseren i 10 minutter slik at figurene holder formen når du skal ha de ut;)  Det blir veldig fint når man gjør det slik:) På denne kaka er traktoren, sløyfa, teppet babyen ligger på, bamsedressen og smokken laget på frihånd. Resten er laget med silikonformer...

 

Det er jo ikke alt jeg husker hvor er kjøpt, men jeg kan stort sett alltid finne samme produktet hos noen andre (til en rimeligere penge enn jeg ga da jeg kjøpte inn før "den store kakebølgen".... Jeg bestilte stort sett alt mitt fra England til å begynne med, fordi prisen derifra var ca det halve av her hjemme (den gang kun cacas solgte utstyr.... ).... Nå er det mange rimelige og supre alternativer:)

 

Former jeg brukte for å lage denne er:

Silikonmold til perler som bl.a selges HER
 

Silikonmold til baby som bl.a selges HER   (Denne blir langt finere om man pulvermaler den med spiselige pulverfarger. Disse selges hos blandt annet hos kakeboksen.no)
Silikonform til bokstavklosser som bl.a selges HER

 
Rutemønsterark for å forhåndsprege mønsteret på siden kjøpte jeg HER i tillegg bruker jeg et lite quilteverktøy som jeg også kjøpte fra kakeboksen til å forsterke rutemønsteret. Det er et lite taggete hjul i enden på det og det er sikkert å oppdrive andre steder.


 

Stjernene som ligger på toppen der lagde jeg med utstikkere fra PME i england som jeg har kjøpt direkte derifra (link HER). Jeg har ikke sett dem i noen norsk nettbutikk, men jeg har heller ikke lett. De kommer i trepakning.


I tillegg kommer selvsagt slike ting som kjøkkenmaskin/mixmaster, en god kjevle, en liten rullepinne til de små detaljene (stjerner, babyteppe o.s.v... ), et godt ballverktøy er kjekt å ha, en skarp liten kniv, en spiss liten saks....

 

Lærte du noe nytt nå? Er dette et nyttig innlegg på noe vis? Jeg spør fordi jeg lurer på om dette er noe det er ønskelig at jeg fortsetter med:)

 

 

#utstyr #silikon #silikonformer #diy #dettetrengerdu #lærålage #kakeutstyr #pynteutstyr

 

Slik lager du grisen fra Timmy tid:)

Jeg lagde timmy tidkake til eldstemann sin 3årsdag og i den forbindelse tok jeg bilder til å få lagt figurtutorials på flere av figurene fra serien.

 

Til nå har jeg lagt ut disse:

Timmy som du finner HER

Geita som du finner HER

Ugla som du finner HER

 

Her kommer altså tutorial på grisen fra Timmy tid:)

 

Jeg bruker noe som heter cmc. Cmc/tylose er spiselig og gjør at modellene herder fortere. Det er ikke noe du MÅ bruke, men om du ikke bruker det må du beregne en god del herdetid før montering for at ikke kroppen skal sige under vekten av hodet, at ikke ørene skal miste formen o.s.v. Jeg kjøpte mitt overpriset på cacas i oslo, men kakeboksen har HER :) Jeg bruker maisennamel til å kjevle ut på (melis gjør at man blir klissete på fingrene og gjør deigen veldig søt etterhvert).

 

Når jeg leser folks tutorials så slår det meg innimellom at jeg savner utstyrsliste med linker, så det skal jeg prøve å bli flinkere til å legge ved:) Det er ikke mye utstyr man MÅ ha for å drive med modellering og kakepynting, men jeg har noen ting jeg bruker nesten hver eneste gang og som jeg er veldig glad i. Jeg har lånt et bilde fra Linneeas.no for å vise dere et sett som ligner mitt (finner settet HER til 60 kroner). Jeg bruker quilteverktøyet mitt fra kakeboksen MYE (link HER):
I tillegg til disse bruker jeg brodersaksa mi til nesten hvert nye prosjekt. Jeg husker ikke lenger hvor jeg kjøpte den, men garn og sybutikker har nok. Det er spissen man er ute etter så en hvilken som helst saks som er tynn og spiss vil gjøre nytten:) Et enkelt googlesøk ga meg dette treffet hos purglede.no:Direktelink HER

 

Et verktøy jeg bruker mye er treverktøyet til venstre. Det fulgte med i et blomstersett fra Panduro. Som erstatning kan du bruke ett 5 mm ballverktøy og en tykk strikkepinne f.eks:) Ellers er det veldig greit å ha noen gode myke pensler i forskjellige tykkelser til å ha på spiselig lim (lager du enkelt selv av cmc og vann) eller børste av maismelrester for å få en ren og fin finish:) I denne tutorialen vil jeg (så langt jeg husker det) referere til ballverktøy og strikkepinne da det er langt mer sannsynlig at folk har det enn denne trepinnen;)

Grisen fra Timmytid har så stor strikkegenser at det er fint lite av han som syns egentlig:)

 

Start med en mørkeblå tønneform som du skjærer opp på kryss og tvers for å lage strikkemønster. Spar igjen litt til strikkekant nederst og ermene:)

 

 

Farg litt sukkerpasta rosa/hudfarget og ta av en stor bit til hodet og en mindre til hender og føtter.

 

Hodet har ca slik fasong. Jeg laget en rund kule som jeg gnudde mot underlaget for å få den flat under og litt saccosekkformet. 

Nederst foran på genseren lager du to små hakk hvor føttene skal festes.

 

De skal gå kant i kant med bunnen av genseren, slik:

 

Trill en lang pølse som du kjevler flat og lager ribbestrikkmønster på med f.eks en kniv. Fest denne nederst på genseren slik at bare 1mm av føttene stikker nedenfor.

 

Halsen på genseren lager du på samme måte som kanten nederst, bare at den må være betraktelig breiere. Den skal nemlig brettes nesten dobbelt. Det skal i alle fall se ut som om den er brettet dobbelt, så det må være nok til at du får bøyd en kant inn mot halsen.

 

Nesa lager du av en liten kule sukkerpasta som du klemmer flat.


Armene lager du slik:

 

Gjenta trikset du brukte for å lage den nederste kanten på genseren og fest de rundt håndleddene. De skal helst ha litt mer vidde enn jeg lagde, så prøv å få til det:) Øynene på grisen er to bittesmå kuler med hvit súkkerpasta som du klemmer litt flate og limer rett på uten å lage noe hull først.

 

Ørene klipper du enkelt til av veldig tynt kjevlet sukkerpasta. Klipp ut to trekanter.Disse samler du så i ene enden slik at ørene får litt dybde i den enden du skal feste på hodet.

 

Nå gjenstår to gule striper på brystet og sort til pupiller og så er du i mål:)

 

Ka du trur?

 

 

#timmytid #timmitid #timmytime #tutorial #diy #lære #lærebort #gjørdetselv #sukkerpasta #sugarpaste #fondant

Lag din egen påskegodteskål med denne tutorialen:)

Hei og god morgen:)

 

Påsken nærmer seg og ei venninde av meg som driver bloggen sweetandsweet.blogg.no har i den anledning lagt ut en knallfin tutorial:) Hun har laget sukkeregg som godteskål:

 Tutorial er veldig fin og oversiktlig og du  finner den HER.

Vel verdt å ta en tur innom bloggen hennes å kikke:) HUn legger ut mange fine oppskrifter og saker:)

 

 

Hatt en fin dag så langt?

 

 

#sweetandsweet #tutorial #diy #påskeegg #påske

Superkul måte å skrelle epler på!!

Hvert år lager jeg eplesyltetøy. Det eneste som er skikkelig pain er å stå å skrelle alle sammen. De siste to årene har jeg laget syltetøyet med skallet fordi jeg ikke gidder å stå å skrelle. Neste år derimot! Neste år drar hennar mor fram drillen! Dette her må jo testes da!

 

Sett noe så kult? Ser jo kjempegøy ut jo!

 

 

#epler #skrelle #skrelleepler

Kjempefine modelleringstutorials:)

Jeg skal altså på kurs i danmark den 3.mai:) Dere kan lese om det HER. Siden det kurset er ca mange hakk over mitt nivå så har jeg tenkt å øve massemasse før kurset. Satt i går kveld og lette etter tutorials som viser hvordan man lager mennesker. Jeg fant en hel haug. Det er enkelt å lete seg frem til dem:) Tenkte å dele noen av de med dere:)

 

Hun på bildet under her er laget av søsteren til hun jeg skal på kurs med, og stilmessig er de ikke milevis fra hverandre. HUn har laget en tutorial HER

 

Prinsesse Sofia figurtutorial fant jeg HERSuperbra video  HER hvor man får en gjennomgang i hvordan man lager denne:Jeg måtte bruke all min viljestyrke for å ikke kaste macen i veggen da jeg så på den forøvrig, for damen smatter nesten mellom hver eneste setning. Hun har den klassiske "Ummmm *smatt*" som veldig mange av disse kakevideodamene fra USA gjør. Jeg syns smatting er uhorvelig irriterende og det tok nesten fokuset vekk fra selve videoen. Er du en smule rundere og mer tolerant enn meg, så er denne videoen fantastisk bra. Prøve den uten lyd neste gang jeg;)

 

 

Smattedamen har mange fine tutorials. Denne enhjørningen f.eks (mindre smatting) :

Video HER

 

 

Vet du om noen gode tutorials tar jeg gjerne imot tips:)

 

#tutorials #howto #diy #modellere #modeller #modell #sukkerpasta #fondant #kakepynt

Slik lager du ugla fra Timmytid:)

Til nå har jeg laget tutorials for:

Timmy som du finner HER

Geita som du finner HER

 

Det er sikkert mange forskjellige måter å gjøre dette på, men her viser jeg min måte, så kan dere tilpasse den til egne gjøremåter selv:)

 

 

Jeg bruker noe som heter cmc. Cmc/tylose er spiselig og gjør at modellene herder fortere. Det er ikke noe du MÅ bruke, men om du ikke bruker det må du beregne en god del herdetid før montering for at ikke kroppen skal sige under vekten av hodet, at ikke ørene skal miste formen o.s.v. Jeg kjøpte mitt overpriset på cacas i oslo, men kakeboksen har HER :) Jeg bruker maisennamel til å kjevle ut på (melis gjør at man blir klissete på fingrene etterhvert og gjør deigen veldig søt etterhvert).

 

Når jeg leser folks tutorials så slår det meg innimellom at jeg savner utstyrsliste med linker, så det skal jeg prøve å bli flinkere til å legge ved:) Det er ikke mye utstyr man MÅ ha for å drive med modellering og kakepynting, men jeg har noen ting jeg bruker nesten hver eneste gang og som jeg er veldig glad i. Jeg har lånt et bilde fra Linneeas.no for å vise dere et sett som ligner mitt (finner settet HER til 60 kroner). I tillegg bruker jeg quilteverktøyet mitt fra kakeboksen MYE (link HER):
I tillegg til disse bruker jeg brodersaksa mi mye. Jeg husker ikke lenger hvor jeg kjøpte den, men garn og sybutikker har nok. Det er spissen man er ute etter så en hvilken som helst saks som er tynn og spiss vil gjøre nytten:) Et enkelt googlesøk ga meg dette treffet hos purglede.no:Direktelink HER

 

Et verktøy jeg bruker mye er treverktøyet til venstre. Det fulgte med i et blomstersett fra Panduro. Som erstatning kan du bruke ett 5 mm ballverktøy og en tykk strikkepinne f.eks:) Ellers er det veldig greit å ha noen gode myke pensler i forskjellige tykkelser til å ha på spiselig lim (lager du enkelt selv av cmc og vann) eller børste av maismelrester for å få en ren og fin finish:) I denne tutorialen vil jeg (så langt jeg husker det) referere til ballverktøy og strikkepinne da det er langt mer sannsynlig at folk har det enn denne trepinnen;)

 

Kroppen ser litt ut som en tønne:) Litt smalere i toppen enn nederst riktignok:) Begynn med en rundt kule som du flater av i bunnen, og så ruller du den i hendene dine slik at den får riktig fasong.

 

 

Hodet lager du av en kule som er litt under halvparten så stor som kroppen. Gnu kulen mot onderlaget for å få den flat på ene siden, men pass på at den ikke mister fasongen. Lag litt lys lys beige sukkerpasta som du kjevler tynt ut (ca 1- 1.5 mm). Legg hodet med den flate siden ned oppå sukkerpastaen og marker noen punkter rundt som viser deg hvor du skal klippe. Den rundingen du nå lager er ansiktet til ugla.

Med en strikkepinne e.l lager du små hakk hele veien rundt den beige biten.

 

Trill to runde hvite kuler som du limer på og trykker litt flate. Øynene på ugla er ikke så runde som på resten av gjengen:)

Rundt hvert øye er det en blå stripe. Jeg bruker en sukkerpistol til å lage den stripa, men å rulle ut en tynn tynn stripe for hånd går veldig fint deg også:)

 

Til nebbet trenger du en liten bit guloransj sukkerpasta. Du lager en fasong som nærmest ser ut som et litt spisst sykkelsete, slik som på bildet under:

 

Deretter bretter du det som blir den øverste delen av nebbet nedover slik:

 

Bruk en spiss kniv og lag en smilemunn:

 

Trill 2 sorte små kuler som du limer på som pupiller:

 

Ugla har 2 rekker med.... ett eller annet... på toppen av hodet. Det ser omtrentlig slik ut som på bildet under og jeg lagde det ganske enkelt ved å kjevle ut lilla sukkerpasta ganske tynt å klippe ut de to bitene jeg trengte.

 

Vingene og magedekoren er mørk rødlilla. Til magen triller du ut 7-8 små kuler som du så spisser av i ene enden slik at de får dråpeform: 

Helt nederst foran tar du en spiss saks og klipper små snipp. Om du 5 på første rekka (begynner øverst), så tenk at på rekken nedenfor skal du klippe slik at hver spiss havner imellom spissene i rekka over. Denne vil da ha 4 spisser, den neste og siste vi ha 3. Klem spissene så vidt inntil igjen etter at du er ferdig med å klippe.

 

Vingene lager du av den samme rødlilla som du lagde dråper til magen. Lag to ca like store klumper som du former slik som på bildet under. Jeg brukte brodersaksa og klipte til hver vingespiss og så rullet jeg de forsiktig mellom to fingre slik at skjærekanten ikke skulle synes så godt:) Føttene lager dere på samme måten, bare at av brun sukkerpasta og selvsagt litt mindre i størrelsen. Prøv gjerne å få tærne litt spissere enn vingespissene er. De limes på godt under, så det bare er tærne som stikker frem.

 

Her ser dere hvordan de rødlilla dråpene skal festes:)
Vilde lagde partyhatt til ugla og så var den ferdig:)


 

 

Har du lyst til å prøve deg? Si ifra om det er noe du syns mangler, så skal jeg fylle ut så godt det lar seg gjøre:) Den neste som kommer er grisen:)

 

 

#ugle #timmytid #timmytime #ugletutorial #spiselig #figur #howto #diy #tutorial

Slik lager du geita fra Timmy tid:)

Det er sikkert mange forskjellige måter å gjøre dette på, men her viser jeg min måte, så kan dere tilpasse den til egne gjøremåter selv:)

 

 

 

 

 

 

 

Jeg bruker noe som heter cmc. Cmc/tylose er spiselig og gjør at modellene herder fortere. Det er ikke noe du MÅ bruke, men om du ikke bruker det må du beregne en god del herdetid før montering for at ikke kroppen skal sige under vekten av hodet, at ikke ørene skal miste formen o.s.v. Jeg kjøpte mitt overpriset på cacas i oslo, men kakeboksen har HER :) Jeg bruker maisennamel til å kjevle ut på (melis gjør at man blir klissete på fingrene etterhvert og gjør deigen veldig søt etterhvert).

 

Når jeg leser folks tutorials så slår det meg innimellom at jeg savner utstyrsliste med linker, så det skal jeg prøve å bli flinkere til å legge ved:) Det er ikke mye utstyr man MÅ ha for å drive med modellering og kakepynting, men jeg har noen ting jeg bruker nesten hver eneste gang og som jeg er veldig glad i. Jeg har lånt et bilde fra Linneeas.no for å vise dere et sett som ligner mitt (finner settet HER til 60 kroner). I tillegg bruker jeg quilteverktøyet mitt fra kakeboksen MYE (link HER):
I tillegg til disse bruker jeg brodersaksa mi mye. Jeg husker ikke lenger hvor jeg kjøpte den, men garn og sybutikker har nok. Det er spissen man er ute etter så en hvilken som helst saks som er tynn og spiss vil gjøre nytten:) Et enkelt googlesøk ga meg dette treffet hos purglede.no:Direktelink HER

 

Et verktøy jeg bruker mye er treverktøyet til venstre. Det fulgte med i et blomstersett fra Panduro. Som erstatning kan du bruke ett 5 mm ballverktøy og en tykk strikkepinne f.eks:) Ellers er det veldig greit å ha noen gode myke pensler i forskjellige tykkelser til å ha på spiselig lim (lager du enkelt selv av cmc og vann) eller børste av maismelrester for å få en ren og fin finish:) I denne tutorialen vil jeg (så langt jeg husker det) referere til ballverktøy og strikkepinne da det er langt mer sannsynlig at folk har det enn denne trepinnen;)

 

Du trenger i hovedsak turkis og mørk grå sukkerpasta. Det går bittelitt hudfarget, litt hvitt og sort til pupillene.

 

Kroppen former du som en litt avlang kule som du flater av øverst og nederst. Bittelitt smalere øverst enn nederst:) Geiteragget lager du ved å snippe masse små snipp med brodersaksen rundt hele kroppen.

 

På selve Timmy lot jeg "pelsen" være etter at jeg var ferdig med å klippe, men geita er litt anneledes i pelsen. Tettere og mer inntil liksom, så da rullet jeg kroppen lett mellom hendene for å dytte pelsen litt inntil:)

 

Rull 2 pølser med grå sukkerpasta. De skal være bitteligg høyere på midten enn ytterst og den ene pølsa litt tynnere enn den andre. Del de 2 på midten, form de runde og fine og bruk en kniv til å lage klover i den tykkeste enden på alle fire.

 

Skal se ca slik ut:) De tynneste er armer og de tykkeste er bein:)

 

Rull ut en stripe med turkist som du snipper opp mens den ligger på underlaget. Deretter fester du en liten remse rundt hver ankel og hvert håndledd:) Jeg ville at geita skulle dingle med bena, så jeg satte han på et plastlokk for å herde etter at jeg monterte på bena. Lag to avrundede felt med strikkepinnen nederst på kroppen som passer til bena før du limer de på.

 

Lag to fordypninger til armene og lim de på med spiselig lim:) 

Til ansiktet lager du en kule med hudfarget fontant som du gnikker mot underlaget for å få den flat på ene siden. Vær litt forsiktig når du gjør dette. Du vil ikke at den andre halvdelen skal miste kuleformen:)

 

Gjør det samme med grå fondant, men denne skal du gjør smalere oppover mot toppen av hodet:)

 

Ørene lager du ved å trille to avlange kuler med sukkerpasta og dytte ned strikkepinnen din (eventuelt et verktøy lik det jeg bruker på bildet) slik du ser på bildet. Tenk deg at du tegner et øye. Det er fasongen du er ute etter:)

I midten legger du inn hudfarget sukkerpasta:)

Lag nesebor med tuppen av strikkepinnen din:)


 

Her hoppet jeg litt kjapt frem med bilderekka, men trill 2 kuler med hvit sukkerpasta til øyne og to mye mindre til pupiller. Lag 2 små groper med den minste siden av ballverktøyet ditt og lim øynene inn med spiselig lim. Lim deretter på pupillene (litt enklere å forhindre skjeling om du monterer de på etter at du har satt inn de hvite kulene). Ørene limer du på på siden og vendt nedover.

 

Niesen min lagde en fin trestubbe som ha kunne sitte på og en bursdagshatt med stjerner på til han:)Lyst til å prøve? :) Si ifra om du syns det mangler noe, så skal jeg prøve å forklare etter beste evne:)

 

 

#timmytid #geit #tutorial #howto #diy #lærå #timmytime

Slik lager du Timmy fra Timmy tid:)

Det er sikkert mange forskjellige måter å gjøre dette på, men her viser jeg min måte, så kan dere tilpasse den til egne gjøremåter selv:) Jeg bruker noe som heter cmc. Cmc/tylose er spiselig og gjør at modellene herder fortere. Det er ikke noe du MÅ bruke, men om du ikke bruker det må du beregne en god del herdetid før montering for at ikke kroppen skal sige under vekten av hodet, at ikke ørene skal miste formen o.s.v. Jeg kjøpte mitt overpriset på cacas i oslo, men kakeboksen har HER :) Jeg bruker maisennamel til å kjevle ut på (melis gjør at man blir klissete på fingrene etterhvert og gjør deigen veldig søt etterhvert).

 

Når jeg leser folks tutorials så slår det meg innimellom at jeg savner utstyrsliste med linker, så det skal jeg prøve å bli flinkere til å legge ved:) Det er ikke mye utstyr man MÅ ha for å drive med modellering og kakepynting, men jeg har noen ting jeg bruker nesten hver eneste gang og som jeg er veldig glad i. Jeg har lånt et bilde fra Linneeas.no for å vise dere et sett som ligner mitt (finner settet HER til 60 kroner). I tillegg bruker jeg quilteverktøyet mitt fra kakeboksen MYE (link HER):
I tillegg til disse bruker jeg brodersaksa mi mye. Jeg husker ikke lenger hvor jeg kjøpte den, men garn og sybutikker har nok. Det er spissen man er ute etter så en hvilken som helst saks som er tynn og spiss vil gjøre nytten:) Et enkelt googlesøk ga meg dette treffet hos purglede.no:Direktelink HER

 

Verktøyet jeg bruker mest når jeg lager Timmy er treverktøyet til venstre. Det fulgte med i et blomstersett fra Panduro. Som erstatning kan du bruke ett 5 mm ballverktøy og en tykk strikkepinne f.eks:) Ellers er det veldig greit å ha noen gode myke pensler i forskjellige tykkelser til å ha på spiselig lim (lager du enkelt selv av cmc og vann) eller børste av maismelrester for å få en ren og fin finish:) I denne tutorialen vil jeg (så langt jeg husker det) referere til ballverktøy og strikkepinne da det er langt mer sannsynlig at folk har det enn denne trepinnen;)

 

Ta en bit sukkerpasta, kna inn litt cmc  og trill en rund kule av den. Størrelsen bestemmer du selv:)

 

 

Når du syns kulen er rimelig glatt, rundt og så ruller du den i hendene dine, slik at den blir bredere i ene enden enn den andre. Gjør den flat nederst i den brede enden slik som på bildet. Nå har du kroppen til Timmy:)

 

Jeg bruker en brodersaks når jeg skal lage pels. Den er liten og spiss og egner seg derfor godt. Lager tett i tett med små snipp i sukkerpastaen. Ikke klipp dypt. 1.5 til 2 mm dypt holder:)

 

Ta en klump med sort sukkerpasta. Ca 1/3 av kroppen eller litt mindre:) Hodet til Timmy er formet som en litt bred dråpe, men avrundet på toppen i motsetning til den klassiske dråpeformen med spiss topp.Med ballverktøyet lager du to groper til øyne ganske langt opp på "dråpen". Lim en bitteliten kule av sort sukkerpasta litt nedenfor midten av "dråpen". Om du ser for deg en linje som går ned fra ytterkanten av hullene du lagde til øyne, så skal kulene plasseres rett utenfor denne linjen. Bruk strikkepinnen til å lage et 2-3 mm dypt hull midt i hver kul. Da er nesebordene på plas:) 


 

Rull to øyne som du limer i øyehullene og to bittesmå svarte kuler som du setter på de igjen som pupiller. Husk på at de blir vesentlig større når du klemmer de flate, så de må være rimelig små!

 

Trill en liten kule av svart sukkerpasta og rull den deretter til en liten pølse. Bruk enden av pinnen (eventuelt ballverktøy) til å forme den som vist på bildet under. Dette skal bli underkjeven til Timmy og størrelsen må du nesten tilpasse litt før du limer den på. Jeg klipte til min litt med brodersaksa for å få størrelsen til å matche.

 

Før du limer på underkjeven dekker du den inni med rosa sukkerpaste. Er veldig lite som skal til...

Dytt den skikkelig på plass med ballverktøyet. 

Ørene lager du av en lang pølse som du klemmer til på samme måte som med underkjeven. Jeg lager begge ørene i en bit som jeg bare deler på midten når jeg er fornøyd. Du kniper kanske enkelt sammen øret i den enden kuttet sitter og limer ørene på hodet.

 

De må støttes opp i noen minutter før de setter seg godt. Som dere ser på bildet under så stirrer Timmy noe fryktelig her. Det fikser man enkelt.

 

Lag 2 slike biter som du ser på bildet under her og lim de på over og under øynene. 1 bit dekker hele overkanten av begge øynene og det samme på undersiden. Lim det på og moddeler det litt på plass med spiss tynn kniv:) Jeg tok to bilder av den prosessen, men de ble så mørke at det ikke var mulig å se hva jeg egentlig gjorde, men om dere ser på bildet helt nederst  så ser dere hva jeg mener:) Jeg lagde øyelokkene litt større under øynene enn over siden jeg var ute etter et smilende ansiktsutrykk. Jeg delte øyelokkene på midten med kniven etter montering fordi det er mindre knot enn å lage 4 øyelokk å montere på hver for seg.

 

Trill ut en lang pølse. La den være litt tykkere på midten enn utover mot sidene. Del den midt på det tykkeste området og lag et hakk med f.eks strikkepinnen. Jeg bruker et av verktøyene mine, men jeg syns det er greit å få frem at man ikke trenger masse masse utstyr for å gjøre det her. Nå har du altså 2 bein med klover. Gjenta en gang til, men lag de bittelitt tynnere. Nå har du armer. Lengden tilpasser dutil en lengde du syns ser bra ut, rett før montering. Klem beina litt flate innerst før du limer de på slik at ikke kroppen vipper opp foran og bruk ballverktøyet eller strikkepinnen til å lage passende skulderhull til armene.

 

Jeg satte på han en partyhatt. Er bare en enkel kjegle med rød tynn stripe av sukkerpasta. Enkelt og greit:)

 

 

Ka du trur? Er det noe du syns mangler i tutorialen så er det bare å si ifra:) Skal prøve å forklare så godt jeg kan om det er noe dere lurer på:)

Neste figur som kommer er geita fra timmy tid, og den er snart ferdig så stay tuned:)

 

 

 

#timmytime #timmytid #figur #timmifigur #spiselig #sukkerpasta #verktøy #diy #tutorial #forklare #forklaring #lære

Legokake med tutorial :)

Sønnen til ei venninde av meg har nettopp fylt 8 år og i dag skulle det feires:) I den anledning lurte hun på om jeg kunne lage en lego ninjagokake siden han er veldig fan av denne legoserien:) 

 

Kaken består av 3 kakebunner bakt i en 20 cm rund form og 1.5 kakebunn bakt i en bakebolle av metall for å få den runde toppen. Denne kaken krevde så og si ingen carving (bare litt jevning av toppen av kakebunnen fra bakebollen). Kaken er fylt med deilig sjokoladeglasur etter en gammel familieoppskrift og har 2 lag med jordbærsyltetøy. Jeg hadde ikke prøvd jordbærsyltetøy før, men det var favorittsyltetøyet til de som skulle ha kaken og tilbakemeldingen er at det gjorde seg veldig godt i kaka:) 

 

Utenpå kaken er det sjokoladesmørkrem dekket av sukkerpasta:) 

 

Først lager man sukkerpasta og farger denne, pluss at man baker bunner og lager kakebrettet. Jeg liker å gjøre det dagen i forveien. Så lager man fyll og smørkrem rett før montering. Del kakebunner, fyll de og smør opp kaka med smørkrem. Kjevle ut gul sukkerpasta, skjær ut et felt som ihvertfall ikke er for lite og klistre på det gule ansiktet. 

 

Deretter er det tid for å sette på hetta. Jeg gjorde det i deler. Først på sidene, så på toppen og så i bunnen. Prøv å lag litt rynker og "stoffolder" underveis:) Det er gnske enkelt med smørkrem under. Du kan forme det mye etter at du har lagt på trekket:) 

 

Tegn av øynene til en ninjagofigur. Jeg fant et bilde på nettet og brukte dette som utgangspunkt:Denne tegningen overfører du til matpapir og så klipper du ut papirøynene og bruker de som mal til å skjære ut øyne av sort sukkerpasta. Lag en hvit liten dert som skal monteres i hvert øye og så er du ferdig med øynene. Lim de på ansiktet. 

 

Til slutt på figuren kjevlet jeg ut en lang strimmel (ca 5 cm i bredde) som jeg delte i 3 deler. 2 deler som var ca 25-30 cm lange og 1 del (fra midten av strimmelen) som var ca 5 x5 cm stor. Jeg satte de to lange delene sammen igjen på midten og monterte på den lille biten for å få det til å se ut som en stoffknute. Deretter limte jeg knuten og "båndet" på i bakhodet på figuren for å gi den ninjaskjerfknuten, hehe ;) 

 

Brettet er dekket av en kjempelang stripe med hvit sukkerpasta som jeg la på etter at legohodet var ferdig. Skjøten sitter bakerst der båndene treffer brettet for det er der jeg fant ut skjøten ville være minst synlig:) 


 

 


 

 

Hva syns du? 

 

 

#kake #legokake #ninjago #legoninjago #tutorial #diy 

En bedre måte å fylle kake på før pynting:)

Når man skal lage en kake, så er det jo strengt tatt mer for smak enn for utseende. Man kan ikke kjøre på slik i Norge som Cakeboss gjør i USA. Tørr kompakt kake, smørkrem, rice krispies og fondant. Haha! JAAA! KJEMPEGODT! Eeeeeeller ikke :P

Det å skulle bruke amerikanske dekorasjonsmetoder og få det samme resultatet utseendemessig samtidig som smaken skal være på plass kan være skikkelig utfordrende syns jeg. Det er kompromisser hele veien. Om man skal få en fin finish på lokket f.eks er man avhengig av at ikke fyllet tyter ut mellom lagene på kaka. For å unngå dette lager man en dik av smørkrem. Det vil si at man lager en ring v smørkrem på det nederste laget. Inni denne ringen fyller man så opp med det fyllet man vil ha inni det laget, og så legger man på den neste og gjør det samme.

Problemet med dette er at smørkrem ikke passer til alt og heller ikke for alle. Det er ikke alle som liker det og jeg syns det går dårlig til f.eks en vanlig marsipankake med fløtekrem og annet snadder i.

Jeg har nå landet på en (for meg) bedre måte å fylle kakene på:) Deler den med dere, for det kan jo være at flere er lei av den evindelige smørkremdiken:)

 

Beklager elendig bildekvalitet. Jeg glemmer av og til at lysrørene på kjøkkenet ødelegger bildene.

 

Først og fremst: Metoden jeg bruker krever litt ekstra kakebunn, så om du er ute etter ekstra høyde på kakene må du ta med i beregningen at høyden må bygges med bunn og ikke med fyll.

Først deler du kakebunnen i så mange lag du vil ha. Deretter tar du av den øverste centimeteren i hvert lag :)

 

 

Skjær ut kakebunnen i midten så du sitter igjen med en 1-1.5 cm bred kakebunnsirkel.

 

Smør et tynt lag med kakefyll på den nederste delen:

 

Legg kakesirkelen på plass igjen:

 

Ha i resten av fyllet, men sørg for at du ikke fyller over kakesirkelen. Fortsett videre oppover til du har fylt alle lagene og er forøyd med høyden på kaka:)

 

Jeg må presisere at jeg aldri har opplevd dette som nødvendig om fyllet er litt fast, som mousse eller fromasjfyll. Fløtekrem, syltetøy, kompotter og vaniljekrem derimot er det veldig nyttig til:) Et litt tykt lokk på kaka hjelper også mot problematikken med ujevn side på kaka, men med diker eller kakebunnring (eller hva i huleste jeg skal kalle det) så unngår du hele problematikken:) Om du trenger tips til hvordan du får et jevnt fint lokk på kaka, så har jeg en video om det HER
 :)

 

Har du prøvd dette før?

 

 

#kakefyll #kaka #bake #marsipanlokk

Slik lager du en spiselig krone:)

Dette er da en måte å gjøre det på ihvertfall :) Jeg vil fortelle hva jeg bruker og linke til nettbutikken jeg kjøpte det fra, men rutemønster går det helt fint an å lage med en vanlig kniv, man må ikke ha masse stæsj for å lage en slik krone:) Cmc bør man ha, men det er heller ikke noe must om man har riktig så god tid:)

 

Først tegner du en mal. Lag en rull av et A4 ark og merk av der hvor papiret møtes når du syns størrelsen på omkretsen er fin. Deretter bretter du arket i 2 slik at de to merkene møtes. Der merkene møtes blir bak på krona og midten av arket blir midt foran:) Tegn en halv krone og klipp ut mens arket er brettet dobbelt:)

 

Farg sukkerpasta og ha i litt cmc (fåes kjøpt HER ). Pakk sukkerpastaen i plast og vent i 15 minutter. Når sukkerpastaen er klar kjevler du den ut. Den skal være 3 mm tykk ca. Jeg bryker en mønstermatte for å lage et lett rutemønster først (HER) og så bruker jeg et verktøy for å forsterke rutemønsteret etterpå (HER).Legg kronemønsteret oppå sukkerpastaen og juster slik at rutemønsteret treffer rimelig parallelt fra midten og ut p begge sidene:)

 

Hold mønsteret godt på plass og skjær rundt kanten:) Ha 1 knivsodd med cmc i 15 ml med veldig varmt vann. Da løser cmcen seg opp kjapt og du har hjemmelaget spiselig lim ;) Lim på perler i hvert kryss:)

 

Så er det å smøre seg med litt tålmodighet. Cmcen gjør at krona herder raskere, men det lønner seg å vente med å sette den opp til du kjenner at sukkerpastaen har litt mer hold enn da du begynte. Det tar ikke mange minutter, men kanskje 10 (om du ikke har hatt i cmc må du vente mye lenger. Du kjenner når den er stiv nok. Den skal være stiv, men ikke så stiv at den sprekker når du bøyer på den) ?! Jeg tok ikke tiden, men det er ikke sånn kjempelenge. Siden deigen er så tykk står den og holder formen bedre enn om den hadde vært veldig tynn:) Lag en sirkler av krona og lim den fast i skjøten med spiselig lim:) Om du liker ei rett krone best, så lar du spissene stå rett opp, liker du å ha litt bøy på dem, så bøyer du de nå :)

 

La krona stå til herding i minimum ett døgn før du gjør noe mer med den. Når døgnet med herding er over har du i cmc i en liten bit med sukkerpasta (jeg liker altså å ha denne biten hvit, men det er en smaksak) triller du en tynn pølse med sukkerpasta og skjærer av 5 like store deler som du triller til kuler. Disse kulene limer du på hver av de 5 kronespissene. La disse herde i minimum 6 timer og så kan du bruke en pensel å ha på perlestøv om du vil:) Da matcher de perlene som du har limt på krona:)

  

Her er det ferdige resultatet: 

 

Tycks? :)

 

 

#Howto #tutorial #DIY #spiseligpynt #krone #kakepynt #sukkerpasta #fondant

Lær deg å lage fantastiske spiselige roser:) Full tutorial!

Jeg lovte å vise hvordan jeg lærte meg å lage spiselige roser:)

 

De beste videoene er de jeg lærte det fra, og ingenting jeg kan filme vil vise det så godt, så da deler jeg dem:)

 

Etter litt prøving og feiling har jeg funnet ut at sukkerpastaen som heter Pettinice er den jeg syns er best å bruke til å lage roser. Jeg eksperimenterer hele tiden for å prøve å få til noe hjemmelaget som egner seg like godt, men foreløpig er det altså den jeg bruker.

Før jeg starter farger jeg sukkerpastaen og knar inn litt cmc. Cmc gjør at deigen herder kjappere og blir noe enklere å ha med å gjøre. Det fåes kjøpt HER. Jeg bruker maizennamel når jeg ruller deigen supertynn ( mellom 1 og 1.5 mm). Med pettinicen trenger man ikke å bruke mye maizennamel, det er snakk om bare såvidt litt pudder om den er sticky, men som regel er den ikke det. Jeg liker å begynne innerst i midten med en mørkere tone, som jeg blander inn litt og litt mer ufarget sukkerpasta etterhvert som jeg legger på nye lag med roseblader, men det er en smaksak:) Det er såvidt synlig på rosetopperen over her. Jeg syns det gir mer liv til blomsten rett og slett:) Videoene jeg deler her er laget av en knallflink dame som heter Edna De La Cruz. Jeg anbefaler alle som er litt over medium interessert i kakepynting å følge henne på youtube, for hun har masse tutorials. Finner henne HER. Det eneste er at videoene gjerne dukker opp litt her og der når man går inn, så da har jeg satt rosevideoene i riktig rekkefølge under her så det skal være enklere for dere å følge med :)

.

Del 1 :)

Del 2:)

Del 3:)

Del 4:)

Del 5:)

Del 6:)

 

 

 Hva syns du?

 

#howto #lære #spiseligeroser #roser #kakepynt #pynt #ednadelacruz

Slik lager du regnbuekake :)

Lag sukkerbrødrøre etter din favoritt oppskrift, eller så har jeg en god oppskrift HER. Del opp røra i så mange deler som du vil ha farger og rør inn 1 farge i hver del.

 

Deretter heller du fargene i bakeforma i den rekkefølgen du vil at de skal syns når du skjærer i kaka. Prøv å treff ca midt i forma og dunk kakeformen lett noen ganger i bordet etter hver farge så de liksom "legger seg på plass". De nederste fargene vil da bli presset ut slik at du ser de i toppen i riktig rekkefølge. 

Stek kaka som normalt og pynt etter egen fantasi:)


Slik ser den ut på toppen:


I bunnen:

 

Og inni:)Enjoy:)

Slik legger du på ett marsipanlokk:) *video*

Her kommer videoen jeg har fått etterlysning etter:) Beklager at det tok slik tid:) I denne videoen viser jeg i all hast hvordan man legger på et marsipanlokk. Vil ikke anbefale noen å stå å pynte kake 30 minutter før dere skal reise bort, for det blir bare stress og tull, hehe (greit nok når det er til egen familie forsåvidt) :P Det jeg glemte å si var at om du jobber med lokket litt etter at du er ferdig med å legge det på (slik jeg gjorde etter opptak) så får du et bedre resultat. Du kan rette ut bulker og lage en skarpere kant i toppen om du vil:)

.

.

.

.

Hjalp det?

Hurtigpynting av sugarcookies:)

Jeg og Vilde bakte en røshaug med sugarcookies til forrige helgs bryllup. Vi skulle pynte alle på samme måten, men hunden spiste jo opp en masse cookies (kan du lese om HER) og vi måtte begynne på nytt... Vi bakte altså nye dagen før bryllupet tror jeg det var.

 

Pyntemetoden vi brukte kan kun brukes med ett kult resultat om kakeutstikkeren er av den typen som også trykker ett mønster på selve kaken:

 

Først lager du sugar cookies (oppskrift HER). Når du stikker ut kakene tryker du ikke ned mønsterplaten, men bare selve utstikkeren slik at du får en helt vanlig litt kjedelig kjeks:

 

Når disse er avkjølte, kjevler du ut sukkerpasta eller marsipan i foretrukket farge. Ca. 2-3 mm tykk. Sørg for at den ikke sitter fast i underlaget:) Trykk ned selve utstikkeren, og deretter mønsterplaten ved å trykke inn "knappen" på toppen:)

 

Når du da løfter utstikkeren vil resultatet se slik ut:

 

Pensle på litt vann på baksiden av sukkerpastaen og legg den på kjeksen. Kjeksen vil ha est ut litt under steking, så du får en fin kant rundt sukkerpastaen:)

 

Så lettvindt kan det gjøres ;)

 

Hva syns du?

Lag dine egne støpeformer:)

Håper dere har en fin morgen:) Vil starte dagen med ett lite tips til dere kakedamer:)

 

Har du mye sukkerpastarester liggende i kjøleskapet??  Da kan du gjøre som følger:

Kna sammen alle restene du har.

 

Kna inn dugelig med cmc slik at du er sikker på at det kommer til å herde skikkelig.

 

Vask grundig en dings du gjerne skulle ha hatt en silikonform av (jeg vagte noen cameosmykker):

 

Sørg for at det ikke er noen sprekker oppå den siden du trykker smykket nedi.

 

Ha på masse maisennamel eller potetmel:) 

Ta smykket å dytt det skikkelig nedi sukkerpastaklumpen: 

Når du løfter det igjen vil du ha fått ett fint avtrykk. Legg dette til noen dagers herding, og vips så har du en hjemmelaget form du kan lage kakepynt i:) Om det funker??

 

Det kan du bedømme helt selv:
Et lite notat! Håret dere ser på bildet er altså ett som ligger flatt på kameralinsen. Jeg skrev ikke noe om det fordi jeg mente det var så opplagt, men det er nok bare det for meg som visste at det satt på kameraet;) Skal få byttet ut bildet med ett bedre:) *Byttet*

 

Husk å ta med i betraktningen utløpsdato på det du lager avtrykket på. Jeg vet det herder og blir veldig hardt (og for all del, kan sikkert hende jeg er overhysterisk), men man lager da altså en form av noe som har en utløpsdato og som har begrensede muligheter for renhold. Levetiden til en slik form er med andre ord ikke så veldig lang. En gang, om du søler noe på den, eller til utløpsdato om du er flink og passer godt på. Poenget er vel heller at du nå har ett bruksområde for sukkerpastarester som antagelig med tid og stunder ville havnet i søpla. Om du så bare får brukt formen en gang så har du fått brukt sukkerpastaen til mer enn du ville fått ut av å hive den og om avstøpningen ser fin ut tar det ikke lange stunden å lage en ny neste gang;) 

 

Vilde og jeg lagde 2 former som vi brukte til å lage pynt på bryllupskaka i helgen som var:) Worked like a charm:)

Hva mener du om denne idèen? Bare teit, eller brukbart til noe?

Hvordan få kakebunnen til å heve jevnt?!

Irriterende når du lager ei kake som du skal pynte skikkelig fint: Du setter den i ovnen og når klokka ringer og du skal ta den ut har den sprukket oppå og har en "lava"topp av en annen verden som du er nødt til å prøve å skjære av så pent som mulig. Hvorfor ikke bare sørge for at den delen av røra som du nå må skjære bort og ender opp med å kaste heller hever gjevnt oppover så kaka blir høyere, rett og fiks ferdig til pynting??

 

Knepet er så enkelt:

Ta ett bomullshåndle du ikke er særlig glad i (det kan bli litt brunt i kanten og det er viktig med 100% bomull...det brenner skikkelig dårlig om du skulle være uheldig liksom;) og gjør det søkkvått med kaldt vann. Vær helt sikker på at det ikke er tørre flekker igjen på håndkledet! Skvis ut såpass med vann at du ikke søler ned hele kjøkkenet og så bretter du det slik:

Hele lengden, men ca samme høyden som kakeforma du steker kaka i.

Stram håndkledet rundt forma og fest med en knappenål.Det skal se slik ut:

Så setter du forma med kakedeig, håndkle og det hele inn i ovnen. Legg til noen minutter med steketid og sjekk at kaka er gjennomstekt før du tar den ut.

 

Jeg glemte selvfølgelig å ta bilde av denne da den var ferdig. Mitt første forsøk med håndkle rundt sjokoladekake. Det gikk over all forventning. Den hevet 2 cm over kanten og var perfekt rett og jevn. Lillebroren til denne kaka glemte jeg i ovnen i 1 time og 30 minutter. Den var ikke spiselig (lett brent kan man si), men håndkledet tok ikke fyr. Jeg vil alikevel råde folk til å bruke hodet. Syntetiske håndklær har antagelig en viss risiko for å ta fyr...

 

Her er ett sukkerbrød jeg har brukt samme trikset på forøvrig, så får dere se resultatet alikevel. Det blir sånn HVER GANG! Den hever bedre også. Du ser kaka er litt skakk? Hadde jeg klart å sette inn brettet på samme hakk i begge sider ville den hatt samme finishen, men vært i vater, så om du ikke kløner slik jeg gjør av og til blir kakene perfekte med dette trikset, hehe;)

 

 

Har du prøvd dette trikset?

Regnbuekringle:) How to...

Først måler du opp ingredienser til en kringle. 

 

800 gram hvetemel

2 dl sukker

1/2 ts salt

1/2 ts kardemomme

1 pakke tørrgjær

4 dl melk

50 gram smør

 

Jeg bakte en dobbel deig forøvrig, fordi jeg gir bort bakst i øst og vest, men en enkel (slik den står over her) blir og en brukbar størrelse ;)

 

Bland alt det tørre veldig VELDIG godt i en bolle. Grunnen til at du skal bruke god tid på å blande det skikkelig er at jeg har funnet ut at det er skikkelig tungt å farge deigen etter at den er blandet og når man i tillegg skal ha 6 forskjellige farger blir det tett opp mot ett lite mareritt. Derfor: Bland veldig veldig godt:) Deretter veier du melblandingen og deler den i 6 deler som du har i hver sin skål. 

 

Hell opp melk og smør og varm dette så det blir ganske så varmt. Det bør holde på varmen til du får farget blandinga:) Du skal nå gjøre det samme som du gjorde med melet. Del i 6 deler som du har i hver sin komm og så er det bare å sette igang med farging. Bland fargene du ønsker inn i melken. Lagde en rød og, men tok selvfølgelig ikke bilde av den... Det fikk jeg visst ikke til, gitt :P

Deretter om du har en kjøkkenmaskin av noe slag så heller du en del mel og en av fargene i den og lar DEN gjøre jobben for deg B-) om ikke så er det bare å sette igang å kna :P

 

Når alle delene er ferdig knadd inn og farget, så setter du de til heving på ett lunt sted i ca 1 time. Jeg har funnet ut at om jeg setter stekeovnene på så lite som overhode mulig så lar det seg fint gjøre å heve i ovnen, men det er jo ikke alle komfyrer som er like og du kjenner din bedre enn jeg gjør :)

 

Når deigene har hevet ferdig lager du lange lange pølser av hver farge og limer dem sammen ved siden av hverandre med vann:) Skal se omtrent slik ut:Deretter kjevler du den ut så den blir veldig flat og diger. 1 cm etter tynnere er kjempebra (jeg gadd ikke det siden klokka var 02.00, men den ser mye finere ut i sluttresultat om du tar deg tid til å kjevle tynt). Stryk på smør og ha på sukker og kanel eventuelt dekk hele flaten med makronfyll. 

 

Rull en skikkelig stram rull av deigen i lengderetning.


 

Skjær den i 2 på langs:

 

Og tvinn den slik som dette: 

Deretter legger du den i en sirkel på stekeplaten slik som dette og setter den til etterheving i 30-45 minutter:


 

Stek den på nest nederste rille i 35-40 minutter på 170 grader. 

Avkjøl og pynt på toppen med melisglasur.

Til alt fantastisk overmål klarte jeg å glemme å ta bilde av den etter heving og steking. Den så slik ut som på bildet over her, bare at ca dobbelt så stor og litt gylden helt på toppen. Jeg har kun ett bilde og det er av en av bitene etter at den er skåret av:) 

 

 

Den var god, men neste gang blir det makronfyll siden det er min favoritt:) 

 

Hva syns du?

 

Regnbueloff:) How to... ;)

 

Først så må du lage en loffdeig. Jeg la ut en fin oppskrift på det tidligere i kveld. Den finner du HER. Du skal følge instruksjonene for loffbakingen frem til du har blandet alle ingrediensene, deretter endrer fremgangsmåten seg bittelitt som følger:

 

Del deigen i 6 biter og tilsett farge i hver del som du knar godt inn.  Jeg bruker wilton sine gelefarger og de setter ikke smak. Fargene bestemmer du selvsagt selv, men jeg valgte regnbuefarger:) Kna fargene godt inn. God trening for armene for å si det sånn ;)


 

Når du har knadd fargene godt inn så setter du de ferdige fargekulene til heving på ett lunt sted. Lurt å putte de i en bolle som du dekker med plast f.eks...

 

(Jeg testet ut heving i den nye komfyren min, så jeg puttet alt rett på en stekeplate og lot det stå i 45 minutter. Fungerte veldig bra:) Halvparten av deigen lagde jeg naturell, så jeg fikk en vanlig loff og en regnbueloff. )

 

Deretter kjevler du ut hver bit slik at den passer i brødformen din og legger dem i forma en etter en i den rekkefølgen du vil de skal ligge. Om du er riktig heldig og har en matpensel så du kan pensle på vann mellom lagene, så er det lurt å gjøre det slik at delene fester seg godt sammen. Jeg har gått til innkjøp av det idag for det har irritert meg hver gang jeg har trengt det at jeg mangler det, hehe (har jo tross alt bare bodd her og manglet bakepensel i snart 3 år, så man kan jo ikke kalle meg treig eller noe)... Når du har gjort det så setter du formene til etterheving i 30-45 minutter og steker så på nederste rille i 35-40 minutter på 200 grader.

 

Og slik ser den da ut når den er ferdig :D  

Kan tenke meg disse funker veldig bra som arme riddere med syltetøy! Nammmm....

 

Hva syns du?

17 maikake. Kjapp bildetutorial;)

 

Tenkte jeg skulle vise dere hvordan man pynter en kake slik som dette:

 

Bak ditt favoritt sukkerbrød:)

 

Del det i 3 og fyll etter smak:)

 

 

Husk å dynke;)Vaniljekrem:) 


 

Boysenbærsyltetøy:)

 

Mer dynking. Tørr kake er ikke godt!

 

Valnøttkrem:

 

Fordel noenlunne jevnt:) 

Dekk hele med krem:)

 

Bruk en kaffeskål og tegn opp en sirkel på bakepapir. Klipp ut sirkelen innenfor tusjen slik at du ikke får tusj på kaka:P 

Legg den ca midt på og sett kaka kjølig.

 

Finn frem ca 750 gram marsipan og kna den godt før du kjevler ett lokk av den. Det skal være ca 2.3-3 mm tykt. KOmmer en egen videotutorial om hvordan man legger på lokket pent, men det er tidkrevende å lage video for meg som ikke er så rutinert. Er derfor det tar litt tid før den dukker opp;)

 

Sørg for å ha ett tynt lag melis under og oppå marsipanen hele tide slik at det ikke fester seg i bordet eller kjevlen for deg:) 

Legg det på kaka og jobb deg gradvis nedover rundt kaka med å glatte ut rynker og få lokket pent inntil. 

 

 
Mål opp en liten papirtrekant så du har en mal for å merke opp rundt kaka. Du skal merke opp til 8 små "kakebiter", men bare sett en bitteliten prikk som merke for den skal kun brukes til å vise deg hvor du skal skjære etterpå. 

 

 

Bruk ett ark, eller en linjal eller hva som helst som er rett til å hjelpe deg når du skjærer tvers over mellom to og to prikker.

 

Rull opp hver flapp som du nettopp har stått og skåret ut:

 

Dra av bakepapiret som hele tiden har ligget under marsipanen:

 

Pynt med bær i midten, og vips så har du en tålig bra 17 maikake ferdig fylt og pyntet på ca 1 time:)

 

 

Hva syns du?

 

 

 

 

 

Tips angående farging av marsipan og fondant.

De fleste (hobbybakere) vet jo at det er dyrt å kjøpe ferdigfarget fondant og marsipan. De aller fleste faller vel for fristelsen til å farge selv for å spare inn litt på kostnadene. Om du er veldig ny er det alikevel en ting det kan være greit å bli gjort obs på FØR du lager verdens dyreste marsipan/fondant;)

 
De aller fleste farger kan du lage hjemme ved hjelp av fargepastaene fra f.eks Wilton. De har ett bredt spekter av farger og man kan lage masse fint. En ting jeg skulle ønske noen hadde sakt til meg da jeg var helt ny var at svart og rødt er unntakene. Om du skal farge bare bittelitt til noen små detaljer så går det greit, men skal du lage ett helt lokk (eller noen vil ha en kake som er helt rød inni (har skjedd med 1 gang)) blir det veldig dyrt. Det går fort med flere bokser med farge til ett lokk.

1 boks koster 59 og bruker du 3 stk for å få noe svart eller rødt nok, så blir det en veldig dyr kake. Kjøper du ferdig farget marsipan eller fondant på f.eks panduro koster 39 kr for 250 gram og du må ha 2-3 pakker. Mindre penger og mindre jobb:)

 

Jeg og eldstegutten vår fant dessuten ett fantastisk nytt bruksområde for kakefarger i dag:)

 

Se her:

 

 

Ingen fare om knøtten putter fingrene i munnen når han maler med matfarger;) Nå gjør ikke han det så mye, men for dere med enda mindre barn som er maleglade kan det jo være noe å tenke på:) Vi fant ihvertfall ut hva bursdagsgaven hans blir i år. Maleskrin, diiiiiiiiger maleblokk og gode pensler:)

 

Lærte du noe nytt? :)

 

 

 

Tips! Romtemperer smør i en fei!

Snublet over dette tipset for lenge lenge siden. Tror det var en amerikansk blogg jeg:)

Så står man der og skal bake ett eller annet som krever romtemperert smør, men smøret står i kjøleskapet fordi du glemte å ta det ut og nå er det hardt som benken bakebollen står på... Hva gjør man?!

 

Joh....dette:

 

Ta frem osterivjernet og riv smøret på det:) Vent i ca 5 min og vips er det så romtemperert atte!

Hoho:) Funker for meg hver gang (ja....jeg glemmer å ta ut smøret nesten hver gang;)

 

Ha en fin kveld:)

Hvordan lage regnbuekake:)

Lag sukkerbrødrøre etter din favoritt oppskrift, eller så har jeg en god oppskrift HER. Del opp røra i så mange deler som du vil ha farger og rør inn 1 farge i hver del.

 

Deretter heller du fargene i bakeforma i den rekkefølgen du vil at de skal syns når du skjærer i kaka. Prøv å treff ca midt i forma og dunk kakeformen lett noen ganger i bordet etter hver farge så de liksom "legger seg på plass". De nederste fargene vil da bli presset ut slik at du ser de i toppen i riktig rekkefølge. 

Stek kaka som normalt og pynt etter egen fantasi:)


Slik ser den ut på toppen:


I bunnen:

 

Og inni:)Enjoy:)

Oppskrift på marshmallowfondant

  • 200 gram marshmallows
  • 500 gram melis
  • 2-3 ss vann
  • 2-3 ss med Flott matfett
  • 1 romslig ss med glukose (lys sirup funker også fint)

Smør innsiden av en bolle med matfett. Ha i vann og marshmallows og putt i microbølgeovnen i 1-1.5 minutt litt avhengig av effekten på microen din.

 

 

Marshmallowene skal puffe opp skikkelig, men selv om de kan fortsette med det til de tyter ut av microen er makstiden du kan ha dem inni der 2 min. Kjører du dem lenger enn det kan de få harde skorper her og der som blir til klumper i fondanten din og det ser ikke bra ut. 

Når de er ferdig puffa opp har du i 2 ss av matfettet og en del melis og rører en liten stund før du kliner inn benken med matfett og heller fondanten ut på benken for å kna inn glukosen og resten av melisen.


Kna....kna...............og kna til du ser mannen med ljåen! Ta en kort pause mens du byr han på kaffe før du fortsetter å kna........og kna........................og kna.... Når han ligger i sofaen din og sover fordi det har tatt så lang tid er du antagelig ferdig og har fått inn all melisen. Deigen skal da se sånn ut:Den kan brukes med en gang, men blir forsåvidt enklere å jobbe med etter noen timer i kjøleskapet. Om den blir litt hard etter nedkjølingen kan du kjøre den 5-10 sekunder i microen før du starter.

Om du underveis syns deigen blir sticky gnur du matfett på fingrene og benken før du fortsetter, blir den for tørr har du i mer vann. Jeg har ikke sett noen oppskrift på mmf som inneholder glukose, men etter mange forsøk av forskjellige oppskrifter har jeg funnet ut at den bare blir så mye smidigere og bedre å jobbe med om man tilsetter litt av det, så det er min anbefaling ihvertfall;) Nå kan du jage ut mannen med ljåen og trekke kaka di. Oppskrifta er nok til ei normal rund kake og endel pynt:)

Slik kan du enkelt pynte dine Cupcakes:)

I dette innlegget vil jeg gå igjennom 2 måter du kan pynte cupcakes på en enkel og grei måte:)

 

 

Cupcakene er av vanlig vaniljetype.  Jeg hadde lyst til å fylle dem med noe godt og da valgte jeg kakefyll med vaniljesmak fra Freia:)

 

 

Du putter 4 dl melk i en bolle og heller i pulveret mens du visper.  Etter vispingen ser blandingen ut som veldig tynn vaniljesaus (jeg fikk tilløp til panikk første ganen jeg lagde denne og ikke hadde reserve på lager), men den skal stå i kjøleskapet i 20 min og blir helt perfekt:)

 

Jeg stekte cupcakene med varmluft noe som førte til at de  øverste fikk veldig ujevn høy overflate og de nederste fikk en fin buet overflate:


 

Det er lettere å få en fin finish med marsipanen på en allerede jevn overflate, så velg ut de jevneste muffinsene til dette:)

 

Jeg begynner tutorialen med cupcakene som ligner på wienerbrød: Først bruker du en skarp kniv og skjærer ut en bit midt i på toppen av muffinsen. 

Deretter tar du ut den nå VELDIG mye tykkere vaniljekremen fra kjøleskapet og har det i hullene du har laget ved hjelp av en teskje (vaniljekrem er godt, men prøv å ikke ha i så mye at det bikker utover cupcaken din) :)

 

Deretter blander du til royal icing/melis. Den skal være så tykk at den ikke renner noe særlig, du kan teste konsistensen ved å trekke en gaffel opp av glasuren. Det skal stå igjen små pigger etter gaffelen og disse skal sige veeeeeeldig sakte sammen (om du ikke har sprøyteposer og tiper bør nok melisen være litt tynnere slik at posen ikke sprekker for deg når du sprøyter melisen på kakene).

 

Jeg brukte en sprøytepose med Wilton rund tip nr 3, men du kan også putte melisen i en brødpose og klippe ett lite hull i ett hjørne (husk bare å lage melisen litt tynnere slik jeg nevnte over her;).

 


 

Her er de ferdige:) De ser litt wienerbrødaktige ut:) For å lage skolebrødlook gjør du akkurat det samme, men smører ut melisen litt med f.eks en kniv og har på kokosstrø:) 

Så er det dags for marsipancupcakene:)

Her valgte jeg lilla siden det er en adventsfarge (sendte ikke en tanke til de søte sommerfriske cupcakeformene fra ikea som jeg stekte kakene i), men det er selvfølgelig opp til deg hvilken farge du vil bruke.1/3 marsipanpølse går til 8-10 cupcakes:) 

Jeg ville ha en sterk farge, så jeg brukte en kniv istedenfor en tannpirker da jeg tok farge, men alle farger er forskjellige og om du ikke kjenner styrken i fargen så start veldig forsiktig. Du kan alltid ha i mer om du syns fargen er for svak. 

Og så er det bare å kna til marsipanen er jevnt farget over det hele. Dette er etter ca 1 minutt (tar litt tid, men ikke helt avskrekkende når det er så lite marsipan som skal farges):

 


 

På disse ville jeg ha vaniljekrem i midten noe som gikk fint siden jeg har en sprøytetip spesielt laget for det, men har du hopper du over det skrittet har vaniljekrem kun mellom cupcaken og marsipanen.

 
 

Når du skal kjevle ut marsipanen din er det viktig at du hele tiden sjekker at den ikke sitter fast i underlaget. Sørg for å strø benken med ny melis litt underveis i kjevlingen. På toppen av melisen vil jeg heller råde deg til å gjøre følgende:

Klapp den ene hånda lett i melisen. Gnu begge hendene sammen så du får fordelt melisen jevt som ett fint fint pudder på begge hender.

 

Deretter stryker du hendene over marsipanen for å overføre melisen uten at det blir synlige hvite merker (dette må gjøres ganske ofte for at ikke marsipanen skal sette seg fast på kjevlen).

 


 

Om du har ett mykt silikonstempel du vil bruke er det på tide å dra det frem nå. Det skal selvfølgelig ikke være brukt til stempelblekk før.  Myke stempler får du kjøpt på hobbybutikker, men marsipanlokk ser veldig fint ut uten avtrykk på også:) Jeg valgte ett god jul stempel jeg har kjøpt på panduro. For å få jevnest mulig avtrykk fant jeg ut at det var lurt å kjevle over stempelet. Jeg fant forøvrig ut mot slutten av stempelbruken at det er vel så lurt å smøre marsipanen med litt flott matfett som å ha tappe stempelet i marsipan. Det løsnet faktisk bedre med matfettet og finishen ble mye finere. Rakk da å komme på det så jeg fikk prøvd det på to av dem... 

Så fant jeg ett kjøkkenglass som matchet omkretsen på cupcakene og brukte det som utstikker: 

Før du legger på marsipanlokket er det fint å ha på litt vaniljekrem på muffinsen. Da sitter lokket fast + cupcaken blir sinnsykt god (om man liker vaniljekrem da vel å merke). De to til høyre der er de jeg brukte matfett istedenfor melis (husk at det ikke er mye som skal til). 

Ikke helt match med cupcakepapiret, men det kan jo du tenke grundigere over enn jeg gjorde om du vil:) 

Ferdig:)

 

 

Hva syns du? Lyst til å prøve?

Jeg er veldig ny på å lage tutorials så det er kjempefint om du vil komme med en kommentar på hva du syns jeg bør jobbe mer med slik at det blir bedre (foruten bildekvaliteten og det at jeg av og til glemmer å ta bilder av viktige skritt på veien. I'm working on it;).

Gammel figurtutorial :)

 

Med en kjapp tutorial;)

 

Først lager du to kuler av hudfarget sugarpaste som du former til en eggeform. Stikk dem på hver sin grillpinne:)


 

Deretter tar du en liten bit sugarpaste og former til en avlang pølse. Denne skal forme pannen til figuren din så du fester den med spiselig lim i pannehøyde på "egget".

 

 

Du gjør det samme med kinnben og hake. Nesen former du som en trekant:)

 

 

På gutteansiktet har jeg laget base for ei bredere panne og hake...

 

 

...og en litt større nese...

 

 

Så kjevler du ut en liten klump med sugar paste til det som skal bli ansiktshuden.

 

 

Størrelsesforholdet i forhold til hodet skal være ca slik (viktig at du kjevler litt tynt. Maks 1.5 mm):

 

 

Så legger du den kjevlede biten over ansiktet og venter i noen sekunder før du gjør noe mer. Dette er for at biten skal legge seg litt inntil ansiktet. Vent til det ser ca slik ut:

 

 

Deretter drar og former du forsiktig sugarpasten som stikker ut på siden av hodet slik at den blir liggende inntil. Sulle det bli noen små skrukker i bakhodet gjør ikke dette noe, figurene skal som regel ha hår.

 

 

Når det er gjort begynner du å forme ansiktstrekkene. Jeg liker å begynne med å forme nesen og øyebuene...

 

 

 

 ...deretter går jeg videre til kinnben og munn/hake parti. Jenter har jo gjerne litt fyldigere lepper enn gutter, derfor valgte jeg å legge på to tynne striper med sugarpaste som jeg så modellerte som best jeg kunne til å ligne på en leppeform (det var litt vanskelig syns jeg).

 

 

Når dette er gjort er det på tide og lage hull til øynene. Du bruker en spiss skarp kniv og lager ett kutt fra nesesiden og utover mot tinningen. Pass på at det ikke blir altfor langt, for da blir det vanskeligere å gjøre det pent etterpå. Sprekken du har kuttet utvider du til det ser ut slik som på bildet unner. Verktøyet jeg stort sett bruker er synlig på bildet. Man kan bruke grillpinner, enden på en skje, knappenåler o.s.v for å hjelpe seg igjennom, men det beste er å ha forskjellige modelleringsverktøy. Det forenkler arbeidet betraktelig.

 

 

Øynene lager du av hvit gumpaste som du triller i to små kuler. Om du har tid er det gunstig å lage øynene 4-5 dager før du skal lage resten av figuren slik at de er blitt harde. Da tåler de mer behandlig uten å miste den runde fine formen sin. Kulen legger du over hullet du har laget, og ved hjelp av verktøyet ditt lirker du i "huden" rundt øyet til det liksom detter på plass.

 

Her har det falt inn i hodet slik det skal og jeg har såvidt antydet ett øyelokk med eggen på en skarp tynn kniv. Jeg falt også for fristelsen til å forme smilet hennes litt selv om det ikke er noe vits i å forme mer før det andre øyet er på plass da ansiktet gjerne mister formen litt da man prøver å få øyet på plass.

 

 

Øye nr 2 er på plass, men sitter litt skakt og rart. Ingen grunn til bekymring alikevel for sugarpate er veldig lett å forme og rette på.

 

 

Begge øyne på plass. Ansiktet er rettet opp. Jeg har laget det andre øyelokket og formet smilet henne ferdig.

 

 

Jeg lot meg selvfølgelig rive litt med på mannen da jeg bestemte meg for at han skulle smile så tennene syns (det har jeg nemlig aldri gjort før), derfor er det ingen prosessbilder. Det jeg har gjort kan jeg jo fortelle alikevel: Etter at øyne og alt det andre var på plass skar jeg ut en liten trekant (med spissen ned mot haken) der munnen skulle være. Deretter videt jeg ut trekanten og løftet "huden" opp fra sugarpasten under og puttet inn en hvit kule som jeg trykket utover med verktøy til det møtte leppekantene. Mulig det er smartere å ha på det hvite til tenner FØR man legger på huden. Skal prøve det senere.

 

Her er begge hodene formet ferdig:Deretter gikk jeg over til klær (og her må dere bare bruke fantasien). Bestillingen lød på en gutt iført sort dress, hvit skjorte og rødt slips og en jente iført hvit kjole og røde sko (hun skulle ha leppestift som matcher skoene;)

Jeg begynte med dressbuksa. Rullet en pølse av vanlig marsipan og kjevlet ut sort fondant som jeg limte på rundt (spiselig lim kan man enten kjøpe ferdig eller blande selv med cmc/tylosepulver og vann). Jeg valgte å lage "press" i buksebeina, for det er jo litt stilig.

 

Overkroppen gjorde jeg på samme måte. Lagde en grunnform av marsipan og så limte jeg på en stripe med hvitt foran som skulle være skjorte (kragen må på til slutt;). Deretter la jeg torsoen på svart utkjevlet fondant og skar rundt ca en cm utenfor for å ha nok til å brette rundt til midt under armene. 

Bretter inn og limer fast:) 

Frontstykket på jakken:

 

Og Oops, hoppet over noen hakk:

 

 

Det jeg har gjort på bildet over er å lime på frontstykket, lime skjøtene pent i siden (viktig å bruke så lite lim som mulig slik at det ikke blir synlige flekker. Limet påføres med pensel) , gi mannen slips og sette på jakke og skjortekrage.

 

Kjoleprossessen til damen har jeg desverre også bare stresset igjennom, men det jeg gjorde var å lage hele kjolen i ett stykke hvit sugarpaste. Deretter skar jeg ut en del i toppen der brystkasse og hals skulle kommet ut om det hadde vært en ordentlig kjole. Den biten jeg skar ut rekonstruerte jeg med hudfarget sugarpaste og limte på plass. Deretter brukte jeg kuleredskapet mitt og hulet ut kjolen i nederkanten slik at jeg kunne får satt på bena. Bena er bare to rullede biter med sugarpaste som jeg såvidt bøyde opp nederst før jeg satte på skoene som er laget av rød sugarpaste (jeg farget all gumpasten selv fre helt hvit gumpaste). 

Jeg beskar bakhodene deres litt slik at det skulle få mer normal størrelse da håret kom på. 

Til damen lagde jeg en avlang "lue" av brun sugarpaste som jeg tenkte jeg skulle forme etter at jeg satte den på. Det viste seg å være ganske vanskelig å få det bra. Jeg delte "nisseluespissen" av luen i 3...

 

...og lagde en flette:

 
Jeg brukte en skarp og spiss kniv for å lage hårstruktur:

 
 Det gikk opp for meg at begge to mangler ører, så da lagde jeg det til mannen. Jenta sine er gjemt under håret hennes *kremt*.

 

Så har jeg hoppet over en hel haug igjen (jeg vet det, jeg er håpløs...). Håret hans bestemte jeg meg for å lage på en annen måte for å se om det funket bedre. Lagde bananlignende former av lysgul sugarpaste som jeg limte sammen i frisyreform:D Deretter gikk jeg over hver banan med kniv og skar inn små striper så det skulle se mer ut som hår:

 

Deretter lagde jeg armer og hender (i henhold til bestillingen holder de hender), og så malte jeg øynene deres og leppene til jenta med matfarger.De måtte tørke over natten før jeg kunne male på pupiller.

 

Litt stivt smil her. Tennene har jeg formet med knappenål


 

Fra siden.

 

 

Baksiden:Sånn! Det tok bare 8 timer å lage dem og nå er det din tur;)

Bløtkake på 20 minutter!

I disse fantastiske kakedager er det ett fokus på stadig flottere kaker med mer og mer avansert dekor. Jeg bare tenkte at jeg ville gi en liten påminnelse om at det går an å lage ei fin (ikke fantasisk flott, men fin nok) kake på 20 minutter.

 Anledningen for denne kaken var (som det står på kaken) farsdagen som var på søndag. Etter ei bestillingskake som tok en del timer sent på kvelden i forveien hadde jeg ikke masse tid til å lage ei superfancy kake, men til å være laget så kjapt syns jeg den ble grei alikevel.

 

 Oppskrift under: 

I overskriften min står det bløtkake på 20 min. Da er ikke bakingen av sukkerbrødet inkludert, men om du har kjøpt ett ferdig sukkerbrød slik at det kun er pyntingen som gjenstår da er det mulig å få det til på 20 min....

Jeg brukte 1 og 1/2 boks fløte som jeg pisket til krem. Litt under halvparten av dette hadde jeg over i en skål og blandet med bringebærsyltetøy. Så delte jeg sukkerbrødet i to (de du kjøper ferdig er allerede delt tror jeg) og dynket begge halvdeler med lake fra en boks med hermetiserte pærer før jeg smurte på bringebærkremen og la den ene halvdelen oppå den andre. 

Da det var gjort smurte jeg på krem rundt hele yttersiden av sukkerbrødet. Jeg syns kaka så relativt stusselig ut, så derfor knuste jeg noen mandler med hakkeredskapet til stavmikseren min.  De knuste mandlene tok jeg bare en og en håndfull av og trykket inn i kremen på siden av kaken hele veien rundt. Deretter puttet jeg resten av kremen i en sprøytepose med M1 tipen fra Wilton og lagde en bord av snurrer langs kanten på kaka.

Jeg har ikke slike ting som pyntegele eller ferdige bokstaver, men derimot var jeg heldig nok til å ha en plate med kokesjokolade i skapet. Jeg puttet halve plata i microen noen sekunder av gangen til jeg var fornøyd med smeltingen, stappet sjokoladen i en vanlig brødpose som jeg klippet hull i og så skrev jeg på kaka.

Til slutt trykket jeg ut noen "blomster" (eller hva man nå skal kalle det) av marsipan som jeg la på kaka og vips var den ferdig. Pappa ble veldig fornøyd:D Boksen med pærer og de resterende mandlene brukte jeg dagen etter til disse cupcakene.

 

Kakedamen

Det var baking denne bloggen skulle handle om da jeg startet den, men som med så mange ting blir det ikke så mye tid til det at jeg får blogget så mye jeg vil om jeg kun skal blogge om det;) Jeg er også opptatt av familien min, dyrevelferd, økologi, gjenbruk og miljø. Det som startet som en bakeblogg er altså blitt en familie-hverdags-aktuelt-økologi-livsstils-bakeblogg....eller noe sånt.... Litt av hvert med andre ord:) Legg meg gjerne til som venn:) Jeg kan kontaktes på nibinuriel@msn.com

Norske blogger Matbloggtoppen Follow on Bloglovin
Gratis blogg

Søk i bloggen


Bla i kategorier

Bla i arkivet

Bloggdesign

Designmalen er kodet og designet av KvDesign
hits